Leikistä, kysymyksistä ja aalloista
Keskiviikkona 17.2. kello 18.00 minua haastatellaan Helsingissä Kirjasto kympissä Aku Ankan päätoimittajan Aki Hyypän kanssa leikistä ja luovuudesta tuOKio-klubilla.
Perjantaina 19.2. kello 14.15 on Kumpula NYT –tilaisuus ”Gravitaatioaallot ja mustat aukot” Kumpulan Exactum-rakennuksen salissa A111. Kari Enqvist puhuu aiheesta ”Yleinen suhteellisuusteoria ja gravitaatioaallot”, Peter Johansson aiheesta ”Mustien aukkojen astrofysiikka” ja Esko Keski-Vakkuri aiheesta ”Gravitaatioaaltojen havaitseminen ja LIGO”. He pitävät lyhyet esitykset, joiden jälkeen voi esittää kysymyksiä. Tilaisuus on avoin, eikä siihen tarvitse ilmoittautua.
Lauantaina 12.3. kello 17.30 juttelen ammattikorkeakoulu Metropoliassa isoista kysymyksistä kirkkoherra Kari Kanalan, evoluutiobiologi Tuomas Aivelon ja tanssitaiteilija Metsälintu Pahkinin kanssa. Liput 5 euroa.
Uusimmassa Tiedepolitiikka-lehdessä (4/2015) on tutkijoiden vastuusta kertova artikkelini ”Tiedettä apartheidin aikaan”. Artikkeli alkaa seuraavasti: ”Muistelen science fiction –kirjailija Brian Aldissin sanoneen, että sen jälkeen, kun keinotekoinen aurinko syttyi Hiroshiman yllä vuonna 1945, hän on tuntenut elävänsä scifitarinassa.”
http://www.hs.fi/tiede/a1455687389693
Näyttää, ettei sellaisten arveltujen suurien mustien aukkojen sulautumisesta ollutkaan kysymys gravitaatioaalloissa.
Hienoa sinänsä, että näyttäisi löytyvän todellinen muutenkin havaittu tapahtuma, joka voidaan yhdistää gravitaatioaaltopurskeeseen.
Joidenkin teoriat hienosäätynevät enemmän kuin toisten.
Eusa:
”Näyttää, ettei sellaisten arveltujen suurien mustien aukkojen sulautumisesta ollutkaan kysymys gravitaatioaalloissa.”
Linkittämässäsi artikkelissa ei sanota mitään tuollaista. Siinä raportoitu mahdollisuus gravitaatioaaltojen ja gammapurkauksen yhteydestä ei myöskään ole varmistunut.
Tulkitsin näitä lauseita:
”Ilmiöt näyttävät siis liittyvän toisiinsa.”
”Mallien mukaan yhtyvät mustat aukot eivät voi käynnistää gammapurkausta.”
”Ilmiö voisi toteutua, jos kaksi mustaa aukkoa olisi muodostunut ja sulautunut toisiinsa hyvin massiivisen tähden sisällä.”
Eli päättelin, etteivät mustat aukot voisi olla arvioitua kokoluokaa, yht. yli 60 auringon massaa vastaavia.
Tieto on vielä uusi, nähtäväksi jää voiko jokin poissulkea sen ilmiöstä.
Eusa:
Tulkitsit väärin.
Eikö olennainen T. Paukun ”artikkelissa” kuitenkin säily so. gravitaatioaaltojen
yhteys mustiin aukkoihin : ”..Gravitaatio-
aallot .. syntyvät,kun tähti luhistuu ja
..musta aukko. ..” (Kts.”artikkelin” kym-
menes kappale.)