Ursa   Viestintä   Listat   jaostot-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

jaostot-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä jaostot-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Harri Haukka (harri.haukka_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 16.12.2005



Laitampahan omanikin lusikkani soppaa pienenä kommenttina, mutta sitä ennen haluan näin jtk:nkin jäsenenä todeta, että keskustelun syntyminen on ollut ilahduttavaa.

Tässä on puhuttu uuden lehden synnyttämisestä. Miksi emme voisi vain pohtia mahdollista radikaalia muutosta UMiin, jos siis tämä hanke uusi lehtihanke etenee toteutukseen. Ursa Minorilla on kuitenkin erittäin hieno ja pitkä historia takanaan ja olisi ikävää, jos se vain "heitettäisiin" roskikseen. Mielestäni olisikin hyvä, jos "uuden" lehden nimi olisi Ursa Minor. Näin UMi:n ansiokas perinne jatkuisi, vaikkakin varmasti erillaisena ja paljon uudistuneena. UMilla on kuitenkin jo jonkinlainen maine, paitsi myös suomalaisten harrastajien, niin myös joidenkin ulkomaisten aktiivien parissa.

Sitten noista lehtien määristä mitä on oikein vilahdellut keskusteluissa. Itse en valitettavasti näe, että Suomessa olisi tilausta kolmelle harrastuslehdelle tähtiharrastuksen parissa. Tähdet ja avaruus on erittäin suuri kansallisen tason lehti ja UMi on ollut aktiiviharrastajien oiva media. Täytyy myös muistaa, että monet tähtiyhdistykset tekevät omia jäsenlehtiä joita jaetaan paikallisella tasolla lähes kaikille tähtiharrastajille. Tätä toimintaa ei varmaan monella muulla harrastuksen saralla ole. Siis olenkin itse sitä mieltä, että kaksi harrastuslehteä olisi sopiva määrä. Tähdet ja avaruus ja sitten "uudistunut" UMi. Kahteen aktiiviharrastajille suunnattuun lehteen on erittäin vaikea saada kirjoittajia ja senkin myötä voimavarat olisi syytä fokusoida yhteen kunnolla tehtyyn harrastuslehteen (siis pois lukien Tähdet ja avaruus tässä tapauksessa).

Jos ja toivottavasti UMi uudistuu, niin sitten olisi hyvä myös miettiä sen funktiota nykymaailmassa. Lehtihän perustettiin 80 -luvulla ja se ei ole juurikaan muuttunut niistä ajoista. Onko sen nykyinen muoto vanhettunutta ja kaipaako se uudistusta. Monet jaostot haluavat varmasti edelleen jatkaa havaintojen raportointia ja sen on hyvä. Mutta voisiko lehti tarjota myös muutakin? Olen moneltakin taholta kuullut sen, että UMi jää lukematta, kun siinä ei ole kiinnostavia juttuja. Varsinkin yhden "alan" harrastajalle lehdessä on suhteellisen vähän luettavaa. Harva kuitenkaan on kaikkien alojen harrastaja. On mm. DS -havaitsijoita ja sitten halojen havaitsijoita. Välttämättä ed. mainittujen alojen harrastajat eivät ole kiinnostuneita toistensa aloista. No mutta tämä ja monet muut seikat on pohdittava sitten kunnolla, kun asia nytkähtää todenteolla eteenpäin.

T: Harri Haukka

-----Alkuperäinen viesti-----
Lähettäjä: owner-jaostot-l_at_ursa.fi
[mailto:owner-jaostot-l_at_ursa.fi]Puolesta leo.wikholm_at_saunalahti.fi Lähetetty: 16. joulukuuta 2005 17:16
Vastaanottaja: Marko Pekkola; jaostot-l_at_ursa.fi Kopio: jaostot-l_at_ursa.fi
Aihe: [jaostot-l] Re: [jaostot-l] Suomeen uusi harrastuslehti / UMi-sisältö ä osin verkkoon

Kannatan uuden harrastuslehden luomista. Tässä on mielestäni kuitenkin huomioitava muutamia seikkoja.

Tähdet ja Avaruus on jokaisen ursalaisen lehti. Joukossamme on niin tähtitieteestä kuin sen harrastamisestakin kiinnostuneita nuoria ja vanhoja. Monelle nuorelle lehti saattaa olla kipinä harrastuksen syvällisempään jatkamiseen. Hänen pitää saada käteensä mielenkiintoinen, innostava lehti, josta löytyy myös rautalankajuttuja ja harrastustoimintaa käsitteleviä aiheita. Uuden lehden perustamisella ei saa järkyttää tätä tasapainoa.

Verkkoon siirtämistä en kannata. Tietty sieltä on kiva lukea asioita ja ne yleensä löytyvät enemmän tai vähemmän helposti. Kaikilla aktiiviharrastajilla
ei ole nettiyhteyttä. Tai jos olisikin yhteydet kunnossa, kaikille nettilukeminen
ei ole helppoa eikä se myöskään pidemmän päälle ole käytännöllistä.

Tarvitsemme harrastuslehden, jonka painoasu on parempi ja se olisi kenties täysin nelivärinen kuvien laadukkaampaa julkaisemista varten. Olisiko tämä kehittyneempi Ursa Minor? Jos UMi jää entiselleen ja sen rinnalle syntyy uusi lehti kukas näitä lukee ja kuka jaksaa tuottaa materiaalin kumpaankin?

Leo