Ursa   Viestintä   Listat   jaostot-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

jaostot-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä jaostot-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Matti T. Salo (matti.salo_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 15.12.2005



Hei kaikille.

Tervehdin ilolla JTK:n avausta UMi-keskusteluun. Foorumikin lienee se oikea.

Jonkinlaisen tähtiharrastajien oman lehden perustamista on ideoitu varmaan jo useampana vuonna, viimeksi Cygnuksella kerhojaoston aktiivien kesken ja elokuulla ESOP-tapahtuman puuhaväen (pääosin em. porukkaa) kahvitauoilla. Näissä jutustelutuokioissa on tietysti lähtökohta ollut nykyisenkaltaisten T+A:n ja UMi:n säilyminen ja uuden lehden sijoittuminen näiden väliin, astumatta kumpaisenkaan varpaille. Voisi sanoa tavoitteen olleen varsin lähellä Kerho- ja yhdistystoimintajaoston omaa jaostolehteä (vrt. EDL), joka kertoisi isoista ja pienistä harrastustapahtumista, kerhojen toiminnasta, loisi henkilökuvia ja solmisi lämpimiä kontakteja harrastajien välille. Lehteä ei kuitenkaan olisi tarkoitettu havaintojen raportointikanavaksi. Työnimeä "Tähtiharrastaja" kantanut lehti olisi siis keskittynyt kerronnassaan ihmisiin ja tapahtumiin.

> Tähdet ja avaruuden toimitus tarjoutuu toteuttamaan hankkeen
> laajassa yhteistyössä (tarvitsemme näillä näkymin noin 15-20
> kiinnostunutta mukaan) jaosto- ja harrastusaktiivien kanssa siten että
> ensimmäinen koelehti julkaistaisiin syksyllä 2006 ja ensimmäinen
> vuosikerta vuonna 2007, joka koostuisi neljästä numerosta.

Lehden julkaisemisen kolme vaikeinta osaa ovatkin juuri tekijät, raha ja tekniikka, tässä järjestyksessä. Olen yksi niistä, jotka ovat kaivanneet UMiin toimituksellisia juttuja. En siksi, että havaintoraportit niitä edellyttäisivät, vaan siksi, että yhä useampi harrastaja voisi lähettää lyhyen jutunpätkän jostakin aiheesta ja toimittaja muokkaisi sen julkaistavaan kuntoon. Meistä kaikki eivät tosiaankaan ole hyviä kirjoittajia, vaikka ajatuksia ja asiaa on monilla.  

> Nykyisen UMin noin 200:n kappaleen ilmaispainoksen sijaan kyseessä olisi
> vähintään 5 kertaa suurempi kohderyhmä (lehti 1000-2000:lle harrastajalle)
> ja laadukkaasti painettu, tilattavissa oleva, Ursan kustantama uusi
> toimitettu aikakauslehti.

Jos olettaisimme, että uusi tähtiharrastajien lehti alkaisi ilmestyä, siistinä ja toimitettuna, poistaisi se perinteiseltä UMilta painolastin, joka on syntynyt ristivedosta, T+A:n muututtua tiedelehdeksi. Millainen olisikaan Umi, joka voisi keskittyä julkaisemaan vakkapa 4 kertaa vuodessa, värikuvin jaostoaktiivien ja vähän vähemmän aktiivienkin upeita kuvia ja numerotarkkoja kirkkaustalulukoita (havaintoja) sekä, vain aktiivien ymmärtämää teknistä sanastoa sisältäviä artikkeleita laiterakennuksesta.  

Minusta ei ole ollenkaan huono tai kuolleenasyntynyt ajatus kolmesta erillisestä lehdestä, joilla kullakin olisi oma tarkoituksensa ja kohderyhmänsä. Tähdet ja avaruus-lehdellä oma tiedelehden roolinsa. Uusi harrastajalehti tavoittaisi käytännössä kaikkien paikallisyhdistysten aktiivit, mukaanlukien Ursa-nimisen Helsinginseudulla toimivan yhdistyksen väen sekä pienen joukon muuta aktiiviväkeä. Wanha kunnon UMi olisi pienimmän ja terävimmän jaostoaktiivien joukon lehti.

Terv. Matti Salo

Ps. Luen oman UMi:ni kaukana omasta tietokoneestani ja tietokoneista yleensäkkin.