AURINKOKUNNAN RAJAT

Auringon korona

Täydellisen auringonpimennyksen aikana näkyy Auringon ympärillä korona. Sen voi nähdä osittain myös aurinkokaukoputkella. Korona jatkuu vielä näkyvän alueen ulkopuolelle ja se jatkuu koko aurinkokunnan alueella. Mekin olenmme sen koronan sisällä.

Heliosfääri

Heliosfääri on Auringon vaikutuspiiriin kuuluva alue avaruudessa. Se on aurinkotuulen täyttämä alue, joka ulottuu 150–200 AU:n päähän auringosta. Lähes kaikki heliosfäärissä oleva materia on peräisin aurinkokunnasta, sillä vain sähkövarauksettomat tähtienväliset atomit pystyvät läpäisemään sen.

Voyager 1 ja 2

Voyager 1 ja 2 luotaimet lähtivät matkaan samana vuonna 1977. Voyager 2 lähti elokuussa ja Voyager 1 syyskuussa. Ne tutkivat suuria planeettoja Jupiteria, Saturnusta, Uranusta ja Neptunusta ja jatkoivat matkaansa aurinkokuntamme ulkolatoja kohti. Tätä kirjoitettaessa vuoden 2013 alussa se on noin 18 miljardin kilometrin eli 120 AUn päässä. Mallissamme 120 km päässä Auringosta. Radiosignaali sieltä maahan kestää 17 tuntia. Seuraavan tähden lähelle se pääsee ehkä 40 000 vuoden päästä.

Voyager 1 on vasta 14,5 miljardin km = n. 97 AUn päässä.

IBEX-luotain

IBEX-luotain laukaistiin 19. lokakuuta 2008. Se ei ole ollut yhtä kauan eikä ole yhtä kaukana kuin Voyagerit. Sen toiminta-aikakin on vain pari vuotta. IBEX kiertää maapalloa noin 5000 - 320 000 kilometrin korkeudella (mallissa 0,33 - 2,13 m). Sen on tarkoitus kartoittaa aurinkokunnan ja tähtienvälisen avaruuden rajan. Mittaukset tehdään, kun luotain on Maan magneettikentän ulkopuolella.

IBEX on löytänyt tähtienvälisestä aineesta neljän eri alkuaineen atomeja: vedyn, hapen, neonin ja heliumin. Tähtien välisesä aineessa on vähemmän happea kuin aurinkokunnassa.

Katso kartaa
Johdantosivulle
Aurinko
Merkurius
Venus
Maa
Kuu
Lagrangen pisteet
Asteroidivyöhyke ja kääpiöplaneetta Ceres
Mars
Jupiter
Jupiterin kuut
Saturnus
Saturnuksen kuut
Uranus
Neptunus
Kääpiöplaneetat