Mikä on tärkeää elämässä?

13.10.2013 klo 21.17, kirjoittaja
Kategoriat: Astrobiologia

 Mikä on tärkeätä meidän elämässämme? Onko raha? ruoka? rakkaus? – jaa, ehkä nuokin – mutta tämä asia ainakin on. Se vaikuttaa kaikessa. Sen aiheuttaman paineen  ansiosta  solumme pysyvät kuosillaan, se antaa ryhdin ja sisäisen paineen solukoillemme. Se saa isot molekyylimme – nukleeiinihapot ja proteiinit – laskostumaan juuri oikeisiin ja tarkkoihin avaruusrakenteisiin, ja se saa lipidimolekyylit tarttumaan toisiinsa niin että ne itsestään muodostavat kalvoja solujemme ympärille ja sisälle. Se kuljettaa aineita, kaikissa mahdollisissa kokoluokissa: solujen sisällä se kuljettaa molekyylejä paikasta toiseen – ravintoaineita solujen sisään, jätteitä ulos. Se kuljettaa viestiaineta, ravinteita ja kaasuja – sisään ja ulos – ihmisen nestekierrossa. Kasveissa se myös hoitaa edellämainittuja tehtäviä solujen sisällä, ja kuljettaa  viestiaineita ja sokereita kasvin eri osien välillä, ja nesteitä ja ravinteita juurista lehtiin. Meidänkin pitää saada sitä sisäämme joka päivä aika paljon – olosuhteista riippuen, n.  2-3 litraa päivässä (eri olomuodoissaan). Itseasiassa, n. 70 % meidän koko olemuksestamme on juuri sitä.

Tällä aineella on paljon erilaisia hyöty- ja virkistyskäyttöjä myös ruumiin ulkopuolella. Siinä voi kylpeä – monet lajit asuvat kokonaan sen sisällä. Sitä on kaunis katsella.

Joka paikassa – kuten solujen sisällä – ja myös ympäristössämme, järvissä ja merissä se sitoo runsaasti lämpöenergiaa ja vapauttaa sitä taas lämpötilan laskiessa: se siis tasaa ja hidastaa lämpötilanvaihteluita kaikissa mittakaavoissa, sekä yksilön sisällä että ympäristössä.  Se tasaa lämpötilaa myös koko planeetan mittakaavassa – sen tiheyden vaihtelut eri lämpötiloissa pitävät yllä merivirtoja joiden ansiosta meillä pohjolassakin on aika mukavan lauhkea ilmasto. Ja sittenkun ne oikeat jäätävät olosuhteet tulevat –  täällä pohjolassa talvikuukausien aikana, tai koko planeetalla noin 800 miljoonaa vuotta sitten (totaali jääkausi joka kesti – katkonaisesti – parin sadan miljoonan vuoden ajan)– niin se jäätyy vain pinnaltaan. Pinnalla kelluva jää muodostaa suojaavan kuoren jonka alla elämä voi säilyä hengissä, lämpimämpiä aikoja odottamassa.

Ilmakehässä se toimii suojaavana kasvihuonekaasuna joka lämmittää koko planeettaa noin 25 asteen verran. Ilmakehästä se tulee ajoittain alas, myös korkeampaan maastoon, ja sieltä alas valuessaan se tuottaa paljon energiaa jota voidaan paikoin kerätä talteen. Auringon säteilyenergian vaikutuksesta se jonkun verran hajoaa komponetteihinsa – vedyksi ja hapeksi – mutta tehokkaasti tämä hajoaminen tapahtuu vain kasvien ja levien viherhiukkasissa ja levissä. Siitä reaktiosta me saamme ne käyttöömme – happi kulkeutuu ilmakehään meille nautittavaksi, ja vetyatomit pelkistävät hiilidioksidin hiilihydraateiksi – tästä tuleekin sitten se ruoka mitä tuolla alussa jo kyseltiin.  Hiileen sidotut vetyatomit kuljettavat auringon energian meidän solujenmme sisälle – ja  sitten taas hengitysreaktioissa ne vapauttavat energian, yhtyvät takaisin happeen ja muodostavat – hmmm,  sitä ainetta.

Tämä aine on myös se ympäristö jossa elämä joskus aikaan – n. 4 miljardia vuotta sitten – alkoi. Solujen sisällä elämä edelleen toimii vain tässä ympäristössä. Tämä on se komponentti jota koetaan löytää vierailta planeetoilta –sen merkkinä että sielläkin voisi olla solullista elämää.

No arvaat varmaan mitä se on. Siihen voi keittää hyvät kahvit ja juoda ne kaverin kanssa. Sen hallinnasta on käyty  sotia. Ja me arvostamme sitä niin paljon että huuhtelmme sillä vessamme.

7 kommenttia “Mikä on tärkeää elämässä?”

  1. Taisto Pulkkinen sanoo:

    Onpa fiksua tekstiä. ja totta joka sana.

  2. Ihmettelijä sanoo:

    Mitä energia on? Minusta energia on liikettä! Kaikki liike / energia on minun mielestäni jo olemassa eli energiaa / liikettä ei voi saada aikaiseksi.

