Ursa   Viestintä   Listat   jaostot-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

jaostot-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä jaostot-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (moilanja_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 19.12.2005



Tervehdys "taistelukentälle",

Olen mielenkiinnolla seurannut tätä Ursa Minorin uudistamisesta lähtenyttä keskustelua. Olenhan itse silloin tällöin toivonut uudistuksia UMiin. Hyvin paljon on ollut hyviä mielipiteitä liikkeellä ja hyvä niin.

En nyt referoi muiden viestejä tässä vaan esitän oman "visioni uudesta Ursa Minorista"... Joku yleinen kommentti alkuun kuitenkin.

Nyt on keskusteltu aika pitkästi uudistettu Ursa Minor vastaan kokonaan Uusi harrastuslehti asetelmassa. En oikein ymmärrä miksi tällainen kahtiajako. Tehdään harrastajille suunnattu lehti sitten miten vain, niin sitä kuitenkin pitää pitää ennen kaikkea Ursa Minorin perinteen jatkajana. Oli kyse sitten vain viritetystä UMista tai kokonaan uudelta pohjalta luodusta lehdestä. Ursa Minorin perinne ei häviä mihinkään vaikka kokonaan uusi lehti synnytettäisiin.

Joka tapauksessa kolmea lehteä tekemään meillä voi olla todellisia vaikeuksia löytää ihmisiä. Halojaoston Sivuaurinko-palstalle olen toivottanut muidenkin tekemiä halojuttuja tervetulleiksi, mutta eipä vaan ole kirjoittajia löytynyt. Joten en näe paljoa järkeä alkaa vetämään kahta lehteä, ellei UMista tehdä tosiaan pelkkää jaostojen tiedotuslehtistä jossa suurin piirtein käydään vain hallinnollisia asioita läpi.

Se, mikä lehden nimi on, on minusta sivuseikka. Tosiasia lie kuitenkin se, että Ursa Minor on hiukan vaikea nimi jos haluamme lehden saavan tilaajia aktiivisen harrastajajoukon ulkopuolelta. Ja jos haluamme tehdä selvän eron vanhaan Ursa Minoriin niin Ursa Minorin nimi ehkä kannattaisi muuttaa vaikka päätyisimmekin "vain" Ursa Minorin uudistamiseen.

Tärkeää on myöskin että T&A:n "reviirille" ei uudella lehdellä mennä. Toisin sanoen Pekkolan esittämä vaihtoehto C on aika riskialtis. Siitä Ursa ja kukaan meistä ei selviä voittajana. Toisin sanoen liian laajaa yleisöä kosiskelevaa lehteä on syytä välttää (mikä ei tarkoita, etteikö lehdelle voisi silti löytyä laaja lukijakunta), sillä meillä on jo upea T&A. Lehdessä tulisi olla yleisjuttuja ja jopa niitä henkilökuvia (joita itse en kyllä kaipaa) vähemmän aktiiveille harrastajille, mutta myös niitä vaikeampia juttuja pitemmälle ehtineille havaintokertomuksia unohtamatta.

Lehden pitäisi olla värillinen ja painettuna hyvälle paperille. Esimerkiksi juuri halojaoston Sivuaurinko-palsta on aina kärsinyt siitä, että haloista otettuja hienoja valokuvia ei ole kannattanut edes ajatella UMin sivuille mustavalkean painoasun vuoksi. Viime aikoina olleet valokuvat ovat olleet siellä siksi, että olen laittanut ne Sivuaurinko-palstan nettisivulle värikuvina.

Lehti pitää mielestäni ehdottomasti toimittaa. Toimituksen on luettava aineisto läpi ja tarkistettavat mitä lehteen on tulossa ja kenties teettää joitain muutoksia kirjoittajalla jos siihen on syytä. Toimittaminen on aina sekä lehden että kirjoittajan etu.

Sitä, että lehden toimitus kieltäytyisi julkaisemasta jotain, en näe asiaankuuluvanan harrastuslehdeltä. Jos jutussa on korjattavaa esim. kieliasullisesti tai jotenkin muuten, toimitus voisi konsultoida kirjoittajan kanssa että jutusta saadaan laadullisesti parempi. Jos juttu käsittelee arkaluonteisia asioita, toimitushan voi kirjoittaa itsensä ja lehden eroon kirjoittajan mielipiteistä jos kirjoittaja välttämättä haluaa oman mielipiteensä sanoa.

Edellinen tarkoittaa samalla sitä, että jotku jutut eivät yksinkertaisesti ehtisi aina seuraavaan numeroon jos niitä ei toimita toimituspuolelle ajoissa. En kuitenkaan näe tätä isona ongelmana, sitähän tapahtuu yleensäkin lehdissä. Ajankohtaisena tuoreet havaitojutut toki harvemmin sisältää mitään ongelmallista tekstiä ja niiden kohdalla toimitus voi pitää halutessaan lievempää linjaa lähinnä pahimpien kirjoitusmokien karsimisella.

Myös se että lehti todella taitettaisiin olisi iso asia ulkonäöllisesti ja uskottavuuden puolesta. Tosin, olen nähnyt paljon huonosti taitettujakin lehtiä, joten taittaminen ei aina tarkoita hyvää lopputulosta.

Nykyisen UMin "omat palstat eri jaostoille" ajattelua joutaisi tuulettaa. En tiedä kannattaako jaostoille.. anteeksi.. aihepiireille kiintiöittää tiettyjä sivumääriä, mutta näkisin mielelläni sen, että lehti muodostuisi selvemmin erillisistä artikkeleista ei yhtenäisistä jaostokohtaisista palstoista. Silloin voisi helpommin saada ulkopuolisia kirjoittajia kun he voisivat kirjoittaa aidosti omia artikkeleitaan lehteen eikä vain pelkästään juttunjatkoa esim. Sivuaurinko-palstalle. Se mahdollistaisi myös sellaisten juttujen julkaisun jotka eivät oikein suoraan istu minkään jaoston aiheisiin, mutta sopisi muuten lehden linjaan.

Jaostot voisi siten julkaista lehdessä harrastus- ja havaintojuttujakin melkein entiseen malliin, mutta omiksi artikkeleiksi kirjoitettuna. En tiedä miten tämä käytännössä järkevimmin onnistuu, mutta näen havainnot ja havaintovinkit yms. laiterakentelujutut aika tärkeänä osana nimenomaan havaitsevan harrastuksen harrastajalehdessä. Jonkin verran juttujen pituutta ehkä joutuu karsimaan tai jakamaan pitempi juttu useaan lehteen.

Jaostojen tiedotukseen voisi olla varattu muutamia sivuja lehdestä. Vaikka "Ursa Minor" -niminen vakiopalsta lehden loppuun... Niin säilyisi tuo rakas Ursa Minor nimi jossain muodossa. Tällöin aihepiireihin liittyvät havaintojutut tai muut artikkelit voisi kirjoittaa vapaammin omina juttuinaan. Se parantaisi niiden kiinnostavuutta ja kirjoittajien liikkumavapautta. Artikkelien loppuun olisi hyvä saada English summary kyseisestä jutusta. Silloin se palvelisi niitä harvoja lehden ulkomailla saavia avainhenkilöitä paljon paremmin kuin nykyinen summary-käytäntö. Se, että jaostot voisivat määrittää tietyt ulkomaiset avainhenkilöt lehden saajiksi on käytäntö, jonka soisi jatkuvan päädyttiin mihin tahansa ratkaisuun.

Toisin sanoen minun kannatus on lehdellä, joka on jotain Pekkolan esittämän B-vaihtoehdon tapaista. Jotkin artikkelit voisivat kosiskella laajempaa yleisöä ja osa voisi olla lähempänä hard core havaitsijoiden sydäntä jaostojen tiedotusta unohtamatta. Tavoite pitää olla laadukkaampi lehti, jolla olisi vähintään 5 kertaa enemmän levikkiä kuin nykyisellä Ursa Minorilla ja niistä suurin osa tilaajia. Nykyinen jakelu on turhauttavan pieni näin kirjoittajan kannalta. Ilmaisjakelu aktiiveille voisi jatkua, mutta kriteerit pitäisi selventää ja vaatimuksia korottaa. Aktiivilla ei esim. jatkossa tarkoitettaisi jaoston entistä aktiivia tai vetäjää, josta ei ole kuultu mitään viime vuosina...

Paperi vastaan netti -asettelusta olen sitä mieltä, että pelkkä nettilehti ei ole järkevä ratkaisu edes UMin hengissä pitämiseksi uuden lehden rinnalla. Olen kyllä pohtinut ja esittänytkin englanninkielisen haloihin liittyvän nettilehden perustamista, mutta suomenkielisessä nettilehtessä ei minusta ole kovin paljoa järkeä.

Mutta paperinen harrastuslehti on kyllä syytä saada nettiin kokonaisuudessaan. Ei niin kuin nyt, että vain jotkin jaostot julkaisevat UMi-palstansa netissä. Toisaalta, tähän liittyy samalla se ongelma, että se voisi karsia joitain potentiaalisia tilaajia kun lehti löytyy netistä. Ehkä nettijulkaisu voisi kulkea numeron verran jäljessä? Tämän suuntainen kommentti taisi juuri äsken tulla joltain.

Halojaostolla ja muillakin on edelleen tarve nettipohjaisen havaintoraportoinnin aikaansaamiseksi. Se on nykyaikaa ja samalla se vähentäisi tarvetta uudessa lehdessä liialliseen havaintojen käsittelyyn. Voisi lehdessä keskittyä pariin tapaukseen kerrallaan. Lisäksi havaintomäärät saataisiin luultavasti sen myötä taas kasvamaan eri aloilla. DS-jaoston havaintotietokanta hyvänä esimerkkinä.

Joku kommentoi jaostojen eriasteisia valmiuksia kotisivujen ylläpidosta. Olen pitkään jo kaivannut tehokkaampaa tapaa ylläpitää jaoston sivuja Ursan kotisivuilla. Nykyinen hyvin paljon html- ja muuta nettijulkaisutaitoa vaativa järjestelmä on jo yksikertaisesti kivikaudelta. Ursan jaostojen kotisivut pitäisi saada selaimella päivitettävään tietokantapohjaiseen julkaisujärjestelmään. Silloin eri jaostojen kotisivuja voitaisiin pitää paremmin yllä kun kuka tahansa joka osaa surfata netissä oppii niitä päivittämään. Eikä itse Ursan kotisivujen ulkoasun radikaali uudistaminenkaan vaihteeksi olisi mitenkään huono idea... No, nyt meni vähän sivuraiteille... Parasta lopettaa...

Jarmo
Halojaosto

..................................................................
Luukku Plus paketilla pääset eroon tila- ja turvallisuusongelmista. Hanki Luukku Plus ja helpotat elämääsi. http://www.mtv3.fi/luukku