Kesäöiden kohinaa

30.6.2016 klo 14.56, kirjoittaja
Kategoriat: Kosmokseen kirjoitettua

Viime joulukuussa CERNin LHC-kiihdyttimen kokeet ATLAS ja CMS ilmoittivat kumpikin nähneensä tavallista enemmän fotonipareja, joiden yhteenlaskettu energia oli noin 750 GeV (yhden GeVin energia vastaa suunnilleen yhden protonin massaa). Tämä saattaa olla osoitus siitä, että LHC:n protonitörmäyksissä syntyy hiukkanen, jonka massa vastaa 750 GeVin energiaa, ja joka hajoaa kahdeksi fotoniksi. Tällainen löytö mullistaisi hiukkasfysiikan.

Aiheesta ilmestyi viikossa kymmeniä tieteellisiä artikkeleita, ja puolessa vuodessa niitä on kertynyt yli 600. Yksi syy intoon on se, että molemmat kokeet näkivät toisistaan riippumattomasti saman asian, vaikka niiden data ei yhdessäkään riittänyt siihen, että uutta hiukkasta voisi sanoa varmaksi. Kollegani Jester onkin kieli poskessa jakanut palkintoja tutkijoille, jotka ovat keränneet sadoittain viittauksia teoreettisilla selityksillään ilmiöstä, jota ei ehkä ole olemassa. (Hän on itsekin osallistunut kisaan kahden artikkelin voimalla.)

Maaliskuussa huhuttiin, että uuden data-analyysin myötä signaali olisi kirkkaampi, melkein niin selkeä, että voitaisiin julistaa hiukkanen löydetyksi. CMS:n mukaan signaalin voimakkuus nousikin, mutta ATLAS ei julkaissut kaikkia tuloksiaan, ja tarkempia uutisia jäätiin odottamaan.

Nyt koeryhmillä on käytössään kaksinkertainen määrä dataa joulukuuhun verrattuna, ja ne ovat aloittaneet sen setvimisen. Lisäksi LHC käynnistyi taas toukokuussa, ja se tahkoo törmäyksiä päivät yöt sellaista tahtia, että elokuussa datan määrä saattaa olla taas kaksinkertaistunut. Jahtiin on liittynyt ATLASin ja CMS:n seuraksi kolmaskin detektori, TOTEM (jossa fysiikan tutkimuslaitos on mukana, kuten CMS:ssäkin).

Koeryhmien nähtyä kesäkuussa uuden datan on alkanut kiertää huhuja, joiden mukaan fotonipareja oli syntynyt aiemmin vain sattumalta odotettua enemmän, eli uutta hiukkasta ei ole. Viimeistään elokuun ICHEP-konferenssissa signaalin pitäisi erottua kohinasta.

3 kommenttia “Kesäöiden kohinaa”

  1. Lentotaidoton sanoo:

    Niin Lundista ei mitään uutta:

    The timing of the LHCP meeting is too early to have new physics results from the latest, 2016, data.

    Ainoastaan tämä (toisesta aiheesta): The LHCb collaboration are presenting, for instance, new results about tetraquarks and pentaquarks, the new class of particles discovered last year.

    Seuraavaksi:
    The next big event for LHC physics results is planned for early August in Chicago, at the ICHEP 2016(link is external) conference.

    https://home.cern/about/updates/2016/06/lhcp2016-latest-results-lhc-experiments

    Ja väärä hälytys:
    http://thescienceexplorer.com/universe/discovery-new-lhc-particle-likely-false-alarm

  2. Eusa sanoo:

    Kuinka todennäköistä on, että Higgsin bosonin massa saadaan: 400/3 * protonin massa? Ja että jollain tapaa esiin nousseet kaiut 800 * protonin massa?

    1. Syksy Räsänen sanoo:

      Hiukkasfysiikassa ei ole noin yksinkertaisia numeerisia yhteyksiä massojen välillä, ne määräytyvät monimutkaisemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *