Ursa   Viestintä   Listat   jaostot-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

jaostot-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä jaostot-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Kai Hamalainen (kaih_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 13.04.2004



> From: "Veikko Makela" <veikko.makela_at_ursa.fi>

> Varmaan on hyvä aloittaa jonkunlainen keskustelua Cygnuksen
> sisällöstä, vaikka useimmille tuo aika keskellä kesää ovat
> vielä hämärässä ja kaukaisessa tulevaisuudessa.

Osallistun tähän keskusteluun heittämällä viime syyskuussa kirjoitetun Etelä-Karjalan Novan jäsenlehden silloisen pääkirjoituksen. Juttu oli vähän väärässä foorumissa, joten kierrätän sitä nyt hiukan :)

***

Kuluneen kesän Cygnus-tapahtuma toi yhä selkeämmin esiin valtakunnallisia tapahtumia vaivaavia ongelmia ja toisaalta myös positiivisia kehityssuuntia. Tapahtumiin osallistuvan aktiivisen harrastajakunnan pienuus ja muuttumattomuus alkaa näkyä monella tavalla. Aiempina vuosina maakuntien yhdistykset suorastaan kisailivat Cygnuksen järjestämisestä, mutta tänä vuonna jouduttiin kokoamaan ”harrastusreserveistä” järjestelykoneisto, koska kovin suurta halukkuutta saati sitten kilpailua järjestämisestä ei ollut. Tapahtumat yksinkertaisesti tulevat aktiivisille seuroille turhan usein. Onneksi rutiinia tapahtumien järjestelyistä löytyykin helposti, mutta ohjelmapuoli ontuu pahasti.

Cygnus syntyi alun perin Ursan havainto- ja harrastusjaostojen kokoontumisia varten, mutta jaostojen omat syksyiset ja talviset tapaamiset, sekä sähköpostilistat ovat syöneet tätä merkitystä. Cygnus, Tähtipäivät ja Laitepäivät ovat muuttumassa yhtenäiseksi puuroksi, joita ei erota toisistaan ja joissa samat ihmiset juttelevat niitä näitä. Toisaalta esim. Ursan deep sky-jaosto on tuonut Cygnukselle kaksi kokousta, joista toinen on yleinen, näytösluontoinen ja toinen varsinainen jaostokokous. Se sopii hyvin Cygnus-tapahtuman nykyiseen luonteeseen.

Ursan jaostot ovat siirtäneet kommunikoinnin pääsääntöisesti verkkoon. Esimerkiksi edellä mainitulla deep sky-jaostolla on netissä Deep Sky Archive -havaintotietokanta, tekokuuhavaitsijoita yhdistää erittäin aktiivinen sähköpostilista, jossa on mukana satoja harrastajia ympäri maailmaa kansallisuuksiin tai jäsenyyksiin yhdistyksissä katsomassa. Jokainen harrastaa kuten haluaa ja erityiskiinnostuksen kohteensa oleva harrastusyhteisö on netissä.

Kehityksen suunta on nyt sellainen, että reilun parikymmentä vuotta vanhan jaostotoiminnan mielekkyyttä on pian arvioitava melko perusteellisesti havaintoyhteisöjen muuttuessa sähköisiksi ja maailmanlaajuisiksi.

***

Eli pointtini tähän keskusteluun on se, että ne jotka C:lle (tai muihin tapahtumiin) tulevat, lähes poikkeuksetta viihtyvät siellä, eivätkä juurikaan toivo muutoksia, mutta maailma ympärillä muuttuu eikä uusia kasvoja tapahtumiin tahdo tulla vaikka se olisi ensiarvoisen suotavaa.

Minustakin on mukavaa, että on harrastuksia jotka jollain tavalla eivät ole riippuvaisia ajasta ja paikasta, kun elämänmeno on muutoin muuttunut niin hektiseksi, vaan edustavat jonkinlaista pysyvyyttä. Mutta on aika itsekästä jos jokin tietty (pieni) porukka luo jonkun tapahtuman vain itseään varten ja kehuu sen olevan valtakunnallinen tähtiharrastustapahtuma.

-kh

-- 
___________________________________________________________
Sign-up for Ads Free at Mail.com
http://promo.mail.com/adsfreejump.htm