Ursa   Viestintä   Listat   jaostot-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

jaostot-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä jaostot-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko M{kel{ (pvtmakel_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 11.11.1999


Toinen aihepiiri, josta on syytä keskutella ennen vuodenvaihdetta, on se, kuka saa ilmaisen UMIt vai saako kukaan.

Jo keväällä heitettiin ilmoille ajatus, ettei Ursa Minor olisikaan ilmainen kenellekään (vetäjiä ja vapareita lukuunottamatta). Asiasta käytiin Cygnuksella aika vilkas keskustelu ja ainakin minä vedän tuon nuotikeskustelun seurauksena johtopäätöksen, ettei näin voi menetellä.

Sen sijaan vastavetona tuolloin esitettiin se, että Ursa Minorin ilmaiskriteerejä selvästi tiukennetaan. Nyt jaostot menettelevät hyvinkin eri tavoin. Minusta ei ainakaa ole oikein, että joissakin jaostoissa saa UMIn suunnilleen tekemällä kerran parissa vuodessa muutaman havainnon tai olemassa vetäjän kaveri. Toisissa vaaditaan melko huomattavakin aktiivisuus.

UMIn jakamisessa ehdotettiin siirryttävän periaatteeseen, että ilmaisen Ursa Minorin ansaitsee edellisen vuoden aktiivisuudesta. Minusta tämä on hyvä lähtökohta.

Miten tuo aktiivisuus sitten määritellään? Havaintojaostoissa se on melko helppoa. Minusta sen ei tarvitse merkitä sitä, pitää tehdä 20, 50 tai 100 havaintoa, vaan että on tehnyt niitä säännöllisesti  vuoden mittaan. Tasainen vähempikin havaitseminen osoittaa sen, että kaveri on mukana, kuin se että hetkeksi marras-joulukuussa tekee muutaman havainnon enemmän ilmaisen UMI toivossa.

Muistaakseni halojaoston kohdalla Jarmo Moilasen kanssa asiasta keskullessani tuli esiin jopa että "kausihavaitseminen" ei riittäisi eli se, että tekee havaintoja vuosittain vain esim. kuukauden ajan, tai meteorijaostossa esim. havaitsee vain perseidejä. Tästä sopii keskustella.

Sellaista mielestäni ei pidä hyväksyä, että joku tekee ne pari havaintoja ja lähettää jaostoon, jotta saisi UMIn ilmaiseksi.

Muissa kuin havaintojaostoissa aktiivisuuden määrittänen on hiukan vaikeampaa. Täytyy miettiä, kuka on ollut jaoston toiminnoissa säännöllisesti mukana, tehnyt jotain töitä jaostolle säännöllisesti jne. Tähän voisin mielelläni kuulla esimerkkiajatuksia.

Havaitojaostojen kohdalla aktiivisuus voi olla muutakin kuin havaintotyötä. Jaoston hyväksi voi tehdä jotain muutakin. Tässäkin painottaisin säännöllisyyttä.

Vielä yksi pointti on esitetty: entäpä ne harrastajat jotka vuoden aikana tekevän havaintoja eri jaostoille, mutta mihinkään ei säännöllisesti. Yhden jaoston näkökulmasta he ovat yksittäishavaintojen  tekijöitä, joille UMI ei kuuluisi, mutta kokonaisuutena hekin ovat aktiivisia. No näitä ihmisiä ei voi päätellä, muuta kuin siitä, että nimi esiintyy useasti jaostojen listoilla. Siksi olisikin tärkeää jaostot julkaisisivat niitä havaintoja.

Ehkä näiden lisäksi voisi olla ne muutamat hyvin spesiaalitapukset eli tosipitkäaikaiset ja merkittävästi jaostoon vaikuttaneet henkilöt, jotak anasaitsevat tulla palkituksi UMIlla. Mutta näitä on äärimmäisen vähän ja meriitit täytyy olla sitten merkittäviä.

Kommentointia?

-VeikkoM-