Testissä liikkuvan kuvaajan seuranta – iOptron SkyTracker
Maapallo pyörii akselinsa ympäri. Tämä ei yleensä herätä närkästystä paatuneimmissakaan kukkahattutädeissä, mutta tähtivalokuvaajaa se saattaa joskus harmittaa. Jos valokuvauslaitteistosta puuttuu seuranta, ei tähtiä saa mitenkään pysymään kuvassa paikallaan.
Sama ongelma esiintyy tietysti kaukoputkillakin: jos kaukoputken alla ei ole moottoria joka hivuttaa sitä tähtitaivaan liikkeen suuntaisesti, katoaa kohde pian näkökentästä. Niinpä suuressa osassa moderneja harrastajalaitteita tulee seurantamoottori vakiovarusteena.
Nyt etsin kuitenkin jotain kevyempää ratkaisua. Sellaista, jonka voi ottaa mukaan ulkomaanmatkalle tai reppuretkelle pimeään metsään. Seurannan pitää pystyä kantamaan järeää järjestelmäkameraa ja teleobjektiivia. Koko kuvaussetin kameroineen, seurantoineen ja jalustoineen tulee olla luokkaa eukonkannettava. Eli kokonaisuus, jonka saa itse vietyä pellolle ilman bodarijoukon apua.
En ollut tämän tarpeen kanssa yksin. Monet harrastajatoverini olivat jo ehtineet hankkia AstroTrack-seurantalaitteen matkakäyttöön. Epäröin kuitenkin samanlaisen laitteen hankintaa, sillä ratkaisu vaikutti kookkaalle. Lisäksi AstroTrack -paketin hinta yli 800 euroa tuntuu turhan kipeästi kukkarossa.
Talvella 2013 oli selvää, että loppuvuodesta tulee mielenkiintoinen komeettojen havainnoinnin kannalta. Pieni seurantajalusta ja teleobjektiivi ovat juuri oikeat välineet kiikarikomeettojen kalastukseen. Kompaktimman ja halvemman ratkaisun löytymiseksi tuli lisää paineita.
Tilannetta tähtitornilla tilitettyäni sain kaverilta vinkin, että sekä Vixen että iOptron ovat tuoneet markkinoille isompaan jalustakierteeseen sopivat seurantapäät. Kenelläkään ei vielä ollut kokemuksia laitteista, mutta luotin onneeni ja laitoin iOptronin Sky Trackerin empimättä tilaukseen.
Kaapista löytyi ennestään Manfroton tukevampi jalusta, jonka päälle SkyTracker sopii täydellisesti. Paketin mukana tulisi vielä säilytyspussi ja pieni napasuuntaukseen tarkoitettu kaukoputki. Valittavana oli kaksi värivaihtoehtoa: musta ja valkoinen. Valitsin valkoisen yksinkertaisesti siitä syystä, että pimeässä on kiva nähdä millaista laitetta räpeltää. Kameroiden pienet mustat napit mustalla pohjalla olivat jo pitkään aiheuttaneet syvää ärtymystä synkässä yössä. Köyhtyisin hankinnasta vain hieman yli 400 euroa.
Kun Telescop Expressin paketti saapui, oli sisältö juuri sitä mitä olin toivonutkin. Lähdin tähtitornille paketti ja kuvausvälineet kainalossa. Komeetta Panstarrs oli juuri nyt Andromedan galaksin vieressä ja pääsin testaamaan seurantapäätä heti tositoimissa.
SkyTracker on kiinnitetty suoraan jalustan kierteeseen. Seuranta pyörittää jalustan kuulapään kannattelemaa kameraa. Paketissa tuli mukana myös pieni napatähtäinkaukoputki.
Kun viisi patteria oli asetettu paikoilleen seurantapään sisään, oli laite valmis käytettäväksi. Nostaessani kamera+seuranta+jalusta yhdistelmää ylös tasanteelle huomasin ilokseni, että yhdistelmä oli paitsi riittävän kevyt myös sopivan kompakti selvitäkseen tähtitornin kapeista käytävistä ilman seinäkolhuja.
Ylhäällä näköalatasanteella puhalsi navakka pohjoistuuli. Se oli niin kipakka, että lierihattuja ja kevyempiä jalustoja olisi saanut etsiskellä Pirkkalasta saakka. Laitoin jalustan pystyyn ja suuntasin sen hätäisesti kohti pohjantähteä. Napsautin seurannan päälle. Skytracker surisi maltillisesti kuin pieni heinäsirkka yössä.
