ISS-avaruusasema

Kansainvälinen ISS-avaruusasema on kookkain ihmisen tuottama keinotekoinen rakennelma avaruudessa Maata kiertävällä radalla. Tämä kookas avaruusasema kiertää maapalloa noin 350 km korkeudessa radalla, jolta se on havaittavissa myös Suomen horisontissa. Etelä-Suomen horisontissa se nousee parhaimmillaan noin 16 asteen korkeudelle. Suuren kokonsa ansiosta ISS on taivaan kirkkain satelliittikohde ja näkyy helposti paljain silminkin. Sen kirkkaus on usein +0 magnitudin kirkkaammalla puolella. Varsin usein ISS:n kirkkaus voi nousta -1 tai -2 magnitudiin. Toisinaan se loistaa vain +2 magnitudissa, riippuen paljolti Auringon sijainnista havaitsijaan ja avaruusasemaan nähden.

ISS-avaruusaseman liike taivaalla muistuttaa kuin etäistä lentokonetta. Se nousee tavallisesti kaakon suunnalta, kohoaa jonkin matkaa eteläiseen horisonttiin ja katoaa sitten hiljalleen lounaan suunnalle. Tähän ylitykseen kuluu kauimmillaan kymmenkunta minuuttia. Joskus näkymisaika on vain muutamien minuuttien mittainen. Jotta ISS-avaruusaseman voisi nähdä, on tiedettävä tarkkaan sen sijainti havaintopaikan horisontissa. Tähän ovat apuna satelliittien ennustepalvelut kuten Heavens Above tai useat satelliittilaskentaohjelmat. Suomessa avaruusasema näkyy kuukauden välein vuoroin aamu- ja iltataivaalla. Yhden näkymisjakson pituus on yleensä viikon mittainen.

ISS-avaruusemasta ei ehdi erottamaan yksityiskohtia kiikarilla. Kaukoputken ja seurannan avulla siitä voi erottaa jo avaruusaseman hahmoa. Meillä Suomessa yksityiskohtien erottamista vaikeuttaa ISS:n alhainen horisonttikorkeus. Ilmakehä matalalla horisontissa heikentää näkymistä. ISS-avaruusasemaa voit koettaa tarkkailla sen näkymisen yhteydessä kaukoputkella tai videokameralla.

Silloin tällöin ISS-avaruusasemaan telakoituu Progress-huoltoaluksia. Myös Yhdysvaltain avaruussukkula on näkynyt sen läheisyydessä useaan otteeseen Suomenkin horisontissa. Telakointivaiheet ovat mielenkiintoista seurattavaa. Avaruusasemaa lähestyvää kohdetta kannattaa tarkkailla ainakin kiikarin avulla.

Avaruusasema ISS vuonna 2009 (Kuva: NASA)