Ursa   Viestintä   Listat   jaostot-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

jaostot-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä jaostot-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Muinonen Martti (martti.muinonen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 19.12.2005



Joulua

Missäköhän nyt piileskelee se niiden tuhansien aktiivien tähtiharrastajien joukko, josta puhutaan? Listalla näyttää keskustelevan harrastajajoukko, joka tietää, miten lehtiasia hoidetaan. Hyvä niin! Todellisuudessa asia on kuitenkin melko monimutkainen ja en malta olla antamatta siihen tavallisen riviharrastajan näkökulmaa. Toivottavasti mahdollisimman moni muukin pitkän linjan harrastaja ympäri Suomea ottaisi nyt aiheeseen kantaa!

Ihan sama miten toimitaan, kunhan maassa on yksi paperinen tähtiharrastuslehti, johon kaikki sitoutuvat.

Jos T&A olisi kehittynyt edes hieman enemmän tieteen kuvalehdestä harrastajasuuntaan ja UMI:lla olisi ollut pienikin aktiivinen harrastustoimituskunta tai joitain perusjuttuja tuottava avustajakunta, ei koko ogelma ehkä olisi näinkin järisyttävä. Ja kai se sitä sitten on?

UMIn kannaltahan totuus on se, että juttuja ei vain tule. Ja jos tulee, niin harvoilta. Ja kun tulee, niin sanotaan, että aina ne samat kirjoittavat... Tuskin keltään on tähän päivään mennessä evätty kirjoituksia tai kuvia, pikemminkin päinvastoin. Melko turhaa on väittää, että juttuja ei saa läpi tai päätoimittajaakaan ei saa kiinni! UMIlla on selkeät kirjoitus- ja taitto-ohjeet ja jos niitä noudatettaisiin, olisi taittokin varmaan helpompaa. Onko siis mahdollista, että "ne" samat nykyiset kirjoittajat kirjoittaisivat T&A:een, UMIin, uuteen synnytettävään harrastuslehteen ja vielä omiin yhdistyslehtiinsä? Mistähän se uusi kirjoittajien joukko löytyisi, kun ei löydy nykyistäkään. Kyllä niiden juttujen täytyy syntyä harrastuksesta ja jaostojen toiminnasta, ja niiden tulisi jotenkin palvella yleistä tähtiharrastusta laajalla rintamalla. Muutenhan jaostot tekisivät omat lehtensä, mikä voisikin olla hyvä ratkaisu myös siihen vaativuustaso-ongelmaan. Kaikkia kuin ei kuitenkaan kaikki kiinnosta. Itse kyllä luen kaikkien jaostojen jutut ja juuri se tekeekin mielestäni lehdestä erinomaisen.

Kaikki harrastelehtiä toimittaneet tietävät, että tähtiharrastajat ovat vähän erikoinen laji. Juttuja ei saada paperille tai kuviksi, aihe- ja laatukynnys tuntuvat korkeilta, itsekritiikki on kovaa ja aikataulu rassaa. Kuitenkin otetaan herkästi kantaa toisten harrastukseen, tekemisiin, lehden sisältöön, taittoon, virheisiin ja ulkoasuun. Omat jutut jäävät pöytälaatikkoon tai tulevaisuuteen! Tämän on inhimillistä. Harrastelehdestä tulee kuitenkin tehdä juuri harrastajiensa näköinen eikä toimittajiensa näköinen. Tai sitten tulee hyväksyä se tosiseikka, että lehteä tekee joku muu. Näinhän maailmassa asiat menevät.

UMIn sisällölliset linjaukset tehdään (jos tehdään) jaostojen sisällä - jokainen jaosto mallillaan. Onkohan jaostoillakaan selkeää kuvaa siitä, mitä lehdessä ylimalkaan tulisi olla (ne Veikon ehdottamat aihealueet esim.)? Jos jaosto, tai jotkut aktiivit eivät sisältötekijöitä linjaa, on lopputulos perin kirjava kuten nyt. Käytännössähän koko homma kaatuu usein jaoston vetäjän päätettäväksi, usein myös kirjoitettavaksi. Tähän ongelmaan voisi ratkaisu löytyä vakiotoimituskunnasta, joka olisi yhteistyössä jaoston vetäjien kanssa. Ilmaislehdet jaettaisiin ainoastaan yhdistyksille, jaostoille, avustajille ja kirjoittajille!

Olisko Ursan nyt laadittava todellinen nettikysely uuden tai vanhan harrastelehden tarpeesta, sisällöstä, muodosta, kirjoittajista ja tilaajista. Tämän kyselyn lisäksi voidaan katsella ympärille. Miten homma toimii muualla: USAssa, Saksassa, Ruotsissa ja Virossa? Näiden pähkäilyjen jälkeen päädytään sitten johonkin malliin!

Pääsia on, että Suomen tähtiharrastajat voivat sanoa nyt lehtiasiassa mielipiteensä. Pelkona on, että homma muuten jää suppean sisäpiirin päätettäväksi, Ja suppean sisäpiirinhän se päätös on lopuksi tehtäväkin - ihan hallinnollisessa ja taloudellisessakin mielessä. Jo tämä sähköpostikeskustelu rajannee osan harrastajista koko asian ulkopuolelle. Siksi mahdollisimman laaja keskustelu aiheesta on välttämätöntä. Aihetta kannattaa käsitellä vaikka kevään jaostojen kokoontumisissa ja kesän C:lla. Joku paperinen harrastuslehti varmasti tarvitaan, oli malli ja toteustustapa mikä tahansa!

MMu



<- Tämä viesti on virustarkistettu.