Ursa   Viestintä   Listat   jaostot-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

jaostot-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä jaostot-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko M{kel{ (pvtmakel_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 20.04.1999


Hei, kaikki!

Seuraavassa Ursa Minoria varten kirjoitettu raportti jaostotapaamisen asioista. Näiden lisäksi toivoisin, että Pirttivaara Mika voisi postata Ursa Minoriin liittyvät asiat, jotka tulivat tapaamisessa esille.

Olen tehnyt tähän mailiin pieniä lisäyksiä UMI-juttuun verrattuna.

Toivottavasti tämä herättää jotain keskustelua.

//////////////////////////////////////////////////////////////////

JAOSTOTAPAAMISEN SATOA Viikonloppuna 16.-18.4 kokoontui kymmenkunta jaostoaktiivia Järvenpäähän pohtimaan jaostotoiminnan ongelmia. Enemmänkin olisi voinut olla, sillä pitihän tämän olla Ursan jaostotoiminnan kannalta tärkeä tapahtuma. Vaan ei määrä, vaan se laatu.. Poissaolleet voivat syyttää itseään, jos tapaamisessa hahmotellut suuntaviivat eivät miellytä.

Oliko tapahtuma sitten taas sellainen "paljon porua, vähän villoja" -tilaisuus. Ehkä niinkin voi sanoa, mutta Järvenpäässä kuitenkin päästiin muutamiin konkreettisiin ehdotuksiin, jotka saattaavat helpottaa joitain toiminnan ongelmia. Turha varmaan on odottaa, että yhdessä viikonlopussa koko maailma parannettaisiin. Eihän Roomaakaan yhdessä yössä rakennettu.

TOIMINNAN TAVOITTEET Keskustelussa toiminnan päämääristä huomattiin, että kaikilla jaostoilla ei ole selvää päämäärää eli ajatusta siitä, miksi jaosto on olemassa ja mitä sen pitäisi palvella. Ilman tällaista päämäärää toiminta on hyvin ohuella pohjalla eikä ihme, jos toiminta joskus takkuaa. Siis jokaisen jaosto pitäisi pohtia itselleen se syy ja tavoite, minkä takia se toimii.

Millainen sitten toiminnan tavoite pitäisi olla? Sen ei tarvitse olla mikään ylevä ja korkealentoinen, mutta sen kannattaisi olla kuitenkin sellainen, joka on pitemmälle tähtäävä. Eri jaostojen tavoitteet saavat olla erilaisia ja jokaista jaostoa on voitava tarkasteltava erikseen.

Edellinen puhe on korkealentoista, mutta esimerkit valaiskoot, mitä toiminnan tavoitteella tarkoitetaan. Monissa havaintojaostoissa tunnutaan havaintojen keräämistä pitävän tarkoituksena, tosin muutamat jaostot ilmoittivat tämän ohella toiminnan tavoitteena olevan myös tiedon jakaminen jaoston tutkimista ilmiöistä ja kohteista. Tietty, tärkeä tavoite useimmilla jaostoilla on yhteydenpito oman harrastusalan aktiivien välillä. Pari esimerkkiä tavoitteen asettelusta:

Matematiikka ja tietotekniikkajaosto pitää tehtävänään toimia alasta kiinnostuneiden harrastajien välisenä yhdyssiteenä, välittää tietoa harrastusalan uutuuksista ja auttaa muitakin harrastajia tietotekniikan käytössä harrastuksen apuvälineenä.

Kerho- ja yhdistystoimintajaosto asettaa tavoitteena seuraavin sanoin jaoston WWW-sivulla: "Kerho- ja yhdistystoimintajaoston tehtävänä on edesauttaa suomalaisten tähtiseurojen toimintaa ja kerhomuotoista tähtitieteen harrastamista. Jaosto toimii paikallisseurojen ja Ursan aktiivien välisenä yhdyssiteenä ja tarjoaa sosiaalisen tukiverkon yhdistysten toimintaa organisoiville ja ylläpitäville harrastajille".

Tietenkin kauniita sanoja voidaan kirjoittaa muistiin, mutta jaoston pitäisi toiminnallaan myöskin pyrkiä toteuttamaan tavoitteitaan.