Otin sarjan kuvia 15-30 sekunnin valotusaikavälillä. Tuulenpuuskan kohdalle osuneissa kuvissa näkyi selvää huojuntaa ja satunnaisiin suuntiin viivoittuneita tähtiä. Tyvenen kohdalle sattuneissa kuvissa tähdet kuitenkin näyttivät yllättävän pallomaisille. Jippii! Se toimi paremmin kuin olin odottanut.
Seurannan lopputulos oli paljon tarkempi kuin aiemmin hankkimallani EQ1-pöytäjalustalla ja pienellä yhden akselin seurantamoottorilla. Vanhan virityksen moottori ei kestänyt 2012 auringonpimennysmatkaa. Nyt vanhan seurannan elektroniikkavika ei harmittanut enää lainkaan: Skytracker peittosi sen tarkkuudessa mennen tullen.
Jos olisin suunnannut jalustan tarkemmin pohjoiseen taivaannapaan, valotusaikoja olisi helposti saattanut venyttää 60 sekuntiin asti. Kuvasin kaikissa testitapauksissa melko pitkillä 300-400 mm polttovälin objektiiveilla. Laajakulmalinssillä seurantaa olisi voinut käyttää vielä pidemmilläkin valotusajoilla. Testikuvauspaikkani ovat kuitenkin olleet niin valosaasteisia, ettei 30 sekuntia pidemmistä valotusajoista tuntunut olevan toivottua lisähyötyä.
Seurantapää jaksoi vaivatta kantaa hieman yli kaksi kiloa painavan järeän järjestelmäkameran ja pitkän ammattilaisluokan telezoomin. Todennäköisesti se olisi käyttökelpoinen myös pienen, kevyen matkakaukoputken kanssa.
Ehdin vuoden 2013 aikana testata SkyTrackeriä kaikkiin kolmeen kiikarikomeettaan: Panstarrsiin, ISONiin ja Lovejoyhin. iOptronin uusi seurantapää soveltui täydellisesti tilapäisen komeettakuvaajan tarpeisiin. Seurannan tarkkuus antaa aavistaa, että laite on myös oiva maisemakuvaajan apu. Erityisesti maaseudun pimeydessä sillä voi saada ihmeitä aikaan.
Komeetta Panstarrs ja Andromedan galaksi
Mielenkiintoista! Mistä hankit laitteen?
Luin tarkemmin, eli tilattu kaupasta Telescop Express. Nyt hinta näyttäisi olevan 469€. Onko laitteessa pelkkä paristokotelo, vaiko myös liitäntämahdollisuus akkuun?
Tässä näyttäisi olevan mahdollisuus myös ulkoiseen virtalähteeseen. Aparaatin takana lukee 9-12V DC.
Toistaiseksi olen käyttänyt sitä vain neljällä AA-patterilla. Ovat kestäneet nyt puoli vuotta ja kourallisen kuvauskeikkoja. Patterit ovat kotelossa kaksin puolin ja patterikiinnikkeen ulos kaivaminen laitteen sisuksista on vähän hankalaa. Tässä kohtaa harrastusta sveitsin armeijan rakennekynsistä olisi paljon iloa.
Paljonko tuo seurantalaite kestää painoa. minulla on 120-300 f.2.8 ja canon eos 1 Dx, mitäpä luulette. Kaluston paino noin viisi kiloa. Mistä tuommoisen seurantalaitteen saa hankittua, saako suomesta ?
Tilasin omani täältä. Härvelin hinta näyttää kivasti tipahtaneen alennusmyynneissä.
Kokeilin iOptronia kahden kilon painoisella paketilla ja viisi kiloa on jo minusta liian paljon. 300 mm f/2.8 kuulostaa kieltämättä komeettapuuhiin erittäin kiehtovalle lasille. Painossa f/2.8 maksaa aina ja noin raskas yhdistelmä kuulostaa siltä, että joku pieni kaukoputken jalusta voisi olla paikallaan. Tässä on tietysti se väistämätön huono puoli että koko paketin paino ja hinta kasvaa entisestään.
Jos asut maaseudulla, valovoimasta on hyötyä pitkillä valotusajoilla. Kaupungin valosaasteessa hyöty jää ehkä vähäisemmäksi ja samaan lopputulokseen saattaa päästä hitaammalla lasillakin (ja pienellä seurannalla). Kaikki riippuu siitä kuinka pimeässä paikassa kohdetta aikoo havaita. Mitä pimeämpi paikka, sitä enemmän valovoimasta on hyötyä. Kaupungissa pärjää aika pitkälle kuvia pinoamalla.
iOptronin hyvä puoli on se että vehkeestä saattaa muuten olla iloa maisematähtikuvauksessa.