Ursa   Viestintä   Listat   jaostot-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

jaostot-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä jaostot-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Makela (veikko.makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 08.04.2004



Salon Matti laittoi tuossa jokunen päivä sitten jaoston- vetäjille kehoituksen alkaa välitelle miettiä kesätapahtuman ohjelmaa.

Varmaan on hyvä aloittaa jonkunlainen keskustelua Cygnuksen sisällöstä, vaikka useimmille tuo aika keskellä kesää ovat vielä hämärässä ja kaukaisessa tulevaisuudessa.

Viime vuosien trendi on vähän näyttänyt, että Cygnuksen ohjelmalle täytyisi tehdä jotain uudistusta. Tokihan tapahtuma toimii vallan mainiosti tapaamispaikkana ja yleisenä hengailutilaisuutena,  mutta kyllä moni, erityisesti uudet harrastajat, hakevat sieltä jotain ohjattuakin toimintaa. Olenpa kuullut kerrottavan, että uuden ihmisen en vallan vaikeaa uskaltautua mukaan kesätapaamiseen... vaikka tunnelma muuten onkin rento. Monipuolinen ja monentasoinen ohjelma auttaisi uusia tulokkaita saamaan jotain irti C:stä.

Toinen seikka koskee jaostoja. Cygnushan on se paikka, jossa jaoston odotetaan esiintyvän. Tavalla tai toisella. Cygnuksen ohjelma voidaan kokea velvollisuudeksi, jolla on tarkoitus vain palvella yleisiä intressejä. Mutta toki asia syytä nähdä toisinkin päin, Cygnus palvelee jaostoa paikkana ja mahdollisuuten  kokoontua yhteen ja suunnitella jaoston asioita.

Joskus on valitettu, että jaostokokouksissa joutuu liiaksi huomioimaan kuunteluoppilaat, eikä voi puhua harrastajien omalla kielellä.. tai sitten tilanne on mennyt siihen, että kokouksessa ei todellakaan ole kuin muutama ihminen ja muille osanottajille ei ole tarjolla heidän tasoista ohjelmaa.. Tai sitten jaostokokous  pidetään ilman aikatauluun merkittyä aikaa, eikä kaikki jaostolaisetkaan tiedä sitä :-)

Minulla on ajatus jaostokokousten suhteen tällainen: Jaetaan ohjelma selkeästi asianharrastajille tarkoitettuun ohjelmaan ja sitten suuremmalle joukolle tarkoitettuun. Nämä olisi selvästi näkyvissä ohjelmassa. Selvästikin Cygnuksella on erikoiskokouksia  jaoston omalle väelle, ja sitten on havaintotulosten ja kuvien näyttämistä, kuten ds- ja myrskybongausjaostolla, tai jotain demoja kuten joskus ilmakehäjaostolla. On ollut jotain kurssitoimintaakin..

Jaoston velvoite voitaisiin sopia niin, että jaosto esintyy joko oman porukan ohjelmalla tai yleisellä ohjelmalla. Niille jaostoille joilla on sen verran kiinnostusta, niin järjestetään mahdollisuus tehdä molemmat.

Jaostokokouksen nimellä voisi vastedes kutsua niitä omien asioiden läpikäyntiä omalla porukalla. Toivottavaa kuitenkin olisi, että nämä olisi virallisesti merkitty ohjelmaan. Näissäkin vetäjät voisivat miettiä, kuinka päästä masentavasta vetäjän yksinpuhelusta. Porukoilta voisi pyydellä etukäteen lyhyitä puheenvuoroja ja kukin voisi kertoa omista havainnoistaan/projekteistaan.

Yleisiä ohjelmia toivoisi joka tapauksessa järjestettävän. Deep sky
-porukan havaintotulosten yleinen esittely on mainio esimerkki.
Vastaajia on olleet myrskybongareiden ja vähän muidenkin kuvapitoiset  esittelyt. Yhtä hyvin yleisohjelma voisi olla jonkunlainen lyhyt kurssi aloitteleville, tai joku demo. Muitakin tuoreita ideoita saa keksiä ja kertoilla.. Yhteisohjelmissa voisi olla hedelmällistä, jos useampi jaosto lyöttäytyisi yhteen ja hoitaisi yleisohjelmaa yhdessä. Tällöin taakka jakautuisi jotenkin paremmin.

Yleisohjelmissa en itse kannata niitä joitakin vuosia sitten pidettyjä pikaesittelyitä (5-10 min/jaosto). Ne ovat liian pintapuolisia, jotta niistä saisi kasaan kunnollista ohjelmaa.

Yksi asia vielä, josta on syytä puhua. Jos edellä kuvattuun mennään ja useampi jaosto pitää sekä jaostokokouksen että yleisesittelyn, niin päällekkäisyyksiltä ei voitane enää välttyä, vaan on hyväksyttävä että ohjelmaa menossa rinnatusten. Olisiko aika luopua melkein pyhästä periaatteesta päällekäisen ohjelma välttämiseksi?

Päällekkäisessä ohjelmassa, jos kyseessä on jaostokokous ja joku yleisohjelma,  olisi se hyvä puoli että tarjolla on erikoisasian ohella ohjelmaa niille, joilla tuota erikoisasinatunetemusta ei ole. Eikä näin olisi tyhjäkäyntiä, jos joku jaoston erikoiskokous ei kiinnosta tai tuntuu liian vaikealta. Jaostokokouksia en kuitenkaan niputtaisi päällekkäin.

Ohjelmakaavion laatiminen toki menee astetta vaikeammaksi...

Miettikää ja kommentoikaa näitä, kiitos!

-VeikkoM-