Suurten tunteiden Pluto

3.10.2014 klo 13.27, kirjoittaja
Kategoriat: Otsikon takana

Pluto. Se tunnettiin kaukaisimpana ja pienimpänä planeettanamme vuodesta 1930 vuoteen 2006, jolloin se määriteltiin kääpiöplaneetaksi Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin IAU:n toimesta. Aikaa on ehtinyt vierähtää jo kahdeksan vuotta, mutta Pluton planeettastatuksesta kiistellään edelleen.

Joitain tuoreita uutisotsikkoja vilkuilemalla voisi jopa kuvitella, että asiassa oltaisiin ottamassa pakkia ja Plutoa oltaisiin palauttamassa planeettojen joukkoon. Näiden otsikoiden taustalla on Harvard-Smithsonianin astrofysiikan keskuksen CfA:n järjestämä leikkimielinen yleisöluentoväittely aiheesta. Noin satapäinen yleisö äänesti Pluton takaisin planeetaksi väittelyn jälkeen. (Linkki reilun tunnin mittaiseen videoon löytyy tämän tekstin lopusta.)

Toki Harvard on maineikas yliopisto ja CfA arvostettu laitos, mutta asialla ei ole juurikaan enempää painoarvoa kuin jos jotain vastaavaa järjestettäisiin Ursan esitelmätilaisuudessa. (Tosin silloin uutinen ei ehkä breikkaisi ihan näin kansainvälisesti.)

Miksi asiasta väännetään edelleen kättä? Onko asiassa jotain epäselvyyksiä? Osa tähtitieteilijöistä on ollut alusta asti sitä mieltä että Pluto on planeetta, sanoo IAU mitä hyvänsä — siinä ei ole mitään uutisarvoista.

CfA:n yleisöluentoja isännöivä tiedeviestinnän monitoimimies David Aguilar ihmetteli väittelyn alustuksessa, miksi galaksin tunnistaa galaksiksi ja tähden tähdeksi, mutta planeetta on mukamas niin hankala asia. No, havaintoaineiston karttuessa näitäkin käsitteitä on jouduttu puntaroimaan. Jos pienen galaksin massainen kohde koostuu pääasiassa pimeästä aineesta ja siellä on vain muutamia naurettavan himmeitä tähtiä, onko se galaksi, vai jotain muuta? Ruskeat kääpiöt taas ovat kummia otuksia jossain tähtien ja planeettojen välimaastossa. Tähdet muodostuvat yhdellä tavalla ja planeetat ilmeisesti toisella, mutta joistain ruskeista kääpiöistä ei voi suoralta kädeltä sanoa, kumpaa sorttia ne nyt ovat.

Havainnot muuttavat käsitystämme asioista. Kun ihminen alkoi tajuta jotain avaruudesta ja sen kohteista, havaintovälineet olivat nykystandardeilla rääpäleitä. Ammoin Aurinkoa ja Kuutakin pidettiin planeettoina. Vähitellen ymmärryksemme kasvoi, ja taivaan valoja voitiin ryhtyä luokittelemaan aina vain tarkemmin.

Neptunuksen radan takana kiertää vallan hulvaton määrä kivestä ja jäästä muodostunutta lohkaretta ja palleroa. Ne ovat kaukana, pienehköjä, ja siksi himmeitä. Niitä on ollut vaikeaa havaita. Yksi näistä kohteista on Pluto.

Vuonna 2006 alkoi olla ilmeistä, että Pluto oli vain yksi Neptunuksen takainen pallero muiden joukossa — melko suurikokoinen, mutta samanlaisella radalla. Otettaisiinko kaikki aurinkokunnan ulkolaidoilta löytyneet, Aurinkoa kiertävät pyöreät kohteet planeettojen joukkoon, vai olisivatko ne ihan vaan Kuiperin vyöhykkeen ja Hajanaisen kiekon kohteita siinä missä muutkin sikäläiset kappaleet?

Myönnän — itse olen kovasti sitä mieltä, että Pluto on kääpiöplaneetta. Se on Kuiperin vyöhykkeen kappale ja yksi niin kutsutuista plutiinoista, joiden kiertoaika on omalla tavallaan lukkiutunut Neptunuksen liikkeeseen. Pluto ei siis ”dominoi painovoimallaan ratansa ympäristöä”, kuten IAU:n vuoden 2006 planeettamääritelmä edllyttää. Pluto on hyvin soikealla radalla, ja sen ratataso on kallellaan planeettojen ratatasoon nähden. Se ei näytä kuuluvan planeettojen joukkoon. Se on jotain muuta.

