Luvassa heittoisaa avaruussäätä

10.5.2024 klo 11.26, kirjoittaja
Kategoriat: Terveisiä kiertoradalta

Auringon 11-vuotinen aktiivisuussykli on jälleen jotakuinkin huippukohdassaan ja Aurinko on ollutkin kovin riehakkaalla tuulella viime aikoina. Mutta ei niin aktiivisena kuin on ollut tällä viikolla: keskustähtemme pinnalla on todella tuhti auringonpilkkuryhmä – koodinimeltään AR3664 – ja se on roihauttanut avaruuteen useita purkauksia viime päivinä.

Keskiviikosta 8.5. alkaen siitä on lähtenyt viisi massapurkausta suoraan kohti maapalloa. Ensimmäisten niistä odotetaan iskeytyvän Maahan nyt perjantaina ja tulevana viikonloppuna on luvassa varsin rauhatonta avaruussäätä.

Avaruussäätä seuraava Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaation Avaruussääkeskus (NOAA Space Weather Prediction Center) ennustaa viikonlopuksi G4-luokan geomagneettista myrskyä. Näin voimakasta myrskyä ei ole ollut sitten vuoden 2005.

Netissä kiertää paljon ennusteita, joissa povataan jopa ennätyksellisen voimakasta avaruusmyrskyä – koska pilkkuryhmä AR3664 on suurempi kuin vuonna 1859 todella voimakkaan avaruusmyrskyn aiheittanut pilkkuryhmä, innokkaimmat odottavat nyt revontulia hyvinkin etelässä ja suuria ongelmia tekniselle infrastruktuurille ympäri maailman.

Suuri osa tästä on liioittelua, mutta myrsky voi olla voimakas. NOAA:n mukaan on mahdollista, että revontulia voi näkyä jopa Kalifornian pohjoisosissa. Maantieteellisten koordinaattien mukaan tämä tarkoittaisi täällä Euroopassa revontulia jopa Keski-Euroopassa, mutta koska magneettinen pohjoisnapa on hieman Amerikan puolella, tilanne ei ole ihan sama.

Mutta hyvin todennäköisesti viikonlopusta tulee kiinnostava – ja pelottava satelliittioperaattoreille. Voimakkaat avaruusmyrskyt saattavat häiritä ja vaurioittaa satelliitteja, jopa rikkoa niitä kokonaan. Kyse ei ole vain teoriasta, vaan satelliitit ovat olleet hankaluuksissa aurinkomyrskyjen vuoksi ja niitä on jopa sammunut kokonaan.

Parhaillaan satelliittioperaattorit seuraavat tarkasti tilanteen kehittymistä ja saattavat laittaa satelliittejaan passiiviseen varotilaan juuri ennen geomagneettisen myrskyn alkua. Ensimmäiset merkit saapuvasta myrskystä saadaan ACE- ja DSCOVR-satelliiteilta, jotka mittaavat mm. aurinkotuulen nopeutta Lagrangen pisteessä 1 noin 1,5 miljoonan kilometrin päässä Maasta Auringon suuntaan. Myrskyn saapuminen tuolta etäisyydeltä maapallon luokse kestää noin tunnin.

Otin yhteyttä torstaina 9.5. Euroopan avaruusjärjestön avaruussäätoimiston johtajaan Juha-Pekka Luntamaan, ja kyselin hieman tilanteesta. Tuloksena oli puolituntinen juttelu ja se on alla olevassa videossa lähes sellaisenaan.

Juha-Pekka Luntama mainitsee videolla NOAA:n uuden GOES-U -satelliitin, mikä on seuraava avaruussäätä tutkiva, avaruuteen lähetettävä satelliitti. Sen laukaisu tapahtuu näillä näkymin 25. kesäkuuta Falcon Heavy -raketilla Floridasta. Mukana satelliitissa on myös suomalaisen Isaware-yhtiön suunnittelema ja tekemä Auringon röntgensäteilyä tutkiva mittalaite. Se perustuu suomalaisessa Sunstrom -nanosatelliitissa (Isaware ja Kuva Space) testattuun XFM-instrumenttiin.

Videolla kerrotaan myös Euroopan avaruusjärjestön Vigil-satelliitista, joka on tarkoitus laukaista vuonna 2031 ja sijoittaa Maan Lagrangen pisteeseen 5. Se on samalla Aurinkoa kiertävällä radalla maapallon kanssa, mutta 1,5 miljoonaa kilometriä Maan ”perässä”. Sieltä voi siis paitsi nähdä hieman sivusta kuinka aurinkopurkauksen etenevät Auringosta kohti maapalloa, mutta myös havaita Aurinkoa sivusta. Näin Auringon pyöriessä esiin tulevat pilkkuryhmät nähdään ensin Vigilin kuvissa ennen kuin ne tulevat näkyviin maapallon suunnalta otetuissa kuvissa. Näin tieto mahdollisesti vaarallisista aktiivisuusalueista saadaan myös etukäteen.

Lisätietoja Vigilistä on ESAn sivuilla osoitteessa www.esa.int/Space_Safety/Vigil. ESAn avaruussääsivut ovat puolestaan osoitteessa swe.ssa.esa.int; siellä oleva analyysi Auringon pinnalla olevista aktiivisuusalueista näyttää hyvin myös sen, että viikonlopun rauhattomuus saa varmasti jatkoa.

Sääli, että valoisina kesäöinä revontulet näkyvät huonosti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *