Ursa   Viestintä   Listat   jaostot-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

jaostot-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä jaostot-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Mäkelä (Veikko.Makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 06.02.2007


Ajattelin olla aluksi vähän aikaa hiljaa, kun ilmiesesti on niin, että jotkut ovat allergisia meikäläisne kommenteille. Tässä on kuitenkin tullut joitain kannanottoja, joten kai minäkin voin kommnetoida.

Mika kiinnitti viestissä vain UMIn uudistuvaan ulkoasuun. Minusta se on kuitenkin yleisesti ottaen hiukan epäolennaisempi asia lehden uudistamisessa. Toki ei merkityksetön. Tässä on vähän niin kuin tuntuu usein webbisivujenkin kanssa, että ihmiset panevat kauheasti energiaa ulkoasuun sisällön kustannuksella.

Sama pätee kaikenlaiseen markkinointiin. Tinapaperiin voi kääriä ihan mitä tahansa höttöä. No, UMI ei sentään ole tinapaperiin  käärittyä eikä höttöäkään. En silti väheksy asiallisen ja selkeän ulkoasun merkitystä. Ei vessapaperiin käärittyyn herkkupalaankaan helposti tule tartuttua.

  • * *

Muikku ja Hannukin tarttuivat huomattavasti merkityksellisempään asiaan, sisältöön. Huomattakoon, että edelleenkin lehti jaostojen varassa ja sitä varmasti jatkossakin on, sillä siellä paras asiantuntemus eri aloilta piilee.

Kirjoittajakunnan kapeus on toki ongelma, jaostoista sen leventäminen todennäköisesti parhaiten onnistuu. Jotta nämä nykyiset kirjoittajat saadaan pidettyä edelleen mukana ja uusia mukaan. Täytyy kiinnittää motivointiin ja kannustukseen. Tämä ei välttämättä tarkoita suoranaisia rahallisia korvauksia ja sellaista ilmapiiriä ja pieniä tunnustuksia, jossa voi kokea tyydytystä tehdäkseen jotain harrastajayhteisön hyväksi.

Se ei onnistu käskyttämällä, syyllistämällä, yksipuolisia päätöksiä tekemällä ja tai muuten epämotivoivilla toimenpiteilla. Kannustuksessa, arvostuksessa ja motivoinnissa Ursan päättäjillä on vielä todella paljon opittavaa.

  • * *

Sisällön kehittämisessä Kari haikailee pääkirjoituksessa "populaaritähtiteen  erikoislehteä". Eiköhän meille kuitenkin riitä, että Tähdet ja avaruus on populaariteidelehti. Ursa Minorille riittää, että se on sen verran populaari, että havaitsemista ja muutakin toiminnallista harrastusta  aloittelevat lukijat saavat lehdestä luettavaa. Tässä mielessä selityslaatikot  tilan salliessa ovat hyvä uudistus. Lisäksi jokainen jaosto voisi yrittää ainakin kerran vuodessa kirjoittaa jonkun perustietoa-jutun lehteen. Tällä tuli noin kolme aloittajajuttua per numero.

Erikoisasialle ja -sanastolle pitää olla paikkansa lehdessä edelleenkin. Lukijoille on suotava mahdollisuus edetä harrastuksessa alkutasoa kokeammalle
myös lehden välityksellä. Tämä erikoisasia ja -taso eivät minusta sulje pois ymmärrettävyyttä. Juuri selityslaatikot ovat mainio tapa keventää tiukkoja spesiaalijuttuja.

  • * *

Kiitän Karia siitä, että hän ottanut huomioon kaikenlaisia rakentavia kommentteja. Olen itse hoitanut keskustelun mieluummin tällä kertaa yksityisesti. Kuten varmaan Kari, minä ja te muutkin ymmärrätte, ei lehti heti ole valmis. Uskon, että rakentavia ja perusteltuja mielipiteitä on helppoa kuunnella ja ottaa huomioon.

Minustakin ulkoasussa on kyllä vielä viilaamisen varaa. Ulkoasukysymykset  ovat loppupeleissä makukysymyksiä, mutta joitain yleisperiaatteita,  joita kirjapainotaidon monisatavuotinen perinne on kehittänyt. Jos on todella huippuluokan ammattilainen, voi lähteä tekemään vapaampia  kokeilua. Meidän amatöörigraafikkojen lienee parempi pysyä turvallisemmissa  ratkaisuissa.

Seuraa hiukan graafikkojargonia amatöörigraafikon suusta. Niinsanotun päätteellisen kirjasinleikkaukset (kuten esim. Times-tyyppiset) on pitkälle kehitetty ohjaamaan katsetta tekstirivien suuntaisesti. Varsinkin  pitkillä tekstiriveillä ja suhteellisen pienillä kirjasinkoolla tämä on tärkeää. UMIssa on kapeat palstat, joten päätteetön (esim. Arial-tyyppinen) menettelee. Otsikoissa päätteettömiä vähän raskaampia kirjasinleikkauksia käytetään niiden painoarvon korostamiseksi.

En ota nyt noihin erityisen voimakkaasti kantaa, itse ehkä olisi tehnyt toisin, mutta minä en tee lehteä, ei tuo minua isosti häiritse.

  • * *

Jaostopalstojen logoista on puhuttu. En itsekään tässä hirveästi kaipaa niitä. Ei edes nykyisinä nimettyinä palstoina. Sen sijaan haluan, että löydän helposti esimerkiksi haloja tai tekokuita ja vaikkapa havaintoolosuhteita  kosekvat artikkelit niiltä paikoilta, joihin olen tottunut. Näin myös tärkeänä, että tietysti aihepiiristä vastaavien jaostojen nimeä ei vaieta näkymättömiin, kuin eräissä toisissa Ursan julkaisuissa.

  • * *

UMIssa on muita hyviä rakenteellisia ratkaisuja, kuten mm. ingressit, aihepiirien  jako erillisiksi artikkeleiksi, linkkien kokoaminen juttujen loppuun jotka helpottavat sisällön hahmottamista. Kehitettäköön näitä edelleen.

Olen tyytyväinen, että English summaryt säilytettiin. Tällä hetkellä UMI on paras kanava aktiiviharrastajien kansainväliseen yhteydenpitoon. Se on selkein näyteikkuna siihen laadukkaaseen havaintotyöhön, jota meillä tehdään ja ymmärtääkseni ulkomaiset yhteistyökumppanimme ovat olleet tyytyväisiä saamaansa lehteen. Vain osa heistä on natiiveja englannin puhujia.

Lyhyiden yhteenvetojen laatua kehitettäisiin, jos joukostamme löytyisi muutama, jotka voisivat tarkastaa taittovaiheessa nuo ja karsia kaikkein karkeimmat virheet pois.

  • * *

Minusta suurin syy UMIn levikin pienuuteen ei ole sen ulkoasu eikä sisältö, vaan markkinoinnin puute. Lehteä ole sitten T+a:ssa syksyllä olleen mainoksen  ja parin Astronetti-maininnan lisäksi juurikaan mainostettu. Minusta lehti on jo selvästi sitä tasoa, että sitä kehtaa mainostaakin toiminnallisen  ja havaitsevan harrastuksen erikoislehtenä.

  • * *

Yksi kiusallinen, mutta useimmille näkymätön juttu UMIssa, on ollut jakelutavan  muutos, ja varsinkin siitä tiedottamattomuus, joka oli omiaan lisäämään
erinäisiä huhuja. Nyt sitten ei näytä tapahtuneenkaan mitään suurempia muutoksia (ainakaan vielä). Minusta asiassa on ratkaisemattomia ja jaostojen
kanssa keskustelemattomia seikkoja, jotka olisi hyvä käsitellä uudelleen.

-VeikkoM-