Minun on vaikea keksiä järkeen perustuvia syitä sille, miksi olisi valtavan tärkeää, että Pluto on planeetta. Siellä se on edelleen, ei sille ole käynyt kuinkaan, kutsummepa sitä millä nimellä hyvänsä. Onko Aurinko todella himmeämpi ja ruoka vähemmän maukasta maailmassa, jossa Pluto ei ole planeetta? Kasvavatko lapsemme kieroon, jos heillä ei olekaan koulussa opeteltavana yhdeksän planeetan nimeä? Onko yksi Pluto-väittelijöistä, tähtitieteilijä ja tiedehistorioitsija Owen Gingerich oikeassa sanoessaan, että ’planeetta’ on kulttuurin määrittämä sana, jonka merkitystä IAU:n ei olisi sopinut alkaa käpälöimään? Onko Pluton planeettastatus yhteiskunnallisesti merkittävä asia ja yhteistä kulttuuripääomaamme, vai riittäisikö, että tähtitieteilijät keskenään kinaavat asiasta?

Toisaalta, enpä sitten tiedä, mitä haittaa siitäkään olisi, jos meillä olisi aurinkokunnassa parikymmentä planeettaa sekä joukko muita, joita emme ole vielä edes löytäneet. Enkä ollenkaan yllättyisi, jos koko planeetan määritelmä laitettaisiin uusiksi vielä parikin kertaa. Ehkä kääpiöplaneetankin määritelmä tarkentuu tai termi poistuu käytöstä kokonaan.

Plutosta paljastuu jatkuvasti uusia, kiinnostavia seikkoja. Ensi vuonna New Horizons -luotain tulee ottamaan ensimmäiset kunnon kuvat sen pinnasta. Kokonainen jäinen maailma näyttäytyy meille ensi kertaa. Eikö se ole tolkuttoman siistiä joka tapauksessa? Keskityttäisiinkö olennaiseen?

CfA:n What is a Planet -luento YouTubessa.

Planeetan määritelmä (Wikipedia)

IAU:n yleistajuinen selonteko aiheesta (englanniksi)

 plutoLempparikuvani Plutosta ja sen suurimmasta kuusta Kharonista on vielä toistaiseksi taitelijan näkemys.
Kuva ESO/L. Calçada

10 kommenttia “Suurten tunteiden Pluto”

  1. Risto Lautala sanoo:

    Onhan lyhytkasvuinen ihminenkin ihminen, joten onko kääpiöplaneetta planeetta vai pitäisikö termi poistaa? Mielestäni kyllä, koska Pluto ei todellakaan täytä planeetan ominaisuuksia.
    Mitään ratkaisua minulla ei tosin ole, ei sitä kukaan minulta kyllä kysyisikään.

  2. Metusalah sanoo:

    ”Minun on vaikea keksiä järkeen perustuvia syitä sille, miksi Pluton pitäisi olla planeetta?”

    Yksi syy voisi olla sen löytämisen ja ensimmäisten vuosikymmeniensä julkisen asemansa mukainen status, jota koulukirjoissa opetettiin miljoonille lapsille ympäri maailman. Ihan samalla tavoin, kuin Kolumbuksella on Amerikan löytäjän statuksensa, vaikka nykyisin tiedämme muun muassa viikinkien ehtineen Uudelle Mantereelle jo paljon aikaisemmin.

  3. Ilkka Nisula sanoo:

    Kolumbuksen esiin nostaminen oli hyvä pointti. Plutonkin tapauksessa on kyse myös traditiosta – suorastaan historiasta. Ennen kuin maakeskinen maailmankuva vaihtui aurinkokeskiseen, jokaista suhteellisen hillitysti käyttäytyvää taivaan valopistettä kutsuttiin tähdeksi, eiks niin? Ainakin komeimmilla saattoi olla (mytologisia) erisnimiä. Tieteen edetessä osa näistä ja muutama vähemmänkin komea todettiin Aurinkoa kiertäviksi ”planeetoiksi” – kuten oma Telluksemmekin, jonka väestön valtaosalle ne ovat kuitenkin edelleen ”tähtiä”. Emmehän me valistuneet silti käytä niistä tätä historiallista nimitystä paitsi runoudessa ehkä.

