Mitä tähtiharrastajalle joululahjaksi?

4.11.2013 klo 22.38, kirjoittaja
Kategoriat: Havainnot , Taivas takapihalla , Yleinen , Yleinen avaruushäröily

Tiedän, monien mielestä on aivan liian aikaista puhua joulusta vielä marraskuussa. Mutta samaa ongelmaa miettivät monet myös syntymäpäivien lähestyessä ympäri vuoden. Talven lähestyessä joku esittää aina peruskysymyksen: ”Näin marketissa kaukoputken. Hintakaan ei ollut paha. Olisiko tuollainen hyvä lahja avaruudesta kiinnostuneelle?” Jos kyseessä on alle 100 euron kaukoputki, se soveltuu oikein hyvin moniin tarkoituksiin, esim. vaatteiden kuivatustelineeksi tai kalaverkon painoksi. Tähtitaivaan katselua tuollaisella huteralla laitteella voi sen sijaan verrata itsekidutukseen. B2013_blogi_kuva_p

Lisää rautaa rajalle?

Tyypilliselle harrastajalle kannattaa miettiä jotain arjessa käyttökelpoisempaa. Iästä riippumatta paras ensimmäinen laitehankinta on kiikarit. Luonnontarkkailijalle tästä mukana kulkevasta havaintovälineestä voi olla iloa läpi elämän. Jollei oikeasti tiedä mitä ystävä kaipaa, on parempi jättää laitehankinnat harrastajan itsensä hoidettavaksi. Jos toverin tarpeesta on riittävä mielikuva, kannattaa asiassa kääntyä jonkun luotettavan myyjätahon, kuten Ursan kaukoputkikaupan tai Telescope Servicen puoleen. Toisaalta jos perheenjäsen on innokkaasti kuvannut pokkarilla taivaanilmiöitä, hän ei todennäköisesti pahastu saadessaan lahjaksi järjestelmäkameran.

Lapselle?

Jos etsit avaruushenkistä lahjaa alle kouluikäiselle lapselle, voi Mauri Kunnaksen oiva Avaruuskirja olla nappihankinta. Vielä parempi tietysti jos pääset itsekin lukemaan sitä iltasaduksi. Monet lapset pitävät askartelusta. Hieman askartelutiimin iästä riippuen voi Alnilamin tähtipuodin koottavista vehkeistä löytyä mukavaa yhteispuuhan aihetta. Galilein pienen putken kokoaa valvonnan alla jo esikouluikäinen, mutta muut härvelit vaativat hieman kehittyneempää keskittymiskykyä.

Aikuiselle?

Alnilamin valikoimassa on myös paljon aikuisille lahjaksi sopivaa. Olen ollut oikein tyytyväinen tähtitaivassateenvarjoon, jonka alla ropinakin harmittaa tavanomaista vähemmän. Mikä parasta, ei haittaa jos lahjan saajalla on tällainen jo ennestään: useammallekin kappalelle löytyy todennäköisesti käyttöä.

Aikuiselle sopiva vakiolahja on tietysti jokin maailmankaikkeutta käsittelevä kirja. Sellaisia saattaa innokkaan harrastajan hyllystä jo muutama löytyä, joten päällekkäisyyksien välttämiseksi voi olla hyvä valita jokin suhteellisen tuore julkaisu. Ursan kirjavalikoimasta löytyy varmasti luettavaa jokaiseen lähtöön. Mikäli netin kuvausten perusteella on vaikea löytää sopivaa kirjaa, poikkea lähimmässä kirjakaupassa, Alnilamissa tai paikallisessa tähtiharrastusyhdistyksessä kysymässä tarkempia suosituksia.

Jos kotiin ei jo tule Tähdet ja avaruus –lehteä, voi sellaisen tilata myös lahjaksi koko perheelle. Vaikka kielialueemme on pieni, on lehti noussut laatunsa ansiosta euroopan neljänneksi suurimmaksi tähtitiedejulkaisuksi.

Jotain taiteellista ja uniikkia?

Suomalaisten tähtiharrastajien valokuvista löytyy monia huikeita otoksia galakseista, yötaivaasta, myrskyistä ja revontulista. Ottamalla yhteyttä valokuvaajaan voit järjestää itsellesi vedoksen kuvasta tai ostaa oikeudet tulostaa se itse tauluksi. Näyttäviä otoksia löytyy esim. Taivaanvahdin kautta selaamalla kattavaa havaintohistoriaa. Medialle tarkoitettua lomaketta käyttäen voit lähettää viestin suoraan havaitsijalle ja kertoa lahjaideastasi.

Yök, materialistista!

Muitakin mahdollisia lähestymistapoja on: kun vuosi takaperin vielä hoidin Tampereen Ursan tähtinäytösvarauksia, sain puhelun luovalta rouvalta. Hän halusi lahjoittaa koko lähisuvulle yhteisen tähtitornivierailun. Loistava idea toteutettiin ja varmasti jokainen vieras sai lahjaksi ainutlaatuisen muiston. Jos tämä ajatus jää kutkuttamaan, kannattaa soittaa lähimpään paikallisyhdistykseen ja tiedustella mahdollisuutta järjestää yhdistyksen tornilla yksityistilaisuus tai vierailu.

