Ursa   Viestintä   Listat   jaostot-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

jaostot-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä jaostot-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Ensio Mustonen (ensio.mustonen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 20.12.2005


Lehden teko vaatii ammattitaitoa

Olipa kyseessä lehti mikä hyvänsä, sen teko ei ole jokamiehen hommaa, vaan siihen täytyy huolella paneutua. Tämän tietävät kaikki, jotka lehtityössä ovat vähänkään mukana olleet.

Lehden teko lähtee yhteisön, järjestön, tms. yleisistä linjauksista, joita alkavat toteuttaa päätoimittaja toimittajineen ja avustajineen. Tässä byrokratiassa lehden sisällöstä ja ulkoasusta, levikistä ja mainonnasta, yms. vastaa viimekädessä päätoimittaja. Päätoimittaja katsoo, että lehden toimittaminen noudattaa noita linjauksia. Yksityiskohtien toteutus voidaan delegoida ammattitaitoisille toimittajille, kuvaajille ym. avustajille.

Päätoimittaja on neljän tulen välissä; työnantajan eli kustantajan, työntekijöiden, lukijoiden ja mahdollisten rahoittajien kuten mainostajien. Päätoimittajan osa ei siis ole kadehtittava. Mutta jos hän saa lehtensä "toimimaan" ovat asiat paikallaan.

Kirjapainon osuus lehden toteuttamisessa on olennaista. Siksi painopaikka on valittava huolella sekä työn jäljen, hinnan ja aikatalujen noudattamisessa.

Mielestäni noihin seikkoihin täytyisi kiinnittää huomiota, vaikka kyseessä onkin "vain"
harrastajapohjainen harrastuslehti kuten Umi. Yleensä kaikkien ammattitoimittajien päänsärky on se, että joka ikisellä ihmisellä on vankat mielipiteensä siitä millainen lehden tulisi olla, mutta kun kehotetaan itse toimintaan, väki karsiutuu kummasti!

Lehteen ei kannata silti ottaa mitä tahansa "hyvää päivää, kirvesvartta" -juttuja. Jutun täytyy olla informatiivinen ja sisältää seikkoja, jotka ovat uutta lukijakunnalle. Liian pitkiä juttuja on saatava lyhentää. Tässä yhteydessä lehdet käyttävät yleisesti ns. mielipidepalstaa.

Umilla on suuri potentiaalinen lukijamäärä, yhden tai kahden puurtajan avulla se ei kehity harrastuslehtien ykköseksi. Tarvitaan enemmän juttuapua myös kentältä. On vähättelevää sanoa, ettei löydy kunnon kirjoittajia, eihän tässäkään keskustelussa muita ole ollut kuin loistavia kirjoittajia, vai mitä?

Juttupulasta tuskin kärsivät jälkipolvetkaan: Isot pojat ovat sanoneet, että tähtitaivas säilyy vielä miljardeja vuosia!

Terveisin
Ensio Mustonen