JAOSTOJEN HENKILÖSTÖ Jaostojen henkilöstökysymykset kumuloituvat ennen kaikkea vetäjäkysymyksiin. Jaostoille on ollut vaikea saada vetäjiä. Vaikka vetäjien työtaakkaa monet erovat vetäjät ovat liioitelleet, niin luultavasti suurin paineita aiheuttava asia vetäjälle on moraalinen vastuu on jaostonsa toiminnasta. Ideat ja paukut loppuvat joskus ja siitä seuraa kyllästyminen tehtävään.

Yritimme pohtia tapoja, joilla vetäjän paineita voisi helpottaa. Kovin paljon uusia lääkkeitä emme keksineet, mutta ongelmien parissa painiskelevat jaostot (vetäjän lisäksi kaikkine jaostolaisineen) voisivat kokeilla joissain jaostoissa kokeiltuja keinoja:

  • Jaoston vetäjyyttä voidaan kierrättää. Halojaosto käyttää puolen vuoden periodia ja optiikkajaostossa oli tarkoitus vaihtaa vuosittain vetäjää. Vuosi on kiertävässä systeemissä kaiketi varsin hyvä jakso, joskin halojaostossa puoli vuotta on todettu jopa paremmin toimivaksi. On helpompi ryhtyä vetäjäksi, jos tietää pääsevänsä hommasta eroon tietyn ajan päästä. Tietenkin aina, jos homma kiinnostaa, voi ottaa toisenkin kauden hoidettavakseen.
  • Toinen, mitä voidaan kierrättää, on UMI-juttujen kirjoittajan kierrätys. Tämä vaatii vähän suunnittelua ja opastusta, mutta on toiminut ainakin syvä taivas -jaoston kohdalla.
  • Vetäjä-apuvetäjä-järjestelmä. Vetäjän apuna voi olla apuvetäjä, joka huolehtii tietystä osa-alueesta, tai toimii esim. "Ursan toimiston asiamiehenä", jos vetäjä on muualta Suomesta. Tässäkin on syytä harrastaa tehtävien kierrättämistä, muuten sekä vetäjä että apuvetäjä puutuvat ennen pitkää. Parivaljakko voi myös ajoittain vaihtaa vastuuta keskenään.
  • Apuvetäjän lisäksi muitakin tehtäviä voi jakaa jaostolaisille. Niissäkin määräaika voi olla terveellinen lisäohje. Nimenomaan kirjoittaminen ja neuvonta-asiat voivat olla sopivia jaettavaksi. Jaostoissa toimivat aktiivit: miettikää, miten voisitte auttaa jaoston vetäjiä. Löytyisikö esim. sopivia kirjoittajia UMI-jutuille?

Tämän lisäksi puhuttiin ongelmasta, että jos on joku jaosto, jonka toiminta ei ole tyydyttävää, eikä jaoston vetäjä älyä itse jättää tehtäviään. Jaostotoimikunnan (ja miksei muidenkin aktiivisten harrastajien, erityisesti jaostolaisten) tulisi seurata jaostojen toimintaa ja keskustella vetäjän kanssa yhteisymmäryksessä ongelmasta. Vetäjä on voitava vapauttaa tehtävistään, jos tilanne sitä vaatii.

Lyhyesti puhuttiin myös talousasioita. Todettiin, että voisi olla hyvä että Ursa korvaisi vetäjille/apuvetäjille esimerkiksi matkakuluja valtakunnallisiin tapahtumiin. Matkakustannukset voivat olla ainakin nuorille ja opiskeleville jaostontoimihenkilöille kynnyskysymys tapahtumaan osallistumiselle.

JAOSTO .. Keskusteltiin myös siitä, mitä harrastustoimintaa voidaan kutsua jaostoksi. Selvästikin osa paikallaolleista haluaa, että sama "jaosto" varataan tietyt kriteerit täyttävälle toiminnalle. Niinpä määriteltiin, että ollakseen jaosto, ryhmän täytyy täyttää seuraavat tunnusmerkit:

  1. jaostolla on vetäjä
  2. jaostolla on toiminnalleen tavoite (ks. alussa olva kappale)
  3. jaostolla on selvää toimintaa
  4. jaostolla on ulospäin suuntautuvaa tiedottamista

Mikä on sitten kohtaan 3 riittävä toiminta tai kohtaan 4 riittävä tiedotus, siitä voidaan keskustella enemmän. Kukin nykyinen jaosto voisi miettiä. täyttyvät em. kohdat nykyisessä toiminnassa.

