Ursa   Viestintä   Listat   jaostot-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

jaostot-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä jaostot-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Makela (veikko.makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 15.12.2005



Verkkoon vai paperille?

Ursa Minorin verkkojulkaiseminen on herättänyt jonkun verran ajatuksia. Joidenkin mielestä paperilehti joutaisi jo romukoppaan ja julkaisu pitäisi keskittyä verkkoversioon. Toisaalta paperiversiota puolustetaan kiihkeästi ja pidetään sitä ehdottomasti tärkeämpänä mediana. Paperiversion puolustajat muistuttavat, että nettilehteä ei voi lukea 'vaikeissa' paikoissa, esim. bussissa tai junassa matkuessaan, tai vaikkapa sängyssä illalla lukiessaan. Lisäksi kaikki eivät vieläkään ole aktiivisesti verkon ulottuvilla. Todellista lukua on vaikea sanoa, mutta kyse ei ainakaan vielä ole muutamasta kummajaisesta.

Verkkojulkaisemisessa on myös yleisiä ongelmia. Usein tuntuu, että verkkoon julkaistaan kovin pinnallista ja pian unohtuvaa asiaa. Syvempi pureutuminen jää vähemmälle. Tekniset ratkaisut ovat myös edelleen kovin 'insinöörivetoisia' (suonette insinöörit anteeksi tuon ilmaisun). Tiedontuoton työkalut eivät ole kaikkien sitä tarvitsevien hallittavissa tarpeeksi helposti. Myös tiedon helppolukuisuus ruudulla ei ole paperimedian luokkaa. Minusta aika ei ole vielä ihan teknisesti kypsä pelkästään verkkoon siirtymiseen. Aika ja kehitys huristaa toki koko ajan kovaa vauhtia eteenpäin.

Verkkojulkaisemista ei sinäänsä tyrmätä paperiakaan puolustavissa puheenvuoroissa. Se olisi hyvä tuki normaalille lehdelle ja verkkojulkaisemista tulisi joka tapauksessa kehittää. Esimerkiksi vanhojen juttujen etsinnässä verkkoversio olisi ehdottoman hyödyllinen.

Kuinka verkkojulkaisu pitäisi toteuttaa? Pitäisikö sen olla päätoimittajan vain kirjoittajien tehtävä. Päätoimittajan työtä ei varmaankaan voisi lisätä ilman korvauksen nostamista. Helppona tapana on pidetty PDF-tiedostojen luomista taitosta. Se eittämättä olisikin vaivattomin tapa. Onglemaksi kuitenkin nousisi formaatin kömpelyys ruudulta luettavaksi tarkoitettuun mediaan. Myös kunnollisten indeksien ja hakujen toteuttamiseen se soveltuisi huonosti. Yksi mahdollisuus olisi toteuttaa kirjoittajien käyttöön riittävän yksinkertainen työkalu, jonka käyttöön ei tarvittaisi erityistä HTML-osaamista.