Ursa   Viestintä   Listat   jaostot-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

jaostot-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä jaostot-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Kari (kari.kuure_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 18.08.2006



Seppo Linnaluoto kirjoitti:
>
> Hei!
>
> Minusta UMi-ehdotus on hyvä!
>
> Miten Kari Kuure suhtautuu siihen? Jos ja kun siitä tulee lisää työtä,
> Karin palkkiota täytyy nostaa. Palkkio taitaa nyt olla naurettavan pieni.
>
> Suoran pdf-version julkaiseminen verkossa on huomattavasti parempi
> kuin ei mitään! Html-version laatiminen aiheuttaa aika paljon työtä,
> joka pitäisi korvata tekijälle.
>
> Kirkkonummen Komeetan lehti Komeetan pyrstö julkaistaan verkossa sekä
> pdf- että html-muodossa. Pdf-muotoinen versio tulee aikaisemmin ja
> html-muotoinen 1-2 viikkoa myöhemmin. Pdf-muotoinen lehti on
> täsmälleen sama kuin paperinen lehti (paitsi että sisäsivujen kuvat
> ovat väreissä), html-muotoinen lehti hieman erilainen. Siinä on mm.
> tarkka sisällysluettelo ja runsaasti linkkejä sekä enemmän kuvia.
>

Moi,

Seppo kun kysyi niinpä vastataan.

Ehdotus on suunnilleen suurimmalta osin sellainen mitä itsekin olen ajatellut. Päätoimittamani Tampereen Ursan jäsenlehti Radiantti ( katso http://www.tampereenursa.fi/ ) on suunnilleen sellainen johon suuntaan haluaisin muokata myös UMIa.

Jaostojen pitäisi nimetä toimittajansa (ei välttämättä jaoston vetäjä tai apuvetäjä), jotka sitten kirjoittaisivat aineiston aivan oikeasti artikkelimuodossa ja tietysti tiiviissä yhteistyössä vetäjän ja apuvetäjän kanssa.

Teksti- ja kuvatiedostojen tekniseen formaattiin on vuosien varrella tullut hieman väljyyttä. Käyttämäni taitto-ohjelma tunnistaa useimmat tavallisimmat formaatit, joten siinä ei ole enää niin suuria ongelmia kuin aikaisemmin. Ainoastaan taulukot näyttävät olevan edelleen ongelma, jos ne tulee muussa muodossa kuin pdf. Rtf-formaattiset taulukot olekin joutunut muuttamaan pdf:ksi ennen kuin sijoitan ne taittoon.

Toinen paljon työtä vaativa kohta on teksteissä olevat hyperlinkit. Ne tahtovat sotkea taiton aika pahasti ja linkkejä ei yleensä saa edes tehokkaasti pois muuten kuin uudelleen kirjoittamalla. Linkit tulisikin liittää tekstin loppuun yhdeksi laatikoksi ja toimittaa minulle erillisenä tiedostona ja käyttä tekstissä vaikka numeroviittauksia niihin jos on tarvetta. Silloin voin poistaa hyperlinkit yhdellä kertaa muuttamalla koko tiedoston ascii-tekstiksi.

Englanninkieliset tiivistelmät voitaisiin ja varmasti pitäisikin ennakkotarkastaa. Niille jotka sitä eivät tiedä, kerrottakoon että ne tulevat kirjoittajilta (eivätkä ole päätoimittajan laatimia kuten ehkä monet ovat luulleet). Ennakkotarkastus ei kuitenkaan saa venyttää lehden tekemistä, vaan on tehtävä deadlinepäivään mennessä. Siis kirjoittajien ja ennakkotarkastajien täytyy ottaa tämä huomioon laatiessaan omia aikataulujaan.

Kuvien painolaatua on pidetty ongelmallisena, sillä ne tuntuvat menevän "tukkoon" mustassa päässä. Siihen on löytymässä ratkaisu, sillä olen saanut uuden tietokoneen ja uuden näytön. Viimeisin Radiantti on tehty tällä uudella koneella ja painetun version kuvat näyttävät juuri sellaisilta kuin pitääkin ja miltä ne näytävät uudella näytölläni. Toisin sanoen, nyt pystyn entistä tarkemmin määrittämään kuinka tummana tai vaaleana kuvan haluan lopullisessa lehdessä olevan. Tietysti tästä ei ole kuin yhden lehden verran kokemusta, mutta uskon sen silti aivan oikeasti toimivan.

PDF-versio tehdään painoa varten. Samasta taitosta tehdään toinen pdf-versio, jota on käytetty nettiversiona, ja ennen kaikkea viimeisenä tarkistusportaana. Siinä se on toiminut mielestäni hyvin ja aion jatkaa tätä käytäntöä.

Kirjoittajat ovat saaneet omat artikkelinsa pdf-formaatissa tarkastettavakseen, joskus jopa useammankin version, ennen lopullista taittoa lehdeksi. Tämäkin on toiminut mielestäni hyvin, sillä siinä paljastuu ongelmakohdat jo alkuvaiheessa, olivatpa ne millaisia tahansa.

En ole kovin paljoa saanut palautetta muilta kuin Veikko Mäkelältä toisten kirjoittajien artikkeleista, joten en tiedä onko heidän mielenkiinto keskittynyt lähinnä omiin teksteihin. Veikko onkin tehnyt arvokasta työtä lukiessaan koko lehden läpi (vaikka vihaakin pdf-tekstin lukemista ruudulta :-) ).

HTML-versio on kokonaan toinen juttu. Työmäärä tuplaantuu, koska millään käytössäni olevalla ohjelmalla sitä ei saa tehtyä valmiista taitosta. Eikä ohjelmat tee edes puhdasta koodia, vaan siellä seassa yleensä on valtavasti tekstikäsittelijästä peräisin olevaa koodia, jota ei tarvita mihinkään ja joka vain hidastaa ja vaikeuttaa sivujen toimintaa selaimesta riippuen.

Ajallisesti html-sivut voisivat olla luettavissa verkossa suunnilleen samaan aikaan kuin mitä paperiversio kolahtaa postiluukusta, ellei harkitusti haluta sitä viivästyttää esimerkiksi kuukaudella.

Olen kyllä valmis tekemään html-version kunhan ehdoista sovitaan.

Tässä tiivistetysti se mitä mieltä olen lehden kehittämisestä tässä vaiheessa.

Kunhan Ursan hallitus tekee riittävän budjetin ensivuodelle, niin näillä eväillä ensivuoden ensimmäinen numero voisi olla aivan uudentyyppinen lehti. Lehden levikkitavoitteeksi viiden vuoden kuluessa voitaisiin asettaa tuollaiset 1000 - 2000 , mikä lienee aktiivisten havaitsijoiden määrä Suomessa. Mutta se vaatii tehokasta markkinointia ja panostusta myös Ursalta yhdistyksenä. Pelkästään jaostojen aktiivien varaan markkinointia ei pitäisi jättää, sillä silloin ei edes 500 levikkiin päästä.

Kari A. Kuure