Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Lukijoiden kuvia -Kevään valoilmiöitä ja aurinkokunnan kappaleita

Lukijoiden kuvia -Kevään valoilmiöitä ja aurinkokunnan kappaleita

Matti Helin:

Kevät toi mukanaan monenlaista mielenkiintoista. Koettiin ensimmäiset raekuurot ja kauden viimeiset pimeät yöt. Revontulia ja haloja näkyi tasaiseen tahtiin ja havaittiinpa keväällä muun muassa pyrstötähteäkin. Kaiken kaikkiaan taivaan tarkkailijalle oli tarjolla monipuolinen kattaus eri ilmiöitä. 

 

Kevät on perinteisesti revontulille suotuisaa aikaa. Pirjo Koski kuvasi kauniita leimuja Laitilassa 14.4.2017:

Revontulet eivät olleet järin eeppiset huhtikuussa.
Jotain sentään kennolle tarttui.
Pirjo Koski, 14.4.2017

Pirjo Koski, revontulikaari 14.4.2017

Suvi Karhu näki mallikelpoisen 22 asteen renkaan Espoossa 17.4.2017.
Tuli kurkattua ulos vähän tarkemmin, koska pilvet näyttivät sopivilta. 22
asteen rengashan siellä möllötti.
Suvi Karhu, 17.4.2017

Suvi Karhu, 22 asteen rengas 17.4.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samana päivänä haloilmiö näkyi muuallakin Suomessa. Karkkilassa Pirjo Koski oli jälleen tarkkana ja nappasi kelpo kuvat:

 

Pirjo tallensi myös erittäin kuvauksellisen raekuuropilven Laitilan Salonkylässä 10.5.2017. Pilven kuljettua havaintopaikan yli, pudotti se maan valkoiseksi parin millin raetta.

Raekuuroja koettiin myös hiukan pohjoisemmassa, Porissa, jossa Ella-Mari Peltomäki havainnoi sääilmiötä seuraavasti:

Huhtikuun puolella odottelin kevään todellista alkua suorastaan liian innoissani. Kuitenkaan sään puolesta ei tapahtunut mitään muutosta juurikaan keväisempään suuntaan. Taivasharrastelun puolesta kyllä huhtikuun ajan näkyi haloja enemmän kuin osasin odottaa, mutta oikeasti lämpimät ilmat puuttuivat. Tavallaan hieman yllätyksenä alle kuukauden sisään ropisi rakeita jopa viiteen kertaan, eikä mitään pikkukuuroja kaikki. 25.4. niitä pommitettiinkin kuin saavista kaatamalla, kolinan ja kohinan määrä oli kieltämättä huimaa. Maa muuttui parissa minuutissa valkoiseksi ja mieleen juolahti eräs ajatus. Toki aina kuvailla piti rakeita, mutta entäpäs raepallo? Sekin tuli sitten tehtailtua.. Yllättävän kauan rakeet pysyivät maassa, vielä seuraavanakin aamuna melkein kasoittain.

Myös Turkuun ropisi raetta. Olli Karhunen tallensi ansiokkaasti hienoja pilvimuodostelmia pitkin kevättä

 

Kari Kalervo teki mainion havainnon komeetta 41P/Tuttle-Giacobini-Kresakista niinkin myöhään kuin 3-4.5.2017:

Valokuvasin 41P/Tuttle-Giacobini-Kresak-komeettaa toukokuun hämärässä yössä. Kyllähän 3.– 4.5. välinen yö olisi vielä tovin pimeäkin ollut, jos puolikuu ei olisi valaissut taivasta.

Komeetta sijaitsi Lyyran tähdistössä, nelisen astetta kirkkaan Vegan oikealla puolella. Sijainti oli kuvausmielessä kiitollinen, kun Lyyran päätähtiäkin sai samaan otokseen lopputulosta koristamaan.

Tuttle-Giacobini-Kresak osoittautui lopulta melko haastavaksi kuvauskohteeksi toukokuun kuutamossa. Yhdistin mustavalkokuvaan värikuvan informaatiota, jolloin Lyyran päätähdet erottuvat hienosti ja komeettakin himpun paremmin. Lopputuloksena siis hillityn värikäs mustavalkokuva.

Kari Kalervo

Kari Kalervo, Tuttle-Giacobini-Kresak 3-4.5.2017

 

Muitakin aurinkokuntamme kappaleita oli havaittavissa kevättaivaalla. Pirjo Koski oli jälleen asialla ja onnistui pilvien välistä tallentamaan Kuun ja Jupiterin kohtaamisen:

Kuu ja Jupiter-kohtaaminen meni sumussa, humussa ja pilvissä. Jotain kuitenkin saatiin talteen.
Kuvan oton jälkeen taivas meni täysin tukkoon.

 

 

Seuraavana iltana Kuu ja Jupiter olivat hieman paremmin näkyvissä.

 

 

1 comment

  • Hienoja kuvia. Erityisesti Ella-Mari Peltomäen 25.4.2017 iso raepallo kädessään / Pori. Samana päivänä kuoli eräs isäni veli (yli 80 vuotiaana) – Turun ja Kaarinan suunnalla asuneena…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *