Perusasettelu
Iris ei osaa itse tunnistaa kameroiden tuottamaan kuvaformaattia, joten tähtikuvien käsittelyä varten Iiris pitää ensin asetella tunnistamaan kameran RAW kuvien tuottama tiedostomuoto. Lisäksi kannattaa valita käyttöön Iriksen oma tiedostomuoto. PIC, joka kykenee tallentamaan kaikki kolme värikanavaa ja muita Iriksen käyttämiä tietoja yhdellä kertaa. Valittavina on myös FITS tiedostomuotoja, mutta ne soveltuvat Iriksessä huonosti digitaalisen järjestelmäkameran kuvien käsittelyyn.
Kameran asetukset pääsee asettamaan painamalla kameran kuvaa Iriksen työkalupalkista, jonka jälkeen avautuu dialogi, josta kameran asetukset voi säätää.
Kuva 1: Iriksen työkalurivi. Kameranappi löytyy kolmantena oikealta. Sen vasemmalta puolelta löytyy myös nappi jolla saa komentorivin esiin.
Model kohdasta valitaan oman kameran tyyppi ja RAW Interpolation Method -kohdasta Bayerin suodinmaskin interpoloinnin tyyppi. Maskin interpoloinnissa laatu on parempi Median ja Gradient menetelmissä, nykyaikaisella tietokoneella konversio ei kestä niillä kovinkaan paljon kauempaa, joten kannattaa pääasiassa valita Gradient, jolla interpoloinnin tulos on paras.
Kuva 2: Kameran asetukset
Iriksen tiedostomuoto, sekä työkansio (Working Path) valitaan File->Settings -valikon kautta. Työkansio kannattaa tehdä jokaiselle projektille erikseen, jonne raakakuvat ja tulokset tallennetaan arkistointia varten. Iris etsii oletusarvoisesti kuvatiedostoja työkansiosta. Kansioiden nimeämiseen kannattaa kehittää myös jokin nimeämiskäytäntö esim. kohteen nimen ja päivämäärän mukaan.
Kuva 3: Iriksen asetukset
Työkansiota lukuun ottamatta nämä asetukset tarvitsee tehdä vain kerran ja ne tallentuvat Iristä suljettaessa. Työkansion voi vaihtaa myös komentoriviltä WORK -komennolla versiosta 5.34 lähtien.
Seuraava Luku: Raaka- ja kalibrointikuvat