Ursa   Viestintä   Listat   jaostot-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

jaostot-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä jaostot-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Kai Hämäläinen (kai.o.hamalainen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 06.02.2007



Hei kaikille,

On ollut ilahduttavaa todeta, että Ursa Minorin vuosikerran 2006 myötä lehden uudistus todella nytkähti liikkeelle. Erityisenä helmenä voitaneen pitää numeroa 5/06, yli 80-sivuinen murikka täynnä hyviä harrastusjuttuja. Jos kehitystyö ei olisi lähetnyt liikkeelle, lehdestä olisi voinut tulla samantapainen hiukan surkuhupaisa käsite kuin 90-luvulla oli Uudenlaiset Tähtipäivät.

Oli kuitenkin valitettavaa (taannoisessa keskustelussa joka sai kehityksen liikkeelle), että muutosvastarinnan sarjatulella lahdattiin paljon hyviä ideoita. Esimerkiksi Pekkolan ehdotus, jossa olisi tehty aivan oikea erilaisen harrastuslehden prototyyppi, olisi vähintäänkin konkretisoinut monien toiveita ja ehdotuksia siitä, mitä he harrastuslehdeltä odottavat ja avannut niidenkin silmiä näkemään asiat toisin, joiden mielikuvitus on rajallinen. Suuressa maailmassakin tehdään erilaisia kokeiluja ja malleja ja kysellään sen jälkeen muiden (kuin tekijöiden itsensä) mielipiteitä.

Mitä tulee uusimpaan lehteen 1/07 (tämä on silkkaa arvailua), ammattigraafikko saattaisi todeta, että leipätekstin uusi kirjasin Verdana on tehty www-sivuja eli ruudulta lukemista varten. Tuollaiset pääteviivattomat eli groteskit kirjasintyypit ovat painettuina parhaimmillaan otsikoissa ja väliotsikoissa, muualla kuin leipäteksissä. Times New Roman ei ehkä olisi graafikon mielestä täysin oikeaoppinen pääteviivallinen kirjasin, vaan hän saattaisi katsoa senkin käyttöä hieman nenän vartta pitkin.

Katsokaapa vaikka Tuntematon elämä-kirjan (Ursa 2006) leipätekstiä. Eikö ole tyylikäs ja luettavuudeltaan kelpo? Jos kirjasin ei ole Garamond, se on ainakin hyvin lähellä sitä.

Graafikko voisi myös sanoa, että ajatelkaa lehden taittoa aukeama kerrallaan. Graafikko lisäisi juttujen kiinnostavuutta ja yleistä halua lukea lehti luomalla sommittelun avulla (tekstiä, kuvia ja jopa tyhjää tilaa sijoittelemalla) erilaisia jännitteitä. Esimerkiksi uuden UMin 1/07 sivut 24 ja 25, jotka muodostavat aukeaman: entä jos toinen kuva olisikin ollut sivulla 24 ja toinen sivulla 25, siten että ensimmäisellä palstalla on tekstiä, toisella kuva, kolmannella tekstiä ja neljännellä kuva?

Muikku on erinomaisen oikeassa siinä että harrastajavoimin päästään tiettyyn pisteeseen asti, jonka jälkeen on kyettävä ottamaan keskusteluun mukaan myös toisenlaiset taloudelliset kulut. Mielestäni ulkoasukysymys voisi aivan hyvin sisältyä tähän. Miksi UMin pitäisi poiketa Ursan muuten niin tyylikkäästä linjasta julkaisujen suhteen?

Kun selailee kymmenen vuotta vanhoja ja vanhempiakin UMeja, huomaa heti että jaostoissa on ollut enemmän erilaisia projekteja ja tekemisen meininkiä, kun taas 2000-luvun lehdissä on pikemminkin kerrottu yksittäisten harrastajien aikaansaannoksista ja referoitu sähköpostilistojen keskusteluja. Juuri tekemisen meininki houkuttelee muitakin mukaan. Tässäkin valossa tuo 5/06 pääsi loistamaan.

Ystävällisin terveisin,
Kai Hämäläinen