Ursa   Viestintä   Listat   jaostot-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

jaostot-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä jaostot-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Markku Leino (Markku.Leino_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 22.12.2005


Mielenkiintoista UMI-keskustelua!

Vaikka taitaakin olla niin, että ideoita ja ajatuksia on niin paljon, että sähköpostiviestimillä alkaa olemaan vaiketa hahmottaa ja muistaa kaikkea. Voisi tosiaan olla aika kokoontua pyöreän pöydän ääreen päättämään ja miettimään tarkemmin.

Mutta sanonpa minäkin muutaman mielipiteeni.

Kahden harrastuslehden T+A:n lisäksi on mielestäni turhaa ja (hyvien) resurssien haaskaamista. Varsinkin, tässä vaiheessa kahden erilaisen lehden "kilpaileminen" --- jopa leikkimielessä --- tuottaa helposti pahaa verta. Ja miksi tuhlata hyviä ajatuksia kahteen lehteen, kun yhdestä ja erityisesti _yhdessä_ voisi saada paremman aikaiseksi?

Silti, uusi UMI tai UH voisi ymmärtääkseni täyttää sekä Pekolan että Mäkelän toiveet. Kaipa yhdessä lehdessä voisi olla sekä jaostojen asiaa, että muuta yleistä löpinää ja artikkeleita harrastuksestamme sekä tapahtumien ilmoituksia.

Miksi sitoutua nykyiseen jaosto-pohjaiseen julkaisemiseen? Onko jaostojen pakko kirjoittaa se kaksi aukemaa (tms) löpinää. Onko se tasa-arvoa jaostojen kohdalla, että kaikki saavat saman sivumäärän? Mielestäni järkevämpää olisi, että jaostot yms. kirjoittaisivat juttuja _yhteiselle toimituskunnalle_, joka valitsisi jutut lehteen, editoisi ja muokkaisi (kirjoittajan suostumuksella ja avustuksella) niitä. Näin saataisiin sujuvampaa tekstiä ilman pakkoja. Aktiivisemmat jaostot kirjoittaisivat enemmän ja saisivat enemmän julkaistua. Työn mukaista tasa-arvoa.

Toimituskunta olisi se avainsana päätoimittajan rinnalla. Yksin päätoimittajassa olisi riski, että hänen mieltymyksensä ohjaisivat lehden antia liikaa pois harrastajien toiveista. Mistä saisi hyvän toimituskunnan? Ongelma voi olla, että käytännössä --- jollei lehdestä saada tosiaan riittävän isoa --- toimituskunta ja kirjoittajat olisivat sama asia. Voisihan artikkelien taso silti nousta.

Lehden taittoon saisi kiinnittää huomiota, mutta huomattavasti tärkeämpää on kieliasuun keskittyminen. Kirjoitusvirheitä ei saisi olla ja kieli muutenkin jouhevaa. Liiallinen taiton ja kuvien (silti kuvien pitää olla hyviä sekä teknisesti että taiteellisesti) kanssa näprääminen vie helposti ajatukset pois pääasiasta eli tekstistä. Mielestäni esim. T+A:n tyylinen taitto olisi turhan prameata ja "tieteenkuvalehtimaista" harrastuslehdelle, varsinkin jos siinä on vähän syvällisempiäkin artikkeleita.

Artikkeleiden suuntaus on tosiaan yksi ongelma. Jos tehdään vain yhtä harrastelehteä, tulisi siinä olla kaiken tasoisia juttuja. Haastavampia ja simppeleitä; mielestäni on turha karsia juttujen tasoon liittyen oikeastaan mitään pois. Varsinkaan, kun ei tiedetä, kuinka paljon artikkeleita lehteen kirjoitettaisiin.

Lehden nimestä vielä. Mielestäni UMi on _erittäin_ onnistunut nimi. Olen täysin tykästynyt siihen. Se viittaa tosiaan sekä tähdistöön (tms.) sekä _järjestöön_. Kyse ei ole suoranaisesti julkaisijasta, kuten Yhtyneet Minor, vaan suomalaisesta, perinteisestä, asiansa hyvin hoitaneesta tähtitieteen järjestöstä. Lisäksi, Minor viittaa siihen, että harrastajat ovat kuitenkin pieniä palasia, mutta Ursa kokoaa kaikki yhteen omien käsiensä suojelukseen. Siis, kannattaisin UMia lehden nimeksi, yhä, vaikka lehti muuttuisi miten paljon tahansa.

Tämä nykyinen jaosto-pohjainen tyyli on tosiaan huono.

Mielenkiinnolla odotan tulevaa lehteä

         Markku Leino, matikkapuolelta.