Tähtipäivät 2005


Esitelmät

Auringonpimennykset - tieteestä turistinähtävyydeksi

Auringonpimennykset ovat kiehtoneet ihmisiä jo aikojen alusta saakka. Ne ovat olleet monien kulttuurien piirissä merkittäviä tapahtumia ja niitä onkin ikuistettu moniin maalauksiin ja kirjallisuuteen. Tähtipäivien luennot aloittikin Ursan puheenjohtajan Markku Poutasen luento auringonpimennyksistä.

Auringonpimennykset - tieteestä turistinähtävyydeksi -luento pidettiin lauantaina kello 11.30-12.30 Varkauden lukion auditoriossa.

Taivaantarkkailijan vuosi

Ilmäkehän valoilmiöt ovat eräs helpoimmista havaittavista kohteista myös ns. maallikolle. Kaikki tuntevat sateenkaaren. Myös siitepölykehät sekä sivuauringot ovat monelle tuttuja, vaikkei niihin ole erityisemmin kiinnittänyt huomiota. sää- ja valoilmiöitä on useita erilaisia ja tällä luennolla saimmekin kuulla ja nähdä mitä ilmiöitä voi havaita eri vuodenaikoina.

Luennoitsijana toimi Ursan pitkäaikainen ilmakehän valoilmiöden havaitsija Jari Piikki. Piikin havaintoihin oli myös mahdollista tutustua hänen valokuvanäyttelyn myötä joka pidettiin Varkauden lukion aulassa tähtipäivien aikana.

Taivaantarkkailijan vuosi -luento pidettiin lauantaina kello 14.00-15.00 Varkauden lukion auditoriossa.

Sääsatelliitit

Tähtipäivinen sääteemaan sopii erittäin hyvin myös sääsatelliitit. Harva tulee ajatelleeksi kuinka nämä korkean teknologian laitteet vaikuttavat meidän jokapäiväiseen elämäämme. Joka aamu ja ilta saamme kuulla radion ja nähdän television kautta tulevien päivien sääennusteet. Ilman sääsatelliitteja meteorologit eivät pystyisi ennustamaan säätä kovinkaan hyvällä tarkkuudella.

Sääsatelliiteista tähtipäivillä luennoi Ursan tekokuut- ja raketti-ilmiöt -jaoston vetäjä Mikko Suominen. Suomisella on myös henkilökohtaista kokemusta avaruustekniikan saralta. Hän on mm. ollut kansainvälisellä ISU:n (International Space University) eli suomennettuna kansainvälisen avaruusyliopiston opiskelijana. Suominen on myös itse ollut todistamassa Rosetta -luotaimen laukaisua Ranskan Guianassa.

Sääsatelliitit -luento pidettiin lauantaina kello 15.30-16.30 Varkauden lukion auditoriossa.

Radioastronomit kuuntelevat kosmisia kuiskauksia

TkT Anne Lähteenmäki toimii kvasaaritutkijana Metsähovin radiotutkimusasemalla. Tähtipäivien esitelmässään hän käsittelee kvasaarien ja kosmisen mikroaaltotaustasäteilyn (CMB) radiohavaintoja, siis kohteita maailmankaikkeuden ääriltä - millaisia ne ovat, kuinka niitä havaitaan ja mitä havainnoilla voi tehdä. Molempia kohteita tullaan tutkimaan entistä tarkemmin ja paremmin vuonna 2007 laukaistavalla ESAn Planck-satelliittilla. Anne Lähteenmäki toimii tämän projektin suomalaisen ekstragalaktisten lähteiden tiederyhmän vetäjänä.

Radioastronomit kuuntelevat kosmisia kuiskauksia -luento pidettiin sunnuntaina kello 12.30-14.00 Varkauden lukion auditoriossa.

Kuun kulku taivaankannella

Tunnetuin tähtitaivaan kappale, heti Auringon jälkeen, on varmasti Maan kiertolainen Kuu. Harva meistä kuitenkaan miettii tarkemmin Kuun liikkumista taivaalla ja sen vaiheita. Tähtipäivät 2005 päättävässä esitelmässä aktiivinen ursalainen ja Kuu, planeetat ja komeetat -jaoston apuvetäjä Veikko Mäkelä kertoi kuinka Kuu liikkuu taivaalla ja kuinka sitä havaitaan.

Kuun kulku taivaankannella -luento pidettiin sunnuntaina kello 14.30-15.30 Varkauden lukion auditoriossa.