Ursa   Viestintä   Listat   jaostot-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

jaostot-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä jaostot-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Ensio Mustonen (ensio.mustonen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 18.12.2005


Ilmeneekö T+a:n ja Umin vastakkainasettelua?

Muistan hyvin, kun Ursan julkaisu, nykyinen Tähdet ja avaruus, oli vielä 70-luvun alussa pieni, monistettua A-nelosta muistuttava lehdykkä, missä kyllä kerrottiin uutterasti sen ajan tähtitieteen tapahtumista, mutta julkaisu oli väritön ja usein pelkkiä kaavioita täynnä, joihin vain muutamat harvat tunsivat suurta intohimoa.

Tietääkseni lähinnä Seppo Linnaluodon ahertamana julkaisu alkoi saada tieteellisen aikakausilehden muotoja ja ominaispiirteitä, jotka nyt Marko Pekkolan toimiessa päätoimittajana ovat
kehittyneet minkä hyvänsä kriteerin mukaan kansainvälistä kehitystä vastaaviksi ja jopa ylittäneet sen. Lehti on loistokas ja siitä on syytä olla ylpeitä! Lehteä kehtaa tosiaankin esitellä kenelle lehtialaa tuntevalle kriitikolle hyvänsä.

Tietenkin joku näkee joka paikassa aina puutteita, sehän on luonnollista ja niin pitää ollakin, eihän kehitystä muutoin tapahtuisi. Kun kolme kaveria on yhdessä, aina yksi on eri mieltä. Suomalaisilla on se vika, että vaikka toinen tekisi kuinka hyvää työtä tahansa, pienenkin kehun antaminen on vaikeaa. Sensijaan arvostelua irtoaa herkästi, olipa aihetta tai ei. Kehun tässä Markoa avoimesti.

T+a on nykyään hyvä lehti, suurella työllä ja antaumuksella tehty. Lehden harrastajapalstat ovat tietenkin pienehköjä, mutta jos haluamme lukea tähtitieteestä, kosmologiasta, jne. ylimalkaan, T+a on tässä upea foorumi.

Harrastajien foorumi pitäisi olla Ursa Minor. Sen kehittämissuunnitelmistahan tässä on puhuttu jo päiväkausia. Jos Umista saataisiin lähellekään yhtä innostava lehti kuin on T+a, asiat alkaisivat luistaa oikeaan suuntaan. Siis vain kaksi Ursan julkaisua: Tähdet ja avaruus -lehti sekä käytännössä silmähavaintoja tekeville harrastajille tarkoitettu Ursa Minor. Toivottavasti Umistakin saadaan vielä hyvä ja upea lehti..

Jouluisin terveisin
Ensio Mustonen