Palaako monsteripilkku?
”I’ll be back”, sanoi pilkku kun Auringon taakse katosi.
Lokakuun loppupuolella Aurinkoa koristi komein auringonpilkku moniin vuosiin. Se oli niin suuri musta piste tähtemme pinnalla, että sen erotti paljain silminkin…siis jos sattui omistamaan sopivan himmentimen. AR2192-pilkku oli niin laaja, että sen alueelle olisi mahtunut pieni kasa maapalloja.
Auringon pinta kiertää keskustan ympäri 27-31 päivässä. Niinpä auringonpilkutkin lipuvat vähitellen pois näkyvistä sille puolelle tähteä, joka ei näy Maahan. Pilkkujen tarkka kiertoaika riippuu siitä, millä leveysasteella ne Auringon pinnalla ovat.
Harrastajalle tähden vastakkainen puoli on kuin kestoarpa: sieltä tulee aina välillä esiin suuria ja pieniä voittoja, mutta enimmäkseen tyhjää käteen. Revontulibongarit seuraavat auringonpilkkuja erityisen suurella mielenkiinnolla. Pilkuissa tapahtuvat purkaukset saattavat syöstä hiukkasvirran kohti omaa planeettaamme. Tällöin mahdollisuudet pohjolan valoshowlle kasvavat. Kaikkein mielenkiintoisimpia ovat voimakkaimman X-luokan flare -purkaukset, jotka usein lähettävät huomionarvoisia hiukkaspurkauksia lähiavaruuteen. Mutta aina näin ei käy. Suurpilkku AR 2192 pöhisi ja puhkui flareja, mutta jokaisen jälkeen bongareilta pääsi epätoivoinen ”EEEEEIIII, ei vieläkään!” -huuto. Vaikka manoa ja meininkiä riitti, kunnon CME-pilvi suoraan kohti jäi puuttumaan.
Olisiko seuraavalla kerralla parempi onni? Edelliseltä revontulijaksolta muistetaan pilkkuja, jotka ovat yskineet kunnon Total Balalaika Shown pohjolaan, kadonneet Auringon toiselle puolen ja palanneet kuukauden kuluttua toistamaan näytöksen. Kuinka käy AR2192:n? Ehtiikö se ränsistyä vai palaako se 12-13.11.2014 jälleen yhtä komeana näkyviin?
Vaikkei pilkku revontulia aiheuttaisikaan, saattaa se vieläkin olla paljain silmin nähtävä kohde. Jos et huomannut ihailla pilkkua edellisellä kierroksella, ehdit vielä mukaan!
Turvallinen tapa katsella Aurinkoa suoraan on pimennyslasien tai 14DIN hitsaajanlasien läpi. 14 DIN tummuuden laseja ei ehkä joka rautakaupoista löydy, mutta niitä voi tiedustella hitsaustarvikkeita myyvistä erikoisliikkeistä. Havaintovälineistön tila kannattaa muutenkin tarkastaa keväällä 2015 näkyvää osittaista auringonpimennystä ajatellen. Pimennys tulee olemaan suhteellisen syvä, mutta sitäkään ei silti saa seurata paljain silmin.
Kotikonsteinkin pystyy katsomaan Aurinkoa turvallisesti: ota paksu pahvi, tee siihen neulalla pieni reikä ja suuntaa reiän läpi tuleva valo tasaiseen seinään. Säädä pahvin etäisyyttä seinästä niin, että kuva on tarkimmillaan. Hyvällä tuurilla pilkkukin erottuu pinnasta. Iloista bongausta!