    Energiaa ei voi tuottaa lisää!

    Kaikki liike / energia perustuu ikuiseen jo olemassa olevaan liikkeeseen!

    Eli veden liike ei tuota lisää energiaa / liikettä!

    Veden liike on energiaa / liikettä jonka avulla saadaan aikaiseksi sellaista liikkeen / energian muutosta josta ”syntyy” ns. sähköä.

    Sähkö on sellaisten tihentymien liikettä joilla on oma sisäinen liike / energia ja jotka liikkuvat yhdessä muiden vastaavien tihentymien kanssa suhteessa ympäristöön ja näin sähkön liikettä voidaan käyttää hyväksi ns. työn tekoon.

    Sähkölaitteiden osien liikkeen muutos siis perustuu sähköön joka perustuu ikuiseen jo olemassa olevaan liikkeeseen jota ei synny lisää ja joka ei voi koskaan hävitä!

    Ihminen ei siis kykene tuottamaan energiaa / liikettä lisää! Ihminen kykenee vain ohjailemaan ikuista jo olemassa olevaa liikettä ja siihen me käytämme oman kehomme sisäistä liikettä / energiaa jota saamme kehoomme lisää syömällä ruokaa joka sisältää ikuista liikettä / energiaa meille sopivassa muodossa!

    Työntämistä / syrjäyttämistä ja työntymistä eli ikuista kierrätystä ikuisessa äärettömässä avaruudessa joka on ei yhtään mitään!

    🙂

  3. Kirsi Lehto sanoo:

    Ihmettelijälle

    Tässä tapauksessa kun puhutaan veden suureen kiertoon (vesistöistä ilmakehään ja sateena takaisin alas – jonka jälkeen taas virtaus vesistöihin) liittyvästä energiasta niin sehän on tietysti sitä energiaa mitä syntyy Auringon fuusioreaktioissa (vety-ytimet yhtyvät ja muodostavat heliumia) jota osa säteilee myös tänne maapallolle. Tuossa ydinreaktiossa pieni määrä ainetta muuttuu energiaksi. Sen jälkeen mitään uutta energiaa ei synny – se vain muuttaa muotoaan….

    terv. Kirsi

  4. Juhani Harjunharja sanoo:

    Aine lienee se ”kuuluisa” divetyoksidi?

  5. Ihmettelijä sanoo:

    Jotta viestini eivät jäisi käsien heilutteluksi, kerron miten mallini voisi todistaa olevan oikeassa.

    Avaruuteen voitaisiin rakentaa pitkä kouru jonka toiseen päähän kaukoputki jolla havannoidaan kaukaista galaksia. Ennustan että kaukainen galaksi näyttäisi olevan eri paikassa kuin sen tiedetään olevan ja se perustuisi siihen että kourun avoimelta puolelta kourun pohjaa kohti työntyvien fotoneiden välisellä alueella liikkuvat fotoneita äärimmäisen paljon pienemmät tihentymät törmätessään kaukaisesta galaksista peräisin oleviin fotoneihin, saisivat niiden liikeradan taipumaan kourun pohjaa kohti.

    OSP mallin mukaan siis fotonitkin olisivat tihentymiä jotka kierrättävät keskenään ikuista asiaa josta kaikki pohjimmiltaan koostuu.

    Toinen tapa todistaa mallini oikeellisuus olisi yrittää manipuloida valoa. Pitäisi kyetä viemään avaruuteen laite joka pysyisi samalla paikalla ja lähettäisi tiheää laservaloa jotakin tähteä kohti kauan aikaa. Sitten laservalon lähde poistettaisiin ja sen jälkeen tutkittaisiin olisiko tuosta tähdestä peräisin oleva valo muuttunut eli havaittaisiinko sen spektrissä muutos.

    Jos valon manipulointi onnistuisi, voisimme yrittää manipuloida myös Auringosta meitä kohti työntyviä neutriinoja samalla tavalla ja jos siinä onnistuttaisiin, voisimme hyödyntää neutriinojen sisäisen liikkeen ja neutriinojen oman liikkeen suhteessa neutriinojen ympäristöön siten että saisimme neutriinot työntämään luotaimet paljon nykyistä nopeammin ulos Aurinkokunnasta!

    OSP mallin mukaanhan neutriinot välittävät työntävää voimaa pois päin Auringosta jo nyt, mutta niistä voisi olla mahdollista saada enemmän ulos työntävää voimaa, jos niiden sisäisen liikkeen / entropian / ajan saisi voimistumaan, jolloin niiden vuorovaikutus atomien ytimien kanssa voimistuisi!

  6. Kirsi Lehto sanoo:

    Juhanille,

    joo, kiitos tarkennuksesta. Sehän se, divetyoksidi…

    terv. K.

  7. Kirsi Lehto sanoo:

    Ihmettelijälle,

    Esitätkin kyllä aika ihmeellisiä teoriota. Ne ovat kuitenkin jotakin ihan vaihtoehtoista fysiikkaa – eivätkä mitenkään todennettavissa – eikä niistä ei voi keskustella enempää tällä palstalla.

    yst. terv. K.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *