Sirius Uutisia


Tällä sivulla on Jyväskylän Siriusta ja tähtiharrastusta koskevia uutisia. Aiheita pyritään lisäämään ainakin pari kertaa kuukaudessa ja ne esitetään tällä sivulla aikajärjestyksessä.

Nyrölän observatorion Mars yö

Nyrölän tähtitorni oli avoinna yleisölle lauantaina 30. - 31.8.2003 kello 21-03, jolloin paikalla kävi 34 vierasta. Mars planeettaa emme valitettavasti nähneet pilvisen sään takia. Paikalla kävijoille esiteltiin observatorio alueen välineitä sekä katseltiin Meadella taivaanrannassa näkyvän maston valoja.

Mars oli perihelioppositiossa 28.8. eli vastakkaisella puolella taivaanpalloa kuin Aurinko ja samalla omalla ratakierroksellaan lähimpänä Aurinkoa. Mars on keskiyöllä etelässä ja Etelä-Suomessakin vain 17° korkeudella, jolloin ilmakehän häiriöt kiusaavat kaukoputkihavaintoja. Jo pienelläkin kaukoputkella voi erottaa tummia ja vaaleita alueita.

30.6.2003 Radioteleskoopin jalusta

Radioteleskoopin jalusta saapui Nyrölään 30.6.2003. Peili ei sopinut jalustaa kuljettaneeseen autoon, joten se saapuu jälkitoimituksessa. Käsityksen jalustan koosta saa vilkaisemalla viikon 27 kuvaa.

27-28.5.2003 ToukoFest

Jyväskylän Sirius ry otti osaa Jyväskylän Hippoksella pidettyyn ToukoFest tapahtumaan. Koululaisten ja opiskelijoiden suurtapahtuman on järjestetty aiemmin kuudesti Koulut Liikkeellä – Kulttuurit Kohtaavat -nimisenä peruskouluille ja toisen asteen oppilaitoksille kävijämäärien vaihdellessa 8000-9000:een. Tänä vuonna tapahtuma oli toista kertaa nimellä Toukofest.

13.5.2003 Alla lista talven GRB havainnoista

GRB 021020, GRB 030131 (GCN 1849), GRB 030227, GRB 030328, GRB 030329 (GCN 2010, GCN 2058, GCN 2156)
GRB 030329 oli havaittavissa Nyrölässä yli viikon ajan ja siitä tehtiin Suomessa kaksi visuaalihavaintoakin! Lisää aiheesta mm. TA-lehdessä nro 3/2003. Kuvat ja valokäyrät löytyvät Nyrölän web-palvelimelta osoitteesta: http://nyrola.jklsirius.fi/grb/.

6.10.2002 Gammapurkauksen jälkihehku havaittiin Nyrölässä

Mika Aho ja Arto Oksanen havaitsivat gammapurkauksen GRB021004 jälkihehkun. CCD-kameralla otetussa kuvasarjassa näkyy yön 4/5.10.2002 aikana 18 magnitudista 19 magnitudiin himmenevä tähtimäinen kohde. Tämä on kolmas gammapurkauksen jälkihehku joka on havaittu Nyrölässä. Kuva ja valokäyrä löytyvät Nyrölän web-palvelimelta osoitteessa: http://nyrola.jklsirius.fi/grb/grb021004/.

27.9.2002 Eksoplaneettahavainto esimerkkinä

Amerikkalaiset aurinkokunnan ulkopuolisten planeettojen tutkijat ovat perustaneet tähtiharrastajille suunnatun havaintokampanjan uusien eksoplaneettojen havaitsemiseksi. New Scentist -lehden syyskuun 28. päivä ilmestyvässä numerossa Tim Castellano (NASA Ames Research Centre) ja Greg Laughlin (University of California, Santa Cruz) kertovat saaneensa idean kuultuaan Nyrölässä tehdystä havainnosta! Linkit: New Scientist ja www.transitsearch.org

23.9.2002 Sky&Telescope kertoo Nyrölästä

Sky&Telescope-lehden marraskuun numerossa on usean sivun mittainen artikkeli Siriuksesta ja Nyrölän observatoriossa tehdyistä havainnoista. Useita havaitsijoita on mainittu nimeltä ja kuviakin on useammasta siriuslaisesta. Lehti ilmestyy täällä Suomessa syys-lokakuun vaihteessa.

22.9.2002 Uusin kuva palvelu avattu

Nyrölän web-palvelimella on avattu uusi palvelu, jolla voi katsoa uusinta CCD-kameralla otettua kuvaa web-selaimella. Sen avulla voi olla 'virtuaalisesti' mukana havaitsemassa. Myös kaikki raakakuvat ovat imuroitavissa verkon yli FITS-formaatissa (niiden katsomiseen tarvitset erillisen ohjelman). Linkit: Uusin kuva ja kuva-arkisto

20.9.2002 Tulipallo Keski-Suomen taivaalla

Torstain ja pejantain välisenä yönä (19.9.2002) hieman ennen kello 1 havaittiin itäisellä taivaalla poikkeuksellisen kirkas tulopallo eli bolidi. Havaitsijoien mukaan se oli kirkkaudeltaan häikäisevä valaisten maiseman valollaan. Valoilmiön aiheutti ilmakehään suurella nopeudella syöksyvä kappale, joko suuri meteoriitti tai avaruusromun kappale. Kappale lensi itäisen Suomen ilmatilassa noin sadan kilometrin korkeudessa.

8.9.2002 Uusi torni harjakorkeudessa

Nyrölään valmistuva uusi visuaalikäyttöön tarkoitettu tähtitorni on harjakorkeudessaan. Seinät on pellitetty torstaina ja kattotuolit asennettu perjantaina. Lattialaudoitus ja katon pellitys valmistuvat nekin lähipäivinä. Sen jälkeen jäljellä on vain katon liikutusmekanismin asennus. Kaukoputki päästäneen asentamaan paikoilleen syyskuun loppupuolella.

18.8.2002 Uuden tornin perusta valettu

Nyrölään rakenteilla olevan uuden pienemmän tähtitornin pohjatyöt ovat valmiit. Perustuspilarit, joiden päälle rakennus pystytetään, valettiin lauantaina 17.8. Samalla asennettiin kaapeliputket sähkö- ja datajohdoille. Puurakenteinen runko pystytetään lähiviikkoina ja sen jälkeen teräskiskot liukuvalle katolle.

21.7.2002 Nyrölän tähtitornissa varkaita

Nyrölän tähtitornin huoltorakennuksessa kävi murtomiehiä aiemmin tällä viikolla, todennäköisesti aikaisin keskiviikkoaamuna. Rosvojen mukaan lähti kuvaustietokone uusine näyttöineen ja juuri asennetun TV-kortin ja kaiuttimien kera. Myös kännykkä, puhelinvastaaja, työkaluja, limsat ja rahat kelpasivat. Onneksi CCD-kamerat ja kaukoputken tarvikkeet eivät kelvanneet. Poliisit kävivät, mutta sormenjälkiä tai muita tuntomerkkejä ei löytynyt. Vakuutus korvaa osan vahingosta.

12.7.2002 Rihlaperän tähtitorni on maalattu

Jo pahoin rapaantunut Rihlaperän tähtitornin ulkoseinä sai ylleen uuden valkoisen maalikerroksen heinäkuun alussa. Jyväskylän kaupungin avustuksen avulla työ voitiin teettää ammattitaitoisella maalausliikkeellä.

23.5.2002 CCD-videokamera

Sirius on hankkinut Nyrölän observatorioon mustavalkoisen CCD-videokameran (Watec Neptune). Kamera soveltuu etenkin Kuun videokuvaamiseen. Tarkoituksena on hyödyntää kameraa mm. yleisölle järjestettävissä kuunäytöksissä. Kameraa varten kytketään videokaapeli kaukoputkelta huoltorakennukseen ja tietokoneeseen hankitaan video/TV-kortti jolla kuvaa voi katsella. Kuvaa on mahdollista nauhoittaa myös videonauhurilla.

17.5.2002 Uusi ST5C CCD-kamera

Uusi kamera saapui perille 16.5.2002 ja se tullaan sijoittamaan Nyrölän tähtitornille.
Uusi kamera soveltuu erityisen hyvin Kuun ja planeettojen kuvaamiseen, sillä sen lyhin valotusaika tarpeeksi lyhyt (1/100 s) ja antiblooming tekniikka estää kirkkaiden kohteiden ylivalotusta.
Uutta kameraa voidaan mahdollisesti myös lainata tai vuokrata Siriuksen jäsenille.
Lisätietoja kamerasta SBIGin web-sivulta.

15.4.2002 Siriuslaisille AAVSOn havaitsijapalkintoja

Siriuksen ahkerat CCD-kuvaajat Arto Oksanen ja Marko Moilanen ovat saaneet American Association of Variable Star Observers'in havaitsijapalkinnot. Arto 2500 CCD-havainnosta ja Marko tuhannesta CCD-havainnosta. Kunniakirjat luovutetaan AAVSOn kokouksessa Havajilla heinäkuussa 2002.

1.3.2002 Siriuslaiset voittivat SBIGin kuvauskilpailun

Syksyn 1999 eksoplaneettahavainto valittiin SBIGin havaintokilpailun kuukauden parhaaksi tiedesarjassa. Havaintoa olivat tekemässä Marko Moilanen, Jalo Ojanperä, Jouni Sorvari, Aki Id ja Arto Oksanen. Palkintona Sirius saa uuden ST5C CCD-kameran, joka soveltuu erityisen hyvin planeettojen kuvaamiseen. Lisätietoa: havainnosta ja kilpailun tuloksista.

4.2.2002 Sirius oli esillä 28.1.2002 TV2:n ohjelmassanew.gif - 1917 Bytes

Maanantaina 28.1.2002 klo 11.55 esitetyssä Se pyörii sittenkin ohjelmassa toimittaja Jari Mäkinen käsitteli Yrjö Väisälän asteroidilöytöjä. Siriuksenkin tekemät asteroidilöydöt olivat ohjelmassa hyvin esillä. Arto nauhoitti ohjelman ja se näytetään maaliskuun jäsenillassa.

9.1.2002 Mahdollinen nova Yksisarvisen (Monoceros) tähdistössä

Yksisarvisen tähdistössä on havaittu tähden kirkastuminen, jota pidetään joko novana tai heliumleimahduksena. Aaron Price AAVSO:sta oli pyytänyt 7.1.2002 Siriuslaisia kuvaamaan ko. kohdetta. Pilvisyyden takia siinä onnistuttiin vasta keskiviikkona 9.1. ja silloinkin pilvien välistä. Kohdetta olivat kuvaamassa Arto Oksanen ja Juha Solonen. Tämä Nyrölässä tehty havainto julkaistiin myös IAUC:n sähkeessä 7785, sekä ainakin AAVSO:n tiedotteessa ja VSNET:ssä. Tämä kyseinen tähti (GSC 4822.39) on normaalisti ollut kirkkaudeltaan 15.5 magnitudin luokkaa, mutta nyt se on 10 magnitudin paremmalla puolella ja on spektriltään erittäin punainen. Jos haluat itsekin tutkia ko. tähteä, niin paikantamisen avuksi tein oheisen tähtikarttakuvan Sky:lla.

  • Vuoden 2001 uutisia


    Takaisin Siriuksen kotisivulle