Hoi! Mitä sinä haluat joululahjaksi?

5 kommenttia “Mitä tähtiharrastajalle joululahjaksi?”

  1. Muuantauros sanoo:

    Täällä Ylöjärven 7 alueella näkyi outoja valopalloja liikkumassa viime viikolla, et sattunu saamaan haaviin? Ois varmaa oleellista saada tietoa miten ne kuvataan ja mistä paremmat kaukoputket satasella ostetaan. Liikkumisuunta jotai muuta kuin laarista. Ilmansuunnilla, kun ei kuulemma ole väliä.

  2. Emma Bruus sanoo:

    Satakunnan lennostolla oli viime viikolla pimeälentoharjoitukset päällä. Pimeälentely jatkuu vielä lähiviikkojen aikanakin. Tällä asialla saattaa olla yhteyttä Pirkanmaan valopalloiluun.

  3. Lasse Reunanen sanoo:

    Lahjatoiveita moni kartoittaa jouluksi, nimi- tai syntymäpäiväksi jne.
    Itse katson muutenkin ”lahjana” edullisia tarjouksia ym. ale-myyntejä…

    Tähtitieteen harrastukseen olisi hyvä saada tähdistöjen palapelit…
    Kovat palapelit valmistuskustannuksilta hintavia, mutta niitä voisi edullisestikin tehdä askarteluoppimisen käyttöön;
    Tehtäisiin esim. helposti irroitettaville sivuille tähdistöjen kartat leveillä rajauksilla, jotka sitten voisi muotoonsa leikata (rajausväriä jäisi näkyviin ja kääntöpuolella olisi tähdistön perustietoa). Taivaanpallon keskitason tähdistöt voisi olla tuplana, joista sitten voisi leiketähdistöt koota palapelinä muotoonsa ympyrään pohjois- ja etelätaivaalle. Tähdistöissä voisi olla mukana – esim. rajauksissa – tunnusvärit, esim.; keltainen / pohjoinen tähdistöjen alue, oranssi / keskitason tähdistöt ja punainen / eteläinen tähdistöjen alue.

    Palapelien mahdollisuuksia olisi enemminkin, esim. tähdistöihin suurennettuina sumukuvia, jotka voisi tähdistöpaloina koota laajemmaksi kokonaisuudeksi…

    Tähdistöistä (88 kpl) voisi myös tehdä pelikorttien tavoin tietopaketteja em. tavalla – tähdistökartta toisella puolella ja toisella puolella tähdistötiedot. Sellaisen voisi tehdä valmiina korttipakkana tai sitten kirjan lehtisivuille tehtynä (esim. 4-8 / sivu), jotka em. tavalla voisi itse korteiksi leikata.

    Ehdotusta voivat Ursa ym. edelleen suunnitella ja toteuttaa…

  4. Emma Bruus sanoo:

    Nyt täytyy kyllä sanoa että todella hyvä idea Lasse!

    Samanlaisia ajatuksia on ollut myös Eeva-Kaisa Ahlamolla, joka teki Turun Tähtipäiville 2011 lattiapalapelin: (http://mellon.kuvat.fi/kuvat/Events/Amateur+astronomy/2011/110319-114531_EmmaHerranen.jpg)

    Kieltämättä ajatus vähän pienemmästä ja lisäinformaatiolla höystetystä myyntiversiosta kiehtoo. Tuo olisi oiva lahjaidea monelle harrastajalle iästä riippumatta.

  5. Lasse Reunanen sanoo:

    Valmista tuli.
    Tein itselleni em. tähdistöjen kortit viikonloppuna kopioimalla Markus Hotakaisen kirjasta; Pohjoinen tähtitaivas / Moreeni 2011, jossa pienet kuvat 53 tähdistöstä (etelä tähtitaivaan 35 tähdistöä rajattuna pois).
    Kirjamessuilla oli ale-myynnissä, joten ostin itselleni tuplana, joista tähdistösivut irrotin helposti ja taitoin kartat esiin ja kopioin 9 sivua (1 x 5 + 8 x6 karttaa / sivu).
    Kirjoista saa omaan käyttöön noin 20 sivua kopioida, mutta julkinen levittäminen vaatii luvan.
    Otin varoiksi kopiot kolmesti ja leikkasin irrallisiksi. Sitten taitoin yhdet nimet taakse, toisiin jätin nimet esiin ja kolmansiin leikkasin tähdistöt muotoonsa ja nimet liimasin taakse – sekä taitoin liimattuna myös vierustähdistöt (vei hieman enempi aikaa). Aiemmin olen tähdistöistä liimaamalla tehnyt myös kopioimalla kuutiopalloja kaksi, joissa tähdistöt käänteisinä pallona – kuten taivaalla näkyvät. Samanlaista voisi esim. muovisena rantapallona teettää, joissa täyttö sopisi tähdistöjen etelänapaan missä ei peittokohdetta. Kaupalliseen em. kortteja voisi myös muovista jokasäälle tehdä kuten esim. Karttakeskus nyt myy tähdistöjen karttastoina (Suomalainen Kirjakauppa)…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *