Meade-teleskoopin käyttöohjeet
päivitetty 22.08.2013 10:10
16" Meade LX200 GPS1
Jalusta
Meaden jalusta on tyypiltään haarukkajalusta. Siinä kaukoputki on U-kirjaimen muotoisen haarukan välissä. Haarukan yläpäässä on deklinaatioakseli. Tuntiakseli on haarukan alla piilossa ohjausyksikön sisällä. Kaukoputki on pystytetty ekvatoriaalisesti, eli se on kallistettu siten, että tuntiakseli osoittaa kohti taivaan pohjoisnapaa. Tämä pystytystapa mahdollistaa valokuvaamisen myös kaukoputken päälle kiinnitettävällä kameralla.
Sekä rektaskensio- että deklinaatioakseleissa on sähköllä toimivat kääntömoottorit. Molemmissa akseleissa on myös kulma-anturit, joiden avulla kaukoputken tietokone laskee putken asentotiedon.
Etsin
Kaukoputkessa on pieni suuntauskaukoputki, sen suurennus on 8-kertainen ja siinä on lankaristikko. Etsin suunnataan siinä olevien suuntausruuvien avulla. Etsimen suuntaus on hyvä tarkistaa joka kerta kirkkaan tähden avulla, sillä se saattaa helposti liikahtaa putkea peitettäessä.
Fokusointi
Tarkennusta muutetaan kaukoputken takana olevasta pyöritettävästä nupista joko käsin kääntämällä tai sähköisesti moottorin avulla. Nupin pyörittäminen liikuttaa kaukoputken pääpeiliä hitaasti edestakaisin. Säätö on melko hidas ja joskus sitä on kierrettävä useita kierroksia oikean kohdan löytämiseksi. Pääpeilillä fokusointi aiheuttaa kuvankentän siirtymistä, joten karkea fokusointi kannattaa tehdä kuvatessa ennen kuin lopullinen kuvan rajaus tehdään. Karkean fokusoinnin jälkeen peili on lukittava paikalleen.
Kaukoputkessa on myös digitaalinen aputarkennin, jolla suoritetaan tarkennuksen hienosäätö. Katso myös tarkennuslaitteen käyttöohje alempana.
Käsikäyttö
Kaukoputkea voi käyttää myös aivan käsikäyttöisenä ja jopa ilman sähköä. Sekä rektaskensio- että deklinaatioakseleissa on vapautukset, joilla putki vapautuu ja on käännettävissä käsin. Rektaskensiossa on myös manuaalinen hienosäätö, joka toimii vain kun lukitus on vapautettuna. Huomaa, että jos liikutat putkea käsin, niin sen tietokone menettää tiedon putken asennosta. Lopetettuasi käsikäytön aseta putken deklinaatio ja rektaskensio 0 asteeseen niiden lukemakehien avulla.
Jos Meaden virrat ovat päällä, älä käännä kaukoputkea käsin, rikkoontumisen vaara on olemassa.
Kaukoputki
Poista suojapeite ja linssiensuojukset. Suojukset tulee laittaa niille varattuun koteloon, josta ne myös löytyvät lopetettaessa. Asenna huurresuojaputki. Tarkista, että kaukoputki on päällisin puolin kunnossa. Kaukoputken käsiohjainta säilytetään muiden tarvikkeiden kanssa ohjausrakennuksessa alumiinisalkussa. Asenna käsiohjain paikoilleen kaukoputken jalustassa olevaan Keypad-liittimeen. Liitin napsahtaa paikoilleen itsestään pohjaan painettaessa ja se irtoaa liittimessä olevaa pientä lukituskynttä painamalla ja vetämällä. Tarkista että muutkin tarvittavat johdot ovat kytketty ennen kuin kytket kaukoputkeen virran päälle (kuten CCD). Avaa peilin lukitus kiertämällä lukitusnupista, mikäli peili on jäänyt lukkoon.
<Kuva> Peilin lukitusnuppi
Käyttö
Mikäli haluat, että kaukoputki 'arvaa' oikein aloitussuuntansa, tarkista että putki on suunnattu etelään - rektaskensio on nolla ja deklinaatio on 0 astetta. Suunnat voi tarkistaa lukemakehistä ja tarvittaessa vapauttaa lukitukset ja kääntää putki oikeaan suuntaan. Suunnilleen oikea suuntaus helpottaa ensimmäisen kohteen löytämistä.
<Kuva>
- Napsauta Meaden ohjaustaulusta virta päälle ON/OFF-kytkimestä. Käsiohjaimeen
ilmestyy ohjelmiston versioteksti ja jonkin ajan kuluttua kaukoputki on valmis
käyttöön. Käsiohjain kysyy kohdistustapaa
- Valitse oletuksena näytöllä oleva Easy paina ENTER.
[onko seuraava vaihe tarpeen GPS:n kanssa?]
<kuva>
- anna kellonaika numeronäppäimillä ja paina ENTER sekä anna päiväys, jos se ei ole oikein; kuukausi vaihtuu alanuolilla. Lopuksi taas ENTER.
Seuraavaksi kaukoputki on suunnattava johonkin tunnettuun kohteeseen. Jos putki on asetettu etelään karkea suuntaus onnistuu helpoiten valitsemalla joku tähti luettelosta ja ajamalla putki siihen.
Paina käsiohjaimen STAR näppäintä (6).
Selaa luettelosta haluttu tähti tai valitse tähden numero oheisesta luettelosta (missä?). Paina ENTER näppäintä.
Paina GOTO -näppäintä, jolloin putki lähtee kääntymään kohti valittua kohdetta.
HUOM: Jos putki lähtee väärään suuntaan tai uhkaa törmätä johonkin, paina GOTO -näppäintä uudelleen, jolloin ajo keskeytyy.
Vaihtoehtoisesti voit kääntää putken ensimmäiseen kohteeseen käsin moottoreilla käyttäen nuolinäppäimiä. Valitse käsinsuuntauksen jälkeen tähti edellä mainitulla tavalla luettelosta ja kohdistuksen jälkeen jatka ohjeiden mukaisesti
Ajon päätyttyä kohdista nuolinäppäimillä kohde kuvakentän keskelle ja paina ENTER -näppäintä noin sekunnin ajan, jolloin näyttöön ilmestyy teksti "Enter to Sync".
Paina Enter, jolloin putki synkronoituu valittuun tähteen.
Muista suunnata samalla myös etsinputki kohti perustähteä!
Kohteen haku automaattisesti
Kun putki on synkronoitu, kohteiden etsiminen kaukoputken näkökenttään tapahtuu automaattiseti. Valitse kohdeluettelo (ohjeet alla) kapulasta, ja etsi haluamasi kohde näytölle. Tässä esimerkissä käytetään tähtiluetteloa Joutsenen Deneb tähden löytämiseksi:
Paina ENTER
Paina ENTER ja kaukoputki lähtee hakemaan kohdetta.
Kaukoputki siirtyy kohteeseen. Kääntäessäsi kaukoputkea tarkkaile putkesta roikkuvia johtoja ja pysäytä ajo jos johdot kiristyvät. Tämä on erityisen tärkeää CCD-kuvauksessa, jolloin johtoja on paljon. Kaukoputken ajon voi pysäyttää GOTO näppäimellä, vaikka ajo olisi käynnistetty tietokoneesta.
Mikäli kohteesi ovat suunnilleen samalla alueella taivasta, kannattaa koordinaatit 'synkata' jokaisen kohteen kohdalla. Jos kohde on himmeä, eikä löydy helposti, niin kannattaa ensin etsiä joku kirkas tähti läheltä kohdetta ja ajaa ensin siihen, keskittää, synkata ja kääntää vasta sitten himmeään kohteeseen.
Käsiohjain
<kuva>
Kaikkia kaukoputken toimintoja ohjataan käsiohjaimella, jossa on lukuisten näppäimien lisäksi pieni nestekidenäyttö. Kohdeluetteloille ja kohteiden valinnalle sekä kaukoputken automaattiajolle on omat näppäimensä. Lisäksi myös joitakin erikoistoimintoja ohjataan omilla näppäimillään. Useimmat näppäimet toimivat sekä numero- että toimintonäppäiminä. Käsiohjaimessa on lämmitys, joka pitää sen nestekidenäytön toiminnassa pakkasellakin. Näppäimistössä ja näytössä on punainen taustavalo ja punainen led-valo, jota voi käyttää vaikka karttavalona. Tästä löytyy valikkokartta.
Jos jostain syystä kaukoputki on kadottanut sijaintinsa niin se on 60°44'00" N, 025°12'46" E ja korkeus merenpinnasta 85 metriä. Asetus löytyy myös valikosta:
<kuva>
kohdasta:
<kuva>
Alla on jokaisen näppäimen esittely:
ENTER
- Enter-näppäimellä suoritetaan valinta: kohde, kohdeluettelon tai valikon seuraava taso. Enterillä myös synkronoidaan kaukoputken suunta tunnettuun kohteeseen. Synkronointi tapahtuu kohteen etsimisen ja keskittämisen jälkeen painamalla Enter-näppäintä ja pitämällä se pohjassa kunnes ohjain piippaa ja näyttöön tulee teksti
<kuva>
MODE
- Näppäimellä palataan edelliselle tasolle - toimii kuten tietokoneen Esc-näppäin, ylin taso on "Select Item"; painamalla nyt toistamiseen MODE päästään tilaan:\\
<kuva>\\ Painamalla yli kaksi sekuntia saadaan tietoja kaukoputken tilasta, tietoja voidaan selailla alimmilla nuolinäppäimillä. Painamalla MODE päästään edelliselle tasolle.
GO TO
- GO TO-näppäimellä kaukoputki siirtyy valittuun kohteeseen ja uudelleen painettuna pysäyttää heti ajon. Keskeytettyä ajoa voi jatkaa painamalla GO TO-näppäintä kolmannen kerran.
NUOLINÄPPÄIMET (neljä)
- Nuolinäppäimillä on useita käyttöjä. Niillä voidaan siirtää putkea pohjoiseen, etelään, itään ja länteen. Ylös- ja alasnäppäimillä voidaan pyörittää esiin numeroita ja kirjaimia näitä syötettäessä; oikealle- ja vasemmallenäppäimillä siirretään kirjoituskohtaa.
NUMERONÄPPÄIMET (0-9)
- Näillä näppäimillä on syötetään numeroita ja lisäksi jokaisella on oma eritystehtävänsä:
- 1 SPEED: vaihtaa liikkumisnopeutta, paina tätä ja sen jälkeen jotain numeronäppäintä 1 (hitain) - 9 (nopein)
- 2 CALD: käytä Caldwell kohdeluetteloa
- 3 M: Messierin luettelo
- 4 FOCUS: siirry tarkennusvalikkoon
- 5 SS: käytä aurinkokuntahakemistoa
- 6 STAR: käytä tähtiluetteloa
- 7 RET: ohjaa Meaden valaistua okulaaria, jos sinulla on sellainen
- 8 IC: käytä Index Catalog kohdeluetteloa
- 9 NGC: käytä New General Catalog kohdeluetteloa
- 0 LIGHT: sytytä käsiohjaimen punainen karttavalo
ALIMMAT NUOLINÄPPÄIMET
- Näillä liikutaan valikoissa. Painamalla yhtäjaksoisesti liikutaan nopeasti. Myös näytön pitkien tekstien rullausnopeutta säädetään näillä näppäimillä. Lisäksi hienotarkennusmoottori toimii näillä näppäimillä.
KYSYMYSMERKKINÄPPÄIN
- Tällä saadaan ohjeita kulloisessakin tilanteessa. Pitämällä ?-näppäin alhaalla päästään käyttöohjekirjaan, josta pääsee takaisin MODE-näppäimellä.
Kohdeluettelot
SS
- Aurinkokunnan kohteet löytyvät omilla nimillään kelaamalla valikkoa. Esimerkiksi
STAR
- Tässä luettelossa ovat kirkkaimmat kiintotähdet sekä mielenkiintoisimmat kaksoistähdet.
M
- Messier kohteet löytyvät omilla numeroillaan. Esimerkiksi Lyyran rengassumu on M 57.
IC
- Index Catalog kohteet löytyvät omilla numeroillaan. Esimerkiksi Laguunisumu Jousimiehessä on IC1271 (löytyy myös nimillä M8 ja NGC6523).
NGC
- New General Catalog kohteet löytyvät numeronsa avulla.
Caldwell
- Syvän taivaan kohteita.
Sammutus
Käännä kaukoputki käsiohjaimella lepoasentoon ajamalla deklinaatio ja rektaskensio 0 asteeseen. Käytä lukemakehiä apuna.
Sammuta virta kaukoputkesta. Irrota käsiohjain sekä okulaari ja muut mahdolliset lisälaitteet ja palauta ne omille paikoilleen.
Peitä putki huolellisesti, jotta mahdollinen kondenssivesi ei pääse kastelemaan kaukoputkea.
Muista aina tarkistaa ennen kuin poistut tornista:
- Kaukoputki on varmasti sammutettu.
- Kaikki putkien suojat ovat paikoillaan.
- Kokoonpano Meadessa on sama kuin aloittaessasi.
- Tarpeettomat sähkölaitteet ovat pois päältä.
- Kuvun luukut kiinni.
- Valot sammutettu.
- Jälkeesi ei jää roskia.
- Ohjemappi tulee ohjausrakennukseen.
- Okulaarisalkku ja käsiohjain tulevat ohjausrakennukseen.
- Ovi on lukittu.
- Jätä havaintokertomus ohjausrakennuksen päiväkirjaan
Näin toimien pidämme laitteet ehjinä, säästämme sähköä ja pidämme tähtitornin viihtyisänä!