Iriksen Perustoiminnoista

Ennen kuin kuvia kannattaa lähteä kalibroimaan kannattaa tutustua yhden raakakuvan kanssa Iriksen käyttöliittymään. Komentorivin kautta on yllättävän mukava ladata ja tallennella kuvia. Sama onnistuu tietysti valikosta File->Load... mutta komentorivin kautta lataaminen on joustavampaa ja kuvan uudelleen avaaminen helppoa. Kuvat ladataan Irikseen komennolla LOAD. Esimerkiksi komento LOAD raw1 lataa raakakuvien sekvenssin ensimmäisen kuvan käsittelyyn. Vastaavasti kuvan voi tallentaa nimellä joko valikosta File->Save... tai komennolla SAVE. Esimerkiksi SAVE testi. Huomaa, että kuvia ladattaessa tai tallennettaessa ei käytetä tiedostotunnisteita. Iris luo sen asetustensa mukaisesti itse.

Yksi hyödyllinen komento on NUMBER. Tälle ei löydy vastinetta valikosta, mutta sille on silti aina silloin tällöin käyttöä, jos ei satu muistamaan kuinka monta kuvaa sekvenssissä on. Kirjoittamalla komennon NUMBER raw, Output -ikkunaan tulee sekvenssin kuvien lukumäärä (esim. Image number = 10) ja Iris lataa ensimmäisen sekvenssin kuvista työtilaansa

Kuvan visualisointiin Iriksessä on Threshold -työkalu, jolla näytöllä esitettävän kuvan mustaa ja valkoista pistettä voi säätää. Tämä työkalu ei vaikuta itse kuvainformaatioon, vaan ainoastaan kuvan esitykseen näytöllä ja sen tallentamiseen 8-bittisissä formaateissa. Ylemmästä liukusäätimestä asetetaan kuvan musta piste ja alemmasta valkoinen. Arvot voi asettaa myös automaattisesti, jos oikeaa aluetta on vaikea löytää. Lisäksi työkalu sisältää erilaisia väriskaaloja kuvan visualisointiin.

Kuva 8: Threshold työkalu

Visualisointityökalua vastaa komento VISU.

Seuraava Luku: Kalibrointikuvien valmistelu

Sisällysluettelo