.. TAI HARRASTUSRYHMÄ Ensimmäinen jaostotapaamisen selkeä konkreettinen ehdotus on uuden kevyemmän organisaation luominen toimintakenttään: harrastusryhmä. Harrastusryhmän ei tarvitse täyttää edellä mainittuja jaostojen tunnusmerkkejä. Se on kuitenkin yhteyskanava tietystä harrastusalasta kiinnostuneille.

Harrastusryhmällä voi olla yhteyshenkilö, mutta hänellä ei ole samanlaisia velvotteita kuin jaostonvetäjällä. Vähimmäisvaatimus lienee, että hän vastaa ryhmän alueesta tuleviin kyselyihin. Harrastusryhmillä ei ole omaa budjettia, mutta ne voivat pyytää kohdeavustuksia Ursasta toimintaansa. Harrastusryhmältä voi myös puuttua yhdyshenkilö, jos vain on olemassa "virallinen" ja avoin yhteydenpitokanava, esim. sähköpostilista.

Harrastusryhmä on Ursan harrastusryhmä vain, jos ryhmän yhteystiedot, joko yhdyshenkilö tai yhteydenpitokanava on julkinen ja se voidaan julkaista Ursan tiedotuskanavilla.

Harrastusryhmä voi, se niin katsoo, voi pyytää jaostostatusta, kun se täyttää jaostolle asetettavat tunnusmerkit. Yhtä lailla jaoston toiminta voidaan ajaa alas harrastusryhmäksi, mikäli toiminta ei enää täytä jaoston tunnusmerkkejä. Tämä saattaa olla helppo tapa pelastaa joku harrastustoiminnan alue, joka ei pysty toimimaan jaostona. Nykyiset jaostot voivat arvioida, josko heidän nykyinen toimintansa pyörisi helpommin harrastusryhmänä kuin jaostona.

TÄHDET JA AVARUUS Pekkolan Marko kävi esittelemässä näkemyksiään T+a:n ja harrastuksen suhteesta. Keksuteluissa pidettiin tärkeänä, että harrastuspuolikin näkyy lehdessä ja ainakin nykyisen päätoimittajan selkeä linja on, että lehti on yhdistelmä tiede- ja harrastuslehteä. Marko kertoi ideastaa tehdä kahta erityistä harrastusaukeamaa, joista toiseen tulisi kevyttä harrastuksen esittelyä ja toiseen pitemmälle ehtinyttä "hard-core"-harrastusta.

Markon terveiset kaikille jaostoissa harrastaville on, että lehteen tarvitaan kiinnostavia ja innostavia juttuja monipuolisesti erilaisista harrastaja-aiheista. Todettiin, että juttujen kirjoittaminen ei välttämättä ole jaostonvetäjien asia, mutta jaostot voivat toimia linkkinä T+a:n toimituksen ja aktiivisten harrastajien välillä, siten että jaostonvetäjien avulla löytyy kirjoittajia.

Tapamisessa tuli myös esille, että kyllä jaostojen toimintaa pitäisi jotenkin esitellä T+a:ssakin. Miten tämä tehdään, se vaatii T+a:n toimituksen, erityisesti Markon, kanssa konsultointia.

URSA MINOR Myös Ursa Minoria käsiteltiin. Pirttivaaran Mika kertonee tarkemmin suuntaviivoista, jotka varmasti herättävät ristiriitaisiakin kommentteja. Ursa Minoria koskevat jutut olivat se toinen konkreettinen asia, joka mielestäni Järvenpäässä saatiin aikaan.

CYGNUS Cygnus-ohjelmaa ideoitiin. Selvä paine on siirtyä tylsistä jaostokokouksista jaostojen järjestämiin erikoisohjelmiin ja muuttaa jaostokokouksia aktiivisemmiksi. Postitan idealista c99-l_at_ursa.fi -listalle, johon liitän jaostojen osoitteet tuota pikaa. Jos joku ei sitten halua seurata Cygnus-listaa, voi pyytää eroa.

Veikko Mäkelä