Teksti ja kuvat Lauri Turunen
Syksy on tullut ja Lapin yöt ovat vihdoin sen verran pimeitä, että astrovalokuvaaja voi aloittaa harrastuksen. Kuvasin Kolmion galaksin, M33:n 3-4.9. välisenä yönä. Galaksi on yksi meitä lähimmistä linnunradoista, etäisyyttä siihen on kolme miljoonaa valovuotta.
Omatekoisen harkkopilarin jatkeena on iOptron CEM60 -jalusta ja kaukoputkena Celestron C9.25 SCT-peiliputki, johon kiinnitetyllä Celestronin f/6.3-reducerilla polttoväliksi on saatu 1480mm.
Kamerana on Andy Ellisin (Astronomiser) modaama Canon 70D, johon olen rakentanut ulkoisen 70-wattisen Peltier-jäähdytyksen, millä kennon lämpötilan saa laskettua noin 15 astetta tavanomaista alemmas.
Koska asun 5 km päässä Rovaniemen keskustasta, niin CLS-suodin (Astronomik) on oltava. Tarkennuksen apuna on ScopeStuff:n manuaalinen focuseri ja seurannan hoitaa 240-milliseen TS-Opticsin putkeen viritetty Lacerta MGEN II -autoguideri, joka ohjaa myös kameraa. Huurtumisen sekä jäätymisen hidasteena on W&W Astro:n lämmittimet molempien putkien ja Reducerin ympärillä sekä Astrozap:n putkilo peiliputken jatkeena, joka tehokkaasti estää myös katuvaloista siroavan hajavalon pääsyn kameralle. Napatähtäys hoituu mainiolla QHY PoleMaster:lla ja fokusoinnin apuna on Backyard EOS -ohjelma. Virtalähteenä on pari auton akkua eli koko yön kuvaus hoituu täysin ilman ulkopuolista virtaa ja tietokonetta.
Suuntaamiseen käytän apuna laseria. Laser on koottu eBaysta ostetuista osista.
Nuo Kiinan laserit eivät kestä kovin pitkään pakkasta, mutta käytänkin tätä vain napasuuntauksen apuna ja hahmottamaan kohteen sijainnin taivalla ennen kuvausta. Tällöin ei sen tarvitse montaa minuuttia kylmää sietää ennen kuin otan sen irti.
Kuva käsitelty Pixinsight:lla ja Photoshopilla.
Lasertähtäin käytössä