  4. Metusalah sanoo:

    USA:ssa juhlitaan parhaillaan sitä, kun Kolumbus astui ensi kerran Amerikan mantereelle 12.10.1492, vaikka löytöretkeilijämme ei ollut lainkaan siellä, missä luuli olevansa. Hänen retkiensä ja harhaluulojensa vuoksi lähes 3000 km:n mittainen saariryhmä Floridasta Argentiinan rannikolle on ristitty Länsi-Intian saaristoksi, vaikka Intiaan on sieltä tuhansien kilometrien matka.
    Itse asun kyläkunnassa, jonka nimi on Velkapohja. Nimi juontuu siitä, että köyhät torpparit olivat sata vuotta sitten kaikki velkaa paikalliselle tehtaalle, joka työllisti kyläläiset. Vaikka näin ei ole enää, kenellekään ei ole tullut mieleenkään poistaa tai muuttaa kyläkunnan Velkapohja-statusta.
    Historiallisia asioita, tapahtumia ja nimiä halutaan kunnioittaa kaikissa kulttuureissa ja siihen on olemassa omat selkeät perusteensa. Samasta syystä johtuen Pluton pitäisi olla planeetta. Because it`s there. Amen.

  5. Anne Liljestrom sanoo:

    Nimet ovat asia erikseen. Onhan meillä Länsi-Intian lisäksi myös vaikkapa New York ja Uusikaarlepyy. Pluto on edelleen nimeltään Pluto. Mielestäni tässä tapauksessa sopiva analogia olisi se, että kyseistä saariryhmää kutsuttaisiin historiallisista syistä mantereeksi (joskaan Columbus ei tainnut erehtyä pitämään saaria mantereena).

  6. Metusalah sanoo:

    Tämä menee ehkä nyt vähän saivarteluksi, mutta nimihän se on planeettakin. Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin vuonna 2006 tekemän päätöksen jälkeen Plutoa kutsutaan nyt *nimellä* kääpiöplaneetta, tai kansainvälisemmin TNO (Trans-neptunian object).
    Määrittelykysymys.

  7. Kai Miljard sanoo:

    Plutoa suurempia kappaleita on monia aurinkokunnassa joilla ei ole planeetta statusta, esim. Jupiterin 4 Galileen kuuta sekä Saturnuksen Titan. Varsinaiseksi ongelmaksi Pluton planeetta status muodostui kuitenkin vasta, kun selvisi aurinkoa kiertävien Eriksen, Makemaken ja Haumean halkaisijat. Suuruusluokaltaan ne ovat Pluton kokoluokkaa ja Eris käytännössä saman kokoinen. Myöskin Pluton kiertorata on omalla tavallaan lukkiutunut Neptunuksen liikkeeseen eli Pluto ei ole täysin itsenäinen. Vaikka 1930 löydetty Pluto antaa monille kiksejä jo nimensä perusteella, päätettiin se alentaa vuonna 2006 perustettuun uuteen kääpiöplaneetta kategoriaan. Sen nostaminen ilman, että ainakin myös Eris nostetaan planeetaksi ei ole perusteltua.

  8. Jättiläistähti on tähti, kääpiötähti on tähti ja jättiläisplaneetta on planeetta. Mutta kääpiöplaneetta ei olekaan planeetta. Tältä osin terminologia vähän ontuu.

  9. Anne Liljestrom sanoo:

    Asteroideja on kutsuttu pienemmissä piireissä myös pikkuplaneetoiksi vuosikymmeniä.

  10. Entäs tämä eksoplaneettapulma?

    http://funkyscience.net/wp-content/uploads/2013/07/PlanetDef_Aug.pdf

    Kai planeetan määritelmän pitäisi päteä muuallakin kun yhden tähden ympärillä?

    Tai tämä hypoteettinen kysymys: jos Kuiperin vyöhykkeeltä löytyisi toinen Maapallo, olisiko se planeetta?

    Toinen kysymys on sitten vielä, että miksi Kharon ei ole kääpiöplaneetta/planeetta? Mihin vedetään kaksoisplaneetan ja planeetan ja sen kuun välinen raja?

    Mikko Kolkkala

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *