12.1.2002 11:28:56

Sirius Uutisia


Tällä sivulla on Jyväskylän Siriusta ja tähtiharrastusta koskevia uutisia. Aiheita pyritään lisäämään ainakin pari kertaa kuukaudessa ja ne esitetään tällä sivulla aikajärjestyksessä.

  • Vuoden 2002 uutisia


    17.12.2001 Asteroidin lähiohitus kuvattiin Nyrölässä

    Joulukuun 16. päivä asteroidi 1998 WT24 ohitti Maapallon vain viiden Kuun matkan etäisyydeltä. Asteroidia havainttiin perjantaina Joulukuun 14. päivä myös Nyrölän tähtitornilla, jossa sen liikettä seurattiin kaukoputken läpi. Tämän jälkeen asteroidista otetiin myös CCD-kuva, joka on nyt viikon 50 kuvana. 1998 WT24 on noin kilometrin kokoinen kappale ja se luokitellaan mahdollisesti Maata uhkaavaksi asteroidiksi.


    17.12.2001 Uusi CCD-kamera saapunut!

    Uusi ST-8E CCD-kamera saapui Jyväskylään 11.12.2001. Kamera saatiin AAVSOlta lainaksi määräämättömäksi ajaksi ja sitä tullaan tulevaisuudessa käyttämään päähavaintovälineenä Nyrölän tähtitornilla. Kamera on ulkonäöltään täysin samanlainen kuin aikaisemmin käytössä ollut ST-7E, mutta uudessa kamerassa on neljä kertaa suurempi kuvakenttä, mikä tekee siitä erinomaisen välineen laajojenkin kohteiden kuvaamiseen.


    6.11.2001 Avaruus 2001 tapahtuma Helsingissä

    2.-4. marraskuuta Helsingissä järjestettiin Avaruus 2001 -näyttely. Sirius oli tapahtumassa näyttävästi esillä omalla osastollaan. Nyrölän Meade-teleskooppi ja ST-7E CCD-kamera oli tuotu Jyväskylästä saakka tapahtumaan ja laitteistolla esiteltiin CCD-kuvien ottamista ja kuvankäsittelyä messuväelle. Nyrölän hienoimmista kuvista ja tieteellisistä havainnoista tehdyt suurennukset koristivat seiniä ja itse rakennettujen sermien takana esitettiin nukkeanimaatiota nimeltään Kaappaus Ajassa. Messuilla kävi noin 20 000 vierasta. Lue lisää!


    1.10.2001 Nyrölän laitteiston etäkäytettiin

    Sunnuntai-iltana 30.9.2001 Nyrölän observatoriota etäkäytettiin ensimmäistä kertaa, kun Harri Hyvönen otti Nyrölän Meade kaukoputkella ja CCD-kameralla kuvan Lyyran rengassumusta mukavasti kotona sohvalla loikoillen. Etäkäytön mahdollistaa ACP2-ohjelmisto, jota koekäytetään parhaillaan Nyrölässä. Siinä kaukoputkea ja CCD-kameraa voidaan ohjata tavallisella Web-selaimella kaikkialta Internetistä. Etäkäyttökokeilut liittyvät kansainväliseen tähtitieteen etäopiskeluhankkeeseen, jossa amerikkalaiset lukiolaiset pääsevät käyttämään Nyrölässä olevia laitteita ja vastavuoroisesti suomalaisista kouluista päästään käyttämään yhdysvaltalaisia kaukoputkia.


    27.9.2001 Kuvakirja Nyrölän observatoriosta

    Nyrölän observatoriosta on valmistumassa nelivärinen kirja. Se käsittelee Siriuksen toimintaa, Nyrölän ja Rihlaperän tähtitorneja sekä parhaita Nyrölässä otettuja kuvia ja tieteellisiä havaintoja. Lue lisää !


    24.9.2001 The Art of Star Wars -näyttely

    Sirius järjestää lokakuun 13. päivä retken Helsinkiin, jossa käydään tutustumassa Star Wars -aiheiseen näyttelyyn. Lue lisää !


    10.9.2001 Toimitila jälleen avoinna

    Siriuksen toimitila Jyväskylän Sepänkeskuksessa on jälleen auki maanantai-iltaisin kello 18-20. Toimitilassa on erittäin monipuolinen valikoima tähtitieteen kirjoja sekä CD-levyjä, joita on mahdollista katsella tietokoneella.


    10.9.2001 Nyrölän talkoot päättyneet tältä syksyltä

    Nyrölan observatorion talkoot ovat päättyneet tältä syksyltä. Talkoolaisia oli mukana kiitettävän runsaasti ja observatorion aluetta saatiin taas tehtyä aimo harppaus eteenpäin. Sirius haluaa kiittää kaikkia mukana olleita!


    9.9.2001 Kaukoputken rakennuskerho Kilpisen koululla

    Kaukoputken rakennuskerho aloitti jälleen toimintansa syyskuun alussa. Jos olet kiinnostunut kaukoputken rakentamisesta, tule mukaan tähän Kilpisen koululla toimivaan tähtikerhoon, jossa on mahdollisuus ohjattuun peilinhiontaan ja kaukoputken osien valmistukseen. Kerho kokoontuu tiistaisin klo 18-21. Kerhomaksut: syyskausi 20mk ja kevätkausi 20mk. Tarkempia tietoja saa kerhon ohjaajalta, Jalo Ojanperältä.


    30.7.2001 Uusi laitteisto käytössä Nyrölässä

    Uusi tarkennuslaite, polttovälin lyhentäjä ja uusi suodatinvaihtaja on otettu käyttöön Nyrölän tähtitornilla. Laitteistolla on nyt otettu ensimmäiset koekuvat ja kaikki näyttäisi toimivan odotusten mukaisesti. Ensimmäisenä havaintokohteena oli kääpiönova WZ Sge.


    10.7.2001 Talkoot Nyrölässä

    Talkookauden avajaiset järjestettiin Nyrölässä 7.7.2001 hienona kesälauanataina. Aikaansannoksia olivat grilli, puhelinkaapelin upotus maahan, radioteleskoopin antennin ihmettelyä, linux serverin asennusta, sekä tulevien asennusten (mm. Optecin uudet laitteet) suunnittelua.


    10.7.2001 Auringonpimennysmatkan tilannekuvia.

    Siriuksen auringonpimennysmatkan kuvat ja tekstit on nyt saatu web-muotoon. Tarinaa löytyy matkan jokaiselta päivältä, ja lisää asiasta voi käydä lukemassa pimennysretken matkapäiväkirjasta.


    2.7.2001 Auringonpimennysmatka onnistui!

    Siriuksen auringonpimennysmatka Sambiaan onnistui erittäin hyvin. Säätila Sambiassa oli erinomainen ja pimennys näkyi kaikkien odotusten mukaisesti. Lisää kertomuksia sekä kuvia matkasta on tulossa Siriuksen web-sivuille viikon 28 aikana.

    Sitä ennen voi käydä katsomassa Jorma Rysken Sambiassa kuvaaman videon täydellisen vaiheen alusta ja lopusta. Video on realmedia-formaatissa ja jos video ei näy oikein, ohjelman voi käydä lataamssa täältä


    29.5.2001 Uusi jäsenlehti ilmestyy Kesäkuun alussa

    Siriuksen jäsenlehden, Valkoisen Kääpiön uusin kesänumero 2/2001 ilmestyy kesäkuun ensimmäisellä viikolla.


    29.5.2001 TritonWatch havainto-ohjelma

    Sirius on päässyt mukaan kansainväliseen TritonWatch -projektiin, jossa tarkkaillaan Neptunus planeetan suurimman kuun Tritonin kirkkausvaihteluja. Vaikka Neptunus on Suomesta katsottuna edelleen hyvin matalalla, niin opposition jälkeen alkusyksystä se on havaittavissa. Nyrölä pääsi mukaan erityisenä suuren ilmamassan kokeena, jossa tarkkaillaan paksun ilmakerroksen läpi havaitsemisen vaikutuksia.

    Projektissa on mukana sekä ammatti- että harrastajaobservatorioita eripuolilta maapalloa. Havainnot tehdään CCD-kameralla standardisuotimien läpi, raakakuvat lähetetään tutkijoille edelleen analysoitaviksi.

    Lisätietoja Triton Watch web sivuilta: http://surtsey.boulder.swri.edu/TritonWatch/


    29.5.2001 CCD kameran lahjoitus

    Jyväskylän Sirius ry on saanut yhdysvaltalaiselta järjestältä lahjoituksena noin 50.000 markan arvoisen digitaalisen CCD-kameran muuttuvien tähtien ja gammapurkauksien havaitsemista varten. Muuttuvien tähtiin tutkimukseen erikoistunut järjestö, American Association of Variable Stars Observers (AAVSO), on lahjoittanut uuden CCD-kameran Jyväskylän Sirius ry:lle.

    Siriuslaiset havaitsijat ovat toimineet aktiivisesti AAVSOn koordinoimassa gammapurkaus havaintoryhmässä tehden havaintoja useammasta gammapurkauksesta kun yksikään toinen harrastajaryhmä. Tunnustuksena tästä työstä AAVSO myönsi yhden tämänvuotisista CCD-avustuksistaan Suomeen ja Siriukselle. Uusi kamera parantaa entisestään havaintomahdollisuuksia Nyrölän observatoriossa.


    26.4.2001 Kaukoputkikerho jatkaa toukokuun loppuun

    Kilpisen koululla toimiva Siriuksen kaukoputkenrakennuskerho sai kuukauden lisää aikaa kuluvalle kaudelle. Kerho kokoontuu teknisen työn tiloissa tiistaisin kello 18-20 toukokuun loppuun saakka. Kesäkuukausina (kesä-, heinä- ja elokuu) kerho on lomalla.


    6.4.2001 Yhteistyöpyyntö japanilaisilta tutkijoilta

    Japanilaiset tutkijat (Dr. Mineshige, Dr. Nogami ja Makoto Uemura) pyysivät Nyrölän observatorion havaintotiimiä mukaan heidän tutkimusohjelmaan. Nyt kuluvan viikonlopun aikana 6.-7.4.2001 he tekevät kääpiönova IY UMa:sta infrapuna-spektrografiaa 8 metrisellä SUBARU teleskoopilla. Nyrölässä olisi tarkoitus tehdä kohteesta aikasarjafotometriaa näkyvän valon aallonpituuksilla seuraavien öiden aikana. Toivottavasti säätila olisi suotuisa tälle havaintoyritykselle!

    Lue japanilaisten sähköpostitse tullut yhteistyöpyyntö ja viikon 15 kuva.


    6.4.2001 Avaruus2001 näyttely ja tähtipäivät 2001

    Tähtitieteellinen yhdistys Ursa järjestää suuren Avaruus 2001 -yleisötapahtuman 80-vuotisjuhlansa kunniaksi marraskuussa 2001. Helsingin Kaapelitehtaan Merikaapelihalliin rakennetaan avaruudellinen tapahtumatila, missä yleisö voi tutustua Suomen ja Euroopan avaruustekniikkaan ja -tutkimukseen sekä osallistua itse demonstraatioihin ja pienimuotoisiin esityksiin. Myös Sirius on tapahtumassa mukana suurella osastolla esitellen Nyrölän observatoriota ja siellä tehtyjä havaintoja. Lue tapahtumasta lisää!


    6.4.2001 Asteroidi 1999VO24 numeroitu virallisesti

    Siriuslaisten syksyllä 1999 löytämä asteroidi on saanut oman numeronsa Minor Planet Centerin ylläpitämässä pikkuplaneettaluettelossa. Asteroidin uusi virallinen numero on 22978. Löytäjien nimiehdotus asteroidille, NYROLA, Siriuksen uuden tähtitornin sijaintipaikan mukaan, saanee virallisen vahvistuksen toukokuussa.


    6.4.2001 Ursa myönsi apurahan Nyrölän kehittämiseen

    Tähtitieteellinen yhdistys Ursa on jakanut apurahoja suomalaisille tähtiharrastajille ja yhdistyksille. Siriuksen puheenjohtaja Arto Oksanen sai 2500mk apurahan Nyrölän tähtitornin kuvausohjelmiston kehittämiseen. Uusilla ohjelmilla on tarkoitus automatisoida kaukoputken ohjausta entisestään ja niiden avulla jopa kaukoputken etäkäyttö on tulevaisuudessa mahdollista.


    2.4.2001 Talven yleisönäytännöt päättyneet

    Kuluneen talven yleisönäytännöt Rihlaperän tähtitornilla ovat päättyneet tältä keväältä. Tilausnäytäntöjä kuitenkin järjestetään toukokuun alkuun asti. Lue lisää tähtinäytännöt -sivulta.


    26.3.2001 Messier-maratoni Nyrölässä 24.3. - 25.3.2001

    Siriuksen kuvausryhmä järjesti viikonloppuna 24.3. - 25.3.2001 Nyrölän tähtitornilla kuvaustapahtuman, Messier-maratonin. Tapahtuman tarkoituksena oli kuvata mahdollisimman monta Messier-luettelon kirkasta kohdetta. Kuvaukset onnistuivat hyvin ja kaikkiaan 82 kohdetta kuvattiin yhden yön aikana!


    12.3.2001 Tähtiharrastusviikko 5.3. - 11.3.2001

    Toinen, ja erittäin hyvin onnistunut tähtiharrastusviikko on nyt takanapäin. Sää suosi tähtinäytäntöjä ja useampana iltana Nyrölässä oli melkoinen yleisöryntäys. Liikennekaaoskin oli lähellä kun satoja ihmisiä kävi tähtitorniin ja upeasti näkyneisiin planeettoihin tutustumassa. Yleisö oli kertoman mukaan tyytyväinen näkemäänsä. Rihlaperässäkin kävi keskiviikkoiltana yli kuusikymmentä vierasta.

    Tiistainen yleisöesitelmä tähtien elämästä oli sekin onnistunut tilaisuus. Tähtitieteilijä Panu Muhlin esitelmä oli huippumielenkiintoinen ja paikalla yliopiston fysiikan laitoksella oli yli 40 kuulijaa. Kiitokset kaikille järjestelyihin osallistuneille ja tapahtumissa mukana olleille!

    Syksyllä järjestämme vielä ainakin yhden tähtiharrastusviikon. Katso myös viikon 11 kuva


    12.3.2001 Uusi jäsenlehti ilmestynyt

    Siriuksen jäsenlehden, Valkoisen Kääpiön ensimmäinen numero ilmestyi maaliskuun ensimmäisellä viikolla. Lehti on teemanumero ja se esittelee Siriuksen toimintaa.


    13.2.2001 Keskisuomalaisen web-julkaisuja Siriuksesta

    Sirius on ollut viime vuosina näyttävästi esillä paikallisessa lehdissä, mm. Keskisuomalaisessa. Näitä Keskisuomalaisessa julkaistuja artikkeleita on koottu web-julkaisut -sivulle.


    9.2.2001 Siriuksen sähköpostilista

    Liity Siriuksen sähköpostilistalle. Saat ajankohtaista tietoa tähtitaivaan tapahtumista ja yhdistyksen asioista.


