Ursa   Viestintä   Listat   jaostot-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

jaostot-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä jaostot-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Makela (Veikko.Makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 12.05.2000



Hei kaikille ja erityisesti jaostonvetäjille!

Minun pitää palata jälleen kerran tähän aiheeseen, josta on keskusteltu (yritetty keskustella) aiemmin. Jouduin erimielisyyksiin yhden jaoston kanssa uusien päivitysohjeiden tulkinnasta ja käytännöstä. Asia oli sinäänsä valaiseva, että vedin sellaisen johtopäätöksen, että ilmais-UMi-periaatteiden politiikan muutos ei ole kaikille mennyt perille ja asiasta ei vallitse täysi yksimielisyys. Siksi haluan, että nyt kaikki jaostot ottavat kantaa periaatteisiin ja päästäisiin yksimielisyyteen noudatettavista periaatteista. Ja että jtk voi sitten vahvistaa nämä yleisperiaatteet ja kirjata ne jaostovetäjien ohjeisiin. Myös muuta aktiivit tällä listalla saavat lausua mielipiteensä.

Tietenkään noita ei tarvitse sinetöidä ikuisiksi ajoiksi, mutta jos luotaisiin toimintatapa, jota voimme käyttää muutaman vuoden.

Lyhyt tausta:

UMIn ilmaisperiaatteet ovat olleet hyvin kirjavat eri jaostoilla ja hyvin epätasa-arvoiset. Joissakin jaostoissa on tuntunut riittävän yhden tai parin satunnaishavainnon lähettäminen ja joissain jaostoissa on täytynyt toimia pääasian vuotta hyvinkin aktiivisesti. Ongelman poistamiseksi ehdotettiin, että UMi muuttuisi maksulliseksi (joskin halvaksi) kaikille. Tämä kuitenkin melko selvästi tyrmättiin Cygnus-99:llä käydyssä keskustelussa. Silloin päädyttiin kompromissiin, että UMIn ilmaiskriteerejä tiukennetaan.

Aiemmin UMIn saamisen periaatteena oli suunnilleen, että kuka tahansa, joka tarvitsisi jaoston tiedotusta, saisi UMIn. Alkuaikoinahan UMIn oli tarkoitus korvata eri jaostojen jokaisen erikseen lähettämät jäsenkirjeet. Nopea tiedotus hoituu nykyään kuitenkin paljon sähköpostitse ja verkossa, joten UMIlla on muita merkityksiä.

Yritän hahmotella seuraavassa periaatteita ilmaiselle UMIlle, joista voidaan keskustella:

  • Ilmainen Ursa Minor _ansaitaan_ aktiivisen toiminnan perusteella
  • Aktiivisuuden täytyy olla säännöllistä. Tällöin yksittäinen yhteydenotto tai muutaman hajahavainnon lähettäminen ei riittäisi perusteeksi. Jaostonvetäjän täytyy olla varma, ettei kyseessä ole "yhden yön juttu" vaan jaostolainen pysyvämmin toiminnassa mukana.

  Tarkoitus on karsia sellaiset tyypit pois, jotka luulevat saavansa   lehden lähettämällä havainnon tai pari kaudessa tai jotka vain   ilmoittavat olevansa kiinnostuneita jaostosta, mutta jotka eivät   sen koommin anna kuulua itsestään.

  Kausihavaitsijat (osallistuvat vuosittaisiin projekteihin, seuraavat   jotain toistuvaa tapahtuu, esim. yhtä meteoriparvea), voidaan kelpuuttaa,   jos havaitsijan kausittainen aktiivisuus on toistunut useampana   vuonna.

  • Aktiivisuutta tarkastellaan vuoden jaksoissa, ei kauemmaksi menneisyyteen. Poikkeuksena ne harvat veteraanit, jotka ovat toimineet poikkeuksellisen pitkään jaoston hyväksi, mutta jotka eivät nyt ihan juuri ole olleet niin aktiivisia.
  • Aktiivisuuden käsite on vähän epämääräinen. Havaintojaostoissa havaitseminen on tietenkin helpoin aktiivisuuden muoto. Myös muunlainen osallistuminen jaosto toimintaan: lehtikirjoittelu säännöllisesti (UMI, T+a), jaoston tehtävät, aktiivinen osallistuminen keskusteluun jaoston foorumeilla jatapahtumissa, osallistuminen useampiin jaoston tapahtumiin, havaitsijoiden ohjaus..

  Olennaisena kuitenkin voisi pitää, että henkilö tarjoaa jotain   kontribuutiota jaoston toiminnalle. Pelkkä "oleminen" ei riittäisi.

  Tärkeämpää kuin aktiivisuuden muoto olisi kuitenkin edellä mainittu   aktiivisuuden säännöllisyys.

  • Aktiivisuus todetaan vain ajoittain... tähän ehdotan seuraavaa muutosta: vuodenvaihteessa tarkastetaan edellisvuoden aktiivit ja he saavat UMInsa seuraavaksi vuodeksi. Cygnuksella voidaan tehdä toinen tarkastus ja lisätä ne, jotka alkuvuoden ovat olleet selvästi aktiivisia. He saavat vuoden viimeiset UMIt ilmaiseksi.

  Onhan niin, että koko vuosi voi olla vähän pitkä aika odottaa UMIa, jos   on ollut aktiivinen vuoden alkupuoliskolla. Tällöin ehkä pääsevät   mukaan ne, jotka ihan edellisvuoden lopulla tulivat mukaan, jotta   joiden aktiivisuudesta ei vuodenvaihteessa ollut takeita.

  • Lisäksi Ursa vaatii ilmaisen UMI saajalta Ursan jäsenyyttä. Poikkeuksena erityiset vapaakappaleet (yhdistykset, ulkomaiset yhteistyökumppanit)

Edellä oleva selitys on jo kauhean pitkä, joten yritän tiivistää periaatteet muutamaan sanaan:

  • UMI ansaitaan
  • aktiivisuus säännöllistä, ei yksittäisyhteydenottoja
  • aktiivisuus on kontribuutiota jaostolle
  • aktiivisuutta tarkastellaan vuoden periodeissa
  • Ursan jäsenyys

Sen verran vielä, että jaosto voi pitää laajempaakin listaa jaostolaisista, joten UMIn saantia ei suoranaisesti kytketä jaoston jäsenyyteen.

Nyt vaatisin (niin paljon kuin minulla nyt yleensäkään on mitään mahdollisuutta vaatia) että jokainen jaosto ottaisi kantaa periaatteisiin, joka ehdottamalla muutoksia/korjauksia/lisäyksiä tai hyväksymällä mainitut periaatteet.

En halua että tämä kuullostaa sanelupolitiikalta, sen vuoksi kaikilla on mahdollisuus kommnetoida. Tilanne kuitenkin on sen verran epämääräinen,  että selvä päätös, jonka kaikki voivat hyväksyä, täytyy saada aikaan.

Luonnollisesti matematiikka- ja tietotekniikkajaoston puolesta olen valmis hyväksymään nuo periaatteet.

-VeikkoM-