Komeettoja aamu- ja iltavirkuille
Aloita aamusi toisella tavalla: siirrä kahvinkeitto tuonnemmaksi ja kaiva kaapista esiin kiikarit tai kamera. Venuksen tienoilla on talven mielenkiintoisin komeetta, C/2013 US10 (Catalina).
Normaalisti nautin kofeiinipitoisen virvokkeeni ennen havainnointiin ryhtymistä, mutta tässä tapauksessa toisenlaisesta strategiasta on iloa. Taivas vaalenee klo 7 jälkeen jo huimaa vauhtia ja pienen utuläikän hahmottaminen kirkkaalta pinnalta käy yhä vaikeammaksi. Mitä myöhemmäs kiikarointia lykkää, sen haastavammaksi pienen utupallon löytäminen käy.
Sitkeimmät sissit heräävät jo klo 5 etsimään horisontin ylle noussutta Venusta ja ottamaan siitä suuntaa Neitsyen tähtikuviota kohti. Tuolloin taustataivas on tummempi ja valokuviin on helpompi saada mukaan myös komeetan kaksi pyrstöä. Nämä kun hukkuvat nopeasti aamunkajoon.
Tilanne paranee joulukuun lopun ja tammikuun aikana komeetan noustessa korkeammalle pohjoistaivaalla. Parhaimman havaintoajan odotetaankin olevan joulukuun lopulla ja tammikuussa, jolloin kohde on kirkkaimmillaan.
Mitään suuryleisöspektaakkelia Catalinasta on turha odottaa, sillä se jäänee kirkkausennusteissa kiikarirajalle magnitudiin 5-6. Keskivertonäkymä kohteeseen on toistaiseksi pieni, lievästi vihertävä utupallo taivaalla. Kamera kuitenkin näkee ihmissilmää paremmin ja pystyy taltioimaan himmeämmät pystöt. Kyseessä onkin oiva kuvauskohde hieman pidempipolttovälisen objektiiviin tai zoomin omistajalle.
Havainnot Catalinasta Taivaanvahdissa
Catalinan etsintäkartta Heavens-above -sivustolla
Panstarrs-tupla
Kuulostiko viideltä herääminen tuskalliselle? Ei hätää, myös iltakuvaajillekin löytyy häntäveikkoja. Taivaalla on nyt peräti kaksi Pan-Starrs-kartoituksen löytämää komeettaa
Niiden kalastus menee tosin jo extreme-urheilun puolelle, sillä kirkkaampi C/2014 S2 (Panstarrs) on magnitudin 9 kohde ja C/2013 X1 (Panstarrs) vieläkin himmeämpi magnitudin 9,5 utupallo.
Kumpaakaan on siis turha etsiä kiikareilla ainakaan kaupungin valosaasteen keskellä. Puuhaan tarvitaan todennäköisimmin kaukoputki. Jos vääntäytyy ulos taajamasta pimeämmille alueille, voi Panstarrsien ikuistamista kokeilla järjestelmäkameralla.
Kävin ulkona testaamassa, löytyvätkö nämä himmeämmät kohteet. Haravoin pitkän polttovälin objektiivilla ja kameralla taivasta. Etukäteen piti toki selvittää etsintäkarrojen avulla mihin suurinpiirtein kannatti suunnata. Sain muutaman ruudun etsinnän jälkeen Panstarrsit kuviin.
Kummankaan komeetan ei odoteta ratkaisevasti kevään aikana kirkastuvan, joten kohteet säilynevät kaukoputki-kiikari -luokassa.
Syksyn Panstarrs-havainnot Taivaanvahdissa