Ursa   Viestintä   Listat   jaostot-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

jaostot-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä jaostot-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Emma Herranen (mellon_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 20.12.2005


Heippa,

Heitänpä minäkin lusikkani soppaan. Mielestäni ajatus uudesta toimitetusta ja hieman ulospäin suuntautuneemmasta harrastuslehdestä ei ole ollenkaan hassumpi. Harva aloitteleva harrastaja tuntee nykyistä UMia ja hiukan tuntuu siltä että havaintojen julkaiseminen netissä on helpompaa kuin niiden hommaaminen UMiin. Tämä ei johdu siitä että UMiin olisi vaikea saada tavaaraa läpi, ajat vain ovat sellaiset. Iskin tänään T&A:n työpaikan pöydälle ja pari ei-tähtiharrastaja-nörttiä totesi sitä selailtuaan että "täähän on ihan kiva lehti". Jos meillä olisi myös laadukasta monen tason tähtiharrastajille suunnattua materiaalia selkeässä paketissa, voisivat kaappiharrastajat aktivoitua ja todeta "täähän on ihan kiva harrastus".

Aiempien kirjoittajien kanssa olen yhtä mieltä siitä etteivät resurssit yksinkertaisesti riitä kolmen harrastuslehden toimittamiseen. Voimat kannattaisi mielestäni suunnata vain T&A:n ja harrastuslehden tekoon. Näin riittäisi kirjoittajia ja laatua voitaisiin paremmin ylläpitää. Vaihtaisin myös Ursa Minor nimen toiseen (syyt on mainittu jo aiemmin).

Mitä UMi:n lehden ilmaisjakeluluonteeseen tulee, voitaisiin uudessa harrastuslehdessä rohkaista harrastajia mukaan lehden toimitukseen ja materiaalin tuottamiseen. Harrastuslehdestähän ei sinäänsä varmaan tulisi kirjoittajapalkkioita, mutta aineistoa lehdelle tuottaneet voisivat saada tietyn määrän lehteä maksutta kotiinsa. Tämä rohkaisisi lähettämään niitä kuvia ja havaintotarinoita myös toimitukseen, sillä palkkiona olisi tasokas harrastuslehti jo netinkin tarjoaman näkyvyyden lisäksi. Periaatteessa siis aktiiviset harrastajat saisivat lehden jokatapauksessa ilmaiseksi jos vain muistavat lähettää havaintojaan materiaaliksi. Tistysti täytyisi miettiä mikä aineistomäärä on riittävä lehden ilmaiseen saantiin, mutta tätä voitaisiin ideoida? UMihan menee nyt ilmaisjakeluna niille jotka ovat lähettäneet havaintoja muutamaan jaostoon, eikä se edellytä lehden sisällöntuottoon suoranaista aktiivista osallistumista (vaikkakin havaintoja tietysti usein päätyy julkaisuun jaostojen palstoilla).

Lehden sisältötaktiikoista en ole ihan varma, mutta kaipa se B voisi aluksi olla hyvä tavoite. Toivoisin että harrastuslehteen todella saataisiin näitä UMi:ssakin julkaistuja eri osa-alueiden harrastajahavaintoja, valokuvia ja piirroksia (mm. nämä pitkän ajan säähavainnot jne.). Näiden lisäksi myös laajemmat artikkelit olisivat kovasti tervetullut ja toivottu lisä. Kannatan myös lehden painoasun täydellistä uudistamista väreihin ja parempilaatuiselle paperille.

  • Emma