Ursa   Viestintä   Listat   jaostot-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

jaostot-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä jaostot-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Makela (veikko.makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 18.12.2005



Uusi toimitettu parempi laatuinen harrastajalehti on hyvä idea. Sen hyvinä puolina voidaan pitää tukevaa mahdollisuutta mm. syvä taivas -jaoston EDL:n tyyppisten harrastuslehtien materiaalin julkaisukanavana. Yksi jaosto pystyy vain todella innokkaimmassa vaiheessa ylläpitämään jatkuvana kokonaista laadukkasta lehteä. Eri harrastusalojen yhteinen lehti on varmempi ratkaisu. Toimitettu, paremmin painettu lehti voisi tuoda myös näkyvyyttä jaostoille, harrastusryhmille ja erikoisemmillekin harrastusaloille, jotka muuten huonommin istuvat jaostokenttään. Hyvällä painolaadulla taataan mahdollisuuksia 'vaikeammille' havaintotuloksille.. (tosin sinäänsä väriä on tarjottu nyt nykyisellekin Ursa Minorille, mutta se on kiinnostanut oikeasti vain muutamia jaostoja).

  • * *

Muutama asia minua tuossa harrastuslehdessä arkarruttaa. Ne eivät ole mitään esteitä lehdelle, mutta mielestäni niistä keskusteltava etukäteen ja ne on ratkaistava, ennen kuin innostuksen huumassa syöksytään suinpäin osittain riskiratkaisuihinkin.

Joku voi taas ajatella, että siinä se Veikko yrittää toimia jarrumiehenä ja estää kehitystä. Ei, siitä ei ole kysymys. Olen jopa vilpittömästi innostunut Markon lehtiajatuksesta, mutta haluan tuoda nähtäville seikkoja, jotka eivät kaikille ehkä tulee mieleen. Jos näille löytyy tyydyttäviä vastauksia tie eteenpäin on askeleen pari selvempää.

Ensinnäkin minua pelottaa käytettävissä olevien resurssien kapeus. En tarkoita, etteikö lehdelle löytyisi jonkun verrankin vakituisia avustajia, mutta se toimitus- ja taittotyö. Marko on tarjoamassa käsittääkseni T+a:n toimituksen resursseja harrastulehden käyttöön.. ymmärsinkö väärin? Saman toimituksen täytyisi kuitenkin tehdä myös 7 kertaa vuodessa Tähdet ja avaruus
-lehteä, joka kuitenkin Ursan kannalta on strategisesti tärkeämpi
julkaisu. Olisiko vaara, että kiire- tai vajaaresurssitilaanteessa uusi harrastusjulkaisu jäisi päälehden jalkoihin?

No, kenties asia on ratkaistavissa lisäresurssein, mutta en ole aivan varma, että tähän ollaan Ursan päättävissä elimissä valmiita. Totuus kuitenkin on, että täysin harrastuspohjalta ei hyvin toimitettua lehteä tuoteta.

Eräänä vaarana näen myös sen, mikä oikeasti uudelle lehdelle kelpaisi sisällöksi. Neljän vuosittaisen numeron lehti joutuisi varmasti karsimaan sisältöään. Lisäksi minua huolettaa se, että loppujen lopuksi joku, viime kädessä uuden lehden päätoimittaja, määrittelee se, mikä kiinnostavaa ja mediaseksikästä harrastusta ja mikä ei. Kuva harrastuskentän moninaisuudesta saattaisi vääristyä.

Esimerkiksi Tähdet ja avaruus antaa nykyisin tähtiharrastuksesta melko vahvastikin teknoharrastuksen leiman digikameroineen, suurine kaukoputkeineen ja tietokoneohjauksineen. Tämä ei tosin ole tietoinen linjavalinta, näin olen Markon kanssa keskustellessani ymmärtänyt, vaikka mainitut jutut nykyään muotia ovatkin. Pikemmin kyse on ollut resurssien ja ajan puute etsiä muitakin 'pehmeämpiäkin' harrastusaluita esiteltäväksi.

Otin tämän T+a:n esimerkiksi, että uudella harrastusjulkaisulla voi olla sama vaara, vaikka rimaa voitaisiin reilusti laskea alemmaksi, kun kohderyhmänä on suppeampi suuntautunut harrastajajoukko.

Lehti esittelisi myös helposti enemmän aktiivisimpien avustajien kiinnostuksen kohteena olevia harrastusaloja. Sellaiset harrastuksen alueet, joissa ei ole hyviä kirjoittajia, tulisivat kärsimään, kenties mahdollisia juttuyritelmiä raakattasiin. Tai hyvin erikoisista harrastuksista kirjoitetut eivät läpäisisi seulaa.

Minusta uuden lehden pitäisi pyrkiä tasapuolisesti palvelemaan eri jaostoja ja harrastuksen aloja. Ennen kuin joku ehtii sanoa, että journalistinen lehti ei voi toimi demokraattisesti jollain kiintiöperusteella, niin totean heti, että mitä Ursan jaostot esimerkiksi kokonaisuutena hyötyisivät uudesta lehdestä, jos vain suosikkialat pääsisivät näkymään sen sivuilla. Jaostojen lisäksi tilaa olisi tietenkin annettava muille jaostokentän ulkopuolisille jutuille.

Tasapuolisuus on ratkaistavissa, ei jollain poliittisella kiintiömenetelmällä,  vaan toimituskunnan aktiivisella aiheiden etsinnällä ja seurannalla. Tämä taas vaatii lisäresursseja, jotka olisi jotenkin löydettävä.

Nykyinen Ursan Minor on ollut siinä mielessä, tosin niin hyvässä kuin pahassakin, siitä hyvä julkaisu, ettei siinä ole ollut liiemmälti karsintaa. Niin laajemmat kokonaisuudet kuin pienet yksinkertaiset harrastusasiat ovat saaneet palstatilaa. Ainakin eri jaostot ovat tarvitessaan saaneet tilaa tasapuolisesti.

Joillekin jaostoille on tärkeää, että saavat kirjoittaa kaikkein edistyneimmille harrastajilleen vähän 'kovempaa' faktaa omasta alastaan. Missä vaiheessa menee raja, että tarina on liian 'hardcorea' uudelle harrastulehdelle.

Testaan vähän teitä heittämällä joukon jutun aiheita. Kertokaa mielestänne, mikä media ja taso olisi näille oikea julkaisukanava:

  • artikkeli halovalokuvien käsittelystä, sisältäen jonkun verran teknistäkin asiaa
  • lyhyt katsaus osittaisen auringonpimennyksen säätilasta havaintokartalla ja havaitsijataulukolla
  • uuden Kuu-havaintoprojektin esittely karttoineen, kohteiden kuvauksineen ja havainto-ohjeineen
  • juttu kaukoputken peilin testauksesta sisältäen mahdollisesti myös kaavoja ja laitepiirrustuksia
  • lyhyt tilastojuttu selkeistä havaintoöiden määrästä Helsinigissä viimeisten kahdeksan vuoden aikana kelikalenterihavaintojen perusteella
  • mainos tulevasta viikonlopun jaostotapaamisesta ohjelmineen ja käytännön ohjeineen
  • lyhyt raportti jaostotapaamisesta, ehkä kuvia ja tarinaa siellä esillä olleista asioista
  • juttu nettiin laaditusta tähtitieteen sanakirjasta
  • yhteenveto esim. geminidien tähdenlentoparven havainnoista
  • laaja reportaasi Cygnus-kesätapaamisesta haastatteluineen ja ehkä joihinkin ohjelmanumeroihin liittyvät kainalojutut
  • juttu jossain yhdistyksessä järjestetyistä tähtitaivaskurssista kokemuksineen
  • referaatti jostain mielenkiintoisesta verkkossa käydystä keskustelusta yhteenvetoineen ja loppupäätelmineen

-VeikkoM-