Ursa   Viestintä   Listat   jaostot-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

jaostot-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä jaostot-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Makela (veikko.makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 15.12.2005



Ursa Minorin sisällöstä

Lehden sisällöstä on käyty jonkun verran sisältöä. Onko lehden nykyinen jaostoja palveleva palstoihin jaettu tiedotuskanava, sen tärkein tehtävä? Vai pitäisikö lehden olla ihan jotain muuta?

Ursa Minorin konsepti on toiminut vuosia kohtuullisen hyvin. Aika juttujen jättämisestä lehden ilmestymiseen on ollut kohtuullisen lyhyt. Toki nykyisenä aikana kahden kuukauden välein ilmestyvää lehteä voitaisiin pitää jo huonona uutisointikanavana. Ei sen puoleen, ei T+a:kaan ilmesty paljoa tiuhemmin ja siitäkin käytetään uutisointikanavana. Tuskin paperinen konsepti täysin on vanhentunut on vieläkään.

Lehden sisältöä on moitittu siitä, että kärjistetysti se toistaisi vain verkossa jo aiemmin käytyjä keskusteluja. Toisaalta Ursa Minorissa parhaimmillaan kuitenkin kirjoitetaan paljon seikkaperäisemmin kuin yleensä kovin pintapuoliseksi jäävissä nettikeskusteluissa. Myös ainakin jotkut jaostot jaksavat vähän laajemmin analysoida havaintotuloksia.

Toimitettu lehti?

Joidenkin mielipiteiden mukaan Ursa Minorin pitäisi olla ammattimaisemmmin toimitettu ja taitettu lehti. Tai jopa lopettaa nykyinen lehti ja siirtyä kokonaan maksulliseen laadultaan parempaan ja toimitettuun julkaisuun. Tällainen tietenkin vaatisi taloudellisia panostuksia. Myös tekijöiden löytäminen saattaisi olla vaikeaa.

Menettäisikö lehti nykyisen osittain melko vapaamuotoisen ja vähemmän alempana rimaa pitävän median asemansa? Tehtäsiinkö uutta pikkuveliversiota Tähdet ja avaruus -lehdelle, jossa joko toimitus tai kirjoittajat mielessään asettavan kynnystä korkeammalla ja sisäänsä kevyempi materiaali jää julkaisematta? Eikö myös T+a:n pitäisi julkaista laajemmin laadukkaita harrastusjuttuja?

Olisiko vaarana ilmestymisaikataulujen kohtuuton venyminen? Olisiko nykyisellä konseptilla edes juttuja mahdollisuus toimittaa edes vähän? Minkälaisia työponnistuksia se vaatisi?

Olisiko ihmiset valmiita luopumaan ilmaisesta, vaikkakin vähän yksinkertaisemmasta lehdestä ja maksamaan vielä jäsenmaksunsa päälle lisää hienommasta lehdestä?

Ehkä uudelle paremmalle lehdelle olisi tilaus. Sillä saattaisi olla positiivisiäkin vaikutuksia, mutta asia saattaa myös vaarantaa nykyisenkaltaisen jaostotoiminnan. Miten tehdä asia, niin ei menettäisi mitään arvokasta joka nykyisessä jaostotoiminnassa toimii.

Uutta sisältöä

Ursa Minorin jaostopalstojen suurena ongelmana on se, että kirjoitusvastuu kaatuu liiaksi muutamille henkilöille eli jaostovetäjille. Tämä saattaa aiheuttaa turhautumista pitemmän päälle ja stressi deadlinen painaessa päälle. Tilanne voi heijastua kirjoitteluun, jolloin Ursa Minorin sisällön arvostelu vai saada lisää vettä myllyyn.

Olisiko jonkunlainen itsekontrolli riittävä estämään turhat ylilyönnit? Pitäisikö mielipiteille olla oma palstansa?

Pitäisikö jaostopalstoille yrittää yhä enemmän saada myös muiden kuin vetäjien kirjoituksia? Varmaan ainakin joillakin aloilla muitakin kirjoittajia riittäisi. Pitäisi juttujen kuitenkin kulkea vetäjän kautta vai voisiko jutut lähettää suoraan päätoimittajalle? Pienessä mittakaavassa tällaista kirjoittelu on jo näkynytkin, eivätkä tulokset aivan huonoja ole olleet.

Pitäisikö jaostopalstojen ulkopuolista sisältöä lisätä vapaamuotoisten artikkeleiden muodossa? Milloin artikkeli oli järkevä julkaista jaostopalstan alaisuudessa, milloin irrallisena? Mihin pitäisi vetää raja, mitä UMIssa julkaistaa? Ei kai ihan mitä tahansa, edes tähtitieteenkään alalta, kannata sisällyttää kuitenkin jaostoharrastusta lähellä olevaan lehteen.

Englanninkieliset yhteenvedot

Englannikielisiä yhteenvetoja on jo hätäisesti ehditty vaatia poistettavaksi niiden huonon tason vuoksi. Tokko nuo muutamia poikkeuksia lukuunottamatta ihan toivottomia ole olleet.

Ursa Minoria menee ulkomaille tällä hetkellä noin kymmenkunta kappaletta, joskus aiemmin määrä oli kaksinkertainen. Ei tuo tietenkään tunnu isolta luvulta, mutta vastaa tällä hetkellä noin 5% lehden levikistä. Jos yhteenvedot lopetettaisiin, niin yhtä hyvin voitaisiin lopettaa lehden ulkomaille lähettäminenkin.

Ulkomaiset vapaakappaleet ovat kuitenkin yksi muoto kansainvälisiä yhteyksiä. Ulkomailta on saatu vähäisesti palautetta, mutta yhteenvetoja on pidetty hyödyllisinä.

Voisiko laatuongelmaa helpottaa piaktarkastuksella? Se voisi olla mahdollista kytkeä teknisen laadun tarkastukseen, jos sellaista kehitetään.