    9.2.2001 Uusia laitehankintoja Nyrölässä

    Nyrölän observatorion laitteistoa on jälleen nykyaikaistettu. Uusia hankintoja ovat mm. kiinteä 2MT internet-yhteys sekä uusi kuvaustietokone. Lue lisää!


    30.1.2001 Negatiivinen havainto GRB010119:sta

    Sunnuntaiaamuna 21.1.2001 Nyrölän observatoriossa metsästettiin jälleen gammapurkauksen optista jälkihehkua, jonka kolme avaruusluotainta, Ulysses, NEAR ja KONUS-WIND havaitsivat vuorokautta aikaisemmin. Luotainten tietojen mukaan purkauksen paikka laskettiin ja tieto tästä lähetettiin eteenpäin. Gammasäteilyn lähde näytti olevan Vesimiehen tähtikuvion suunnalta.

    Nyrölässä kohteen kuvaaminen tapahtui sunnuntai-aamulla 21.1.2001. Kuvien tarkemmassa tutkimuksessa optista ehdokasta tälle purkaukselle ei löytynyt vaikka kuvassa näkyi jopa 19.5 magnitudin tähtiä. Myöhemmin kävi ilmi, että muualla ainoastaan Palomarin 60 tuumainen kaukoputki kuvasi aluetta kahden vuorokauden sisällä burstin havaitsemista. Myöskään sen kuvista ei löytynyt mitään erikoista.

    Tarkempaa tietoa löytyy GCN julkaisemassa uutissähkeessä ja Siriuksen omalta GRB010119 -sivulta.


    9.1.2001 COSMOS leffaillat JEEn tiloissa

    Sirius järjestää leffailtoja aina maanantai-iltaisin JEE ry:n tiloissa Sepänkeskuksessa. Seuraavien 13 viikon aiheena on COSMOS TV-sarja. Tarkempi aikataulu ja lisää tietoa ohjelmista löytyy täältä.


    9.1.2001 Nyt kaveritkin Siriuksen jäseneksi!

    Siriuksen hallitus päätti torstaisessa kokouksessaan, että panostamme tänä vuonna tavallista enemmän jäsenhankintaan. Kesäkuun loppuun saakka kestävän jäsenkampanjan kannustimena on 50 markan arvoisia lahjakortteja, joilla voi ustaa Ursan kustantamia kirjoja Siriuksen välitysmyynnistä.


    9.1.2001 Avaruusseikkailu 2001 -viikko

    Siriuksen vuosi 2001 alkoi tähtiharrastusviikolla "avaruusseikkailu 2001". Nyrölän tähtitorni oli auki yleisölle koko viikon, mutta kävijämäärä jäi varsin pieneksi pilvisen sään vuoksi. Sirius sai kuitenkin mukavasti julkisuutta paikallisissa uutisvälineissä: Radio Keski-Suomessa oli tiistaina 2.1. haastattelu ja samoin televisiossa Keski-Suomen uutisissa (TV2) torstaina 4.1. Harrastusviikosta oli lisäksi Keskisuomalaisessa lähes sivun juttu maanantaina 8.1.


    19.12.2000 Sirius näyttävästi esillä tiedotusvälineissä

    Syksyllä tehtyjen havaintojen ansiosta Sirius on ollut näyttävästi esillä useissa lehdissä, aina ulkomailla julkaistuja harrastuslehtiä myöten. Maailman suurimman tähtitieteellisen julkaisun, Sky&Telescope uusimmassa numerossa 1/2001 oli kaksikin juttua Nyrölässä tehdyistä gammapurkaus- ja eksoplaneetta havainnoista. Nämä uutiset olivat myös Astronomer -lehdessä sekä Astronomy Now -julkaisussa.

    Myös Keskisuomalainen, Suur-Jyväskylälehti ja Savon Sanomat julkaisivat uutisartikkelin Nyrölän havainnoista.


  • Vuoden 2000 uutisia


    Takaisin Siriuksen kotisivulle