Taivaanvahdin tiimi haastaa kooderit

16.3.2014 klo 21.26, kirjoittaja
Kategoriat: Havainnot , Havaintovälineet , Taivas takapihalla , Yleinen avaruushäröily

Miltä tuntuisi, jos taskussasi piippaisi puhelin revontulien ilmestyessä taivaalle?  Voisit mennä ulos, katsoa ylös ja todeta iloisesti “No niinpä näkyy!”  Taskussasi olisi aina mukana kulkeva puhelimenkamera, jolla vaivatta ikuistaisit taivaan lieskat.  Kannettava laitteesi tietäisi kellonajan ja sijaintisi automaattisesti. Pystyisit muutamalla sormenliikkeellä lähettämään havainnon kuvineen Taivaanvahtiin. Kätevää!

Utopiaa? Ei suinkaan. Puhelinkamerat ovat kehittyneet valtavasti ajasta, jolloin hämäräkuvista jäi käteen pelkkää pikselimössöä. Vuoden 2013 Space Apps -tapahtumassa tapasin kaverukset, jotka olivat  yllätyksekseen päätyneet revontulten alle keskellä Tampereen keskustaa.

Ajankohta oli tietysti 17.3.2013, se viime kevään kuuluisin revontuliyö. Kaverusten matkapuhelimella otetuissa valokuvissa näkyi komea leimuava taivas Tammerkosken virratessa kuvan alareunassa. Mieleenpainuva otos olisi kelvannut suoraan matkailumainokseen.

Mobiilikaluston laadun paraneminen auttaa tietysti monien muidenkin ilmiöiden tapauksessa.  Revontulibongarina vain satun katsomaan asioita paljon siltä suunnalta.  Todellisuudessa puhelin voi olla ainoa mukana oleva kamera myös muiden aktiivisesti muuttuvien taivaanilmiöiden, kuten myrskyjen ja halojen tapauksessa.

Vuonna 2005 koin akuuttia kameranpuutosta, kun näin valtavan suppilopilven hipomassa Tampereen keskustan kattoja.  Tämä kamerattomuuden hetki tunkee painajaisuniini vieläkin. Tulevaisuudessa moinen hätätilanne ei  saisi olla ongelma.

Kun liikkuva kuvauskalusto alkaa löytyä jokaisesta taskusta, puuttuu enää tapa lähettää havainto muiden harrastajien iloksi. Taivaanvahdin nykyinen käyttöliittymä on suunniteltu pitkälti tavallisia tietokoneruutuja ajatellen.

Jotta murros nopeasti muuttuvien ilmiöiden havaintokulttuurissa todella toteutuisi, tarvittaisiin jokin kätevämpi tapa lähettää havaintoja myös pienempinäyttöisillä kannettavilla laitteilla. Näin tieto juuri nyt näkyvistä taivaanilmiöistä saataisiin välitettyä mahdollisimman nopeasti mahdollisimman monelle.

Siksi päätimme julkaista keväthaasteen kaikille ohjelmistokehitystaitoisille. Taivaanvahdin haasteen  tavoitteena on mobiililaitteiden käytön yleistyminen havaintojen teossa.

Kahden kuluneen vuoden aikana Taivaanvahtiin on kehitetty rajapintoja, joiden avulla järjestelmästä voi hakea havaintotietoja. Rajapinnan uusin ominaisuus on mahdollisuus havaintojen lähetykseen. Tässä on koko haasteen ydin.

Taivaanvahdin päälle on jo kehitetty useita asiakasohjelmia havaintojen selailuun. Ensimmäisenä niistä valmistui Sasken Finlandin  kehittämä Windows Phone -client. Android-laitteille on ladattavissa havaitsijalegenda Arto Oksasen kehittämä yksinkertainen selailusovellus. Uusin tulokas joukkoon on Kalle Vahlmanin ohjelmoima Jolla-sovellus. Mikään näistä ei kuitenkaan osaa vielä lähettää havaintoja.

Taivaanvahdin mobiilihavainnointihaaste on osa Spaceship-yhdistyksen järjestämää kahden päivän hackathonia, joka keskittyy vastaamaan myös NASAn Space Apps -haastepinoon. Spaceship 2014 -tapahtuma järjestetään Tampereella 11.–13.4. Osallistuminen on ilmaista. Taivaanvahdin haasteen voittajat julkaistaan tapahtuman viimeisen päivän palkintojenjakotilaisuudessa.

Haluatko sinäkin tietää mitä taivaalla juuri nyt tapahtuu? Kerää grafiikka-, ohjelmointi – tai muuten vaan IT-taitoisista kavereista tiimi ja ota haaste vastaan!

Jonain päivänä myös matkapuhelimesi pystyy ottamaan tällaisia kuvia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *