Ursa   Viestintä   Listat   jaostot-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

jaostot-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä jaostot-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Harri Haukka (harri.haukka_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 02.11.2004



Koska tämä yhteydenotto lienee sen minun haastatteluni (Helsingin Sanomat, 28.10.04) jälkimaininkeja, on minun mielestäni kommentoitava tähän. Eli ensiksi on todettava, että haastattelussa kertomani seikat eivät olleet Ursan virallisia kommenteja, vaan harrastajan (eli minun) näkemykseni asiasta. Kuten herra Siiroinen toi ilmi, voidaan ylöspäin tehtyä valaistusta suunnitella myös sillä lailla, että se ei tuota juurikaan valosaastetta (jos siis suunnittelu on tehty oikein). Nykyään on kuitenkin paljon ns. pallovalaisimia jotka valaisevat joka suuntaan luoden valosaastetta. Myös puiden ja pensaiden valaisusta kyllä suurin osa menee harakoille. Helsingin Sanomien jutun idea olikin kritisoida juuri näitä, turhia, valaistusmuotoja. Perus katuvalaistuksellehan oikeastaan ei voida mitään ja se onkin todennäköisesti suurin valosaasteen luoja. Mutta jos saataisiin edes nuo turhat valaistukset pois, niin se olisi jo hyvä alku.

Terveisin:
Harri Haukka

-----Alkuperäinen viesti-----
Lähettäjä: owner-jaostot-l_at_mail.ursa.fi
[mailto:owner-jaostot-l_at_mail.ursa.fi]Puolesta Arja Hokkanen Lähetetty: 2. marraskuuta 2004 10:13
Vastaanottaja: jaostot-l
Aihe: [jaostot-l] [Fwd: Nykyaikainen keinovalaistus: kommentti]

Hei!

Välitän tämän viestin kaikille jaostoille asian yleisen merkityksen vuoksi.

Terv. Arja



Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry
Raatimiehenkatu 3 A 2
00140 Helsinki

puh. (09) 6840 4010
arja.hokkanen_at_ursa.fi

http://www.ursa.fi

Hyvä vastaanottaja,

Toimin Tampereella Valoa - valaistusarkkitehtuuria Oy:n pääsuunnittelijana ja toimitusjohtajana. Yhtiömme on ulko- ja sisävalaistukseen erikoistunut suunnittelutoimisto.

Olen lukenut joitakin Ursan jäsenien kirjoittamia viime aikoina ilmestyneitä artikkeleita tai yleisönosaston kirjoituksia mm. Aamulehdessä ja Helsingin Sanomissa.

Näissä kirjotuksissa yhteisenä piirteenä kritisoidaan tähtitaivaan peittymistä ns. valosaasteeseen.
Kritiikki on aiheellista ja yhdyn kirjoittajien näkemykseen valosaasteesta ja kaupunkien ylivalaistuksesta.

Haluaisin kuitenkin oikoa kirjoittajien ja Ursalaisten näkemystä valon suuntien vaikutuksesta tähtitaivaan näkymiseen. Kirjoituksissa todetaan, että ongelma syntyy ylös suunnatusta valaistuksesta. Näin ei ole kun valaistus on tehty ammattimaisesti. Ylössuunnattu valo osuu yleensä kohteeseen jota valaistaan ja heijastuu siitä takaisin maahan. Kuten tiedämme jokainen heijastuspinta heikentää valovirtaa, jolloin toinen heijastus maasta taivaalle on jo olematon.

Tähtitaivaan näkymistä vaikeuttava _todellinen ongelma_ on määrätön katuvalaistus, jonka voimakkuus määritellään mustan asfaltin heijastuskertoimella. Kun pohjoismaissa asfaltti peittyy lumeen, muuttuu heijastuskerroin enemmän kuin olennaisesti ja kaikki alassuunnattu valo heijastuu voimakkaasti ylöspäin. Lisäksi pohjoismaissa on nurinkurinen laskentamalli, joka on johtanut jopa 50% suurempiin valovirtamääriin kuin esim. keski- tai etelä-euroopassa. Katuvalaistusverkkoa ei erityisesti ja valitettavasti tänä päivänä kovinkaan paljon suunnitella vaan /ylläpidetään/, jolloin uudet valaistustavat tai mallit, joita me suunnittelijoina haluaisimme lanseerata eivät kasva optimaalisessa tahdissa.

Olennaista on kuitenkin ymmärtää ongelmien aiheuttaja ja toivottavaa olisi, että URSA toisi tämän asian esille kannanotoissaan. Eli ylössuunnattu esim. julkisivuvalaistus on useimmin hallittu kun taas alassuunnattu katuvalaistus on hallitsematon nimenomaan heijastusvaikutukseltaan. Peräänkuuluttaisinkin URSAlaisten piirissä, että valaistus kuin valaistus on suunniteltava oikein ja 30-vuotta vanhat metodit keinovalaistuksessa olisi uudistettava.

Paras mahdollinen valon suunta niin kaupunkitilan käyttäjien kuin valosaasteen kannlata onkin sivusuuntainen valo. Sen järjestäminen on erityisen hankalaa häikäisyvaikutuksen takia, joka on myös osa valosaaste ongelmatiikaa. Ratkaisu löytyisikin julkisivujen ja vastaavien pystypintojen valaistuksesta, jolloin epäsuora heijastus tuottaisi mukavaa ja häikäisemätöntä sivuvaloa.

Voisin jatkaa asiasta enemmänkin, mutta toivon, että koska en löytänyt valtakunnallista URSAa tai sen puheenjohtajaa voisit välittää tämän postin eteenpäin.

Ursaa tarvitaan uusien valosaastetta vähentävien valaistustapojen lanseeraamiseen. Siksi on tärkeää, että tieto ja kommentit, joita Ursa keinovalaistuksesta jakaa olisivat oikein perusteltuja.

Toivon, että keinovalaistuksen ammattilaisena voisin yhteistyössä kanssanne viedä valosaaste-asiaa eteenpäin.

Ystävällisin terveisin,

Roope Siiroinen
valaistussuunnittelija TM / Lighting designer MA ELDA professional member
Valoa - valaistusarkkitehtuuria Oy / Valoa - architectural lighting design Ltd.
Valaistusnäyttely & studio Jurvalank. 5-7 33300 TAMPERE / FINLAND Tel. +358-3-3444 737 , Fax + 358-3- 3444 709 GSM +358-500-510904 roope.siiroinen_at_valoa.com <mailto:roope.siiroinen_at_valoa.com> www.valoa.com <http://www.valoa.com>
www.eldaplus.org <http://www.eldaplus.org>