Ursa   Viestintä   Listat   jaostot-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

jaostot-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä jaostot-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Matti T. Salo (matti.salo_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 18.12.2005



Hei.

Koska aihe alunpitäen oli juuri Ursa minorin uudistaminen, pitäydyn nyt tässä asiassa. Ensi keväänä tulee kuluneeksi 15 vuotta siitä, kun kirjoitin lehteen ensimmäisen kerran. Tuo tapahtui juuri ennen kesän 1991 Cygnusta. Silloin kerhojaosto oli jäänyt ilman vetäjää ja avasin pelin ottaessani homman, jota jatkuikin seuraavat 10 vuotta. Viimeiset 4 1/2 vuotta onkin sitten mennyt kiertolaisten parissa. Koko tämän ajan on palstoilla ollut kaksi jatkuvaa ongelmaa. Toinen on kirjoittajien puute ja toinen, joskin ymmärrettävä on lehden  tiukka jako kunkin jaoston omiin palstoihin.

Juuri tämä tiukka jaoko on pitänyt verekset kirjoittajat loitolla lehdestä. Tilannetta ei ole juurikaan auttanut viimeaikojen tieukentuneet käskyt materiaalien formaateista ja nimeämisistä. Vastineena ei ole saatu parantunutta laatua, vaan virheitä kuvissa ja taulukoissa. Tällainen ei ole omiaan innostamaan kirjoittajia.

Minusta Umi voi säilyä edelleenkin jaostojen kanavana, mutta lehti pitää vapauttaa myös vapaalle kirjoittelulle. Meidän pitää sallia jaostorajat ylittävät jutut sekä artikkelit asioista, jotka eivät kuulu minkään nykyisen jaoston piiriin. Päätoimittajan lisäksi pitää lehdelle saada toimituskunta, lehdentekoa hauskana harrastuksena pitävä joukkio, joka kokoaa pienistä tiedonmurusista juttuja sekä kokoaa ja tarkastaa (kuvat, taulukot, oikoluku...)lehden. Ursa Minor on oivallinen julkaisu aktiivisimman harrastajajoukon lehdeksi.

Lehden viimeisin julkisuuskuvan heikennys on lähtöisin sähköisen median puolelta, netistä ja foorumeista. Jos raskastekoista lehteä ei pidetä riittävän arvokkaana paikkana omien havaintojen julkaisemiselle, vaan käytetään mieluummin kotisivuja tai foorumeita ja yhteisö vielä tukee tällaista toimintaa ei tilanteesta voi seurata hyvää lopputulosta. Jatkuvan valittamisen sijaan soisi väen auttavan hyvien tekstien tuottamisessa ja jopa kirjoittavan niitä.

Lopuksi lyhyet kommentit Suhosen näkemyksiin.

> Värien käyttö
>
> En katso omalta osaltani värien käytön olevan tärkeää. Useimmissa
> pikkuplaneettojen kuvissa on vain harmaata ja valkeaa. Vain harvoin
> pikkuplaneettoja voidaan kuvata hämärän aikana, jolloin maisemakuvaan saisi
> värejä.

Planeetta, Kuu ja komeettakuvissa on nykyisin värit. Piirrokset ovat mustavalkoisia. Silloin tällöin värilliseen etukanteen tai keskiaukeamalle sijoitettu kiertolaiskuva lienee riittävää. Galleriathan ovat jokatapauksessa netissä.

> Laitteita ja tapahtumia esittelevissä kuvissa värit ovat hyvinkin
> tarpeellisia.

Valtaosa tapahtumakuvistakin menettelisi mustavalkeina, kunhan niiden monistuslaatu paranisi. Ilmeisesti painotalon käyttämä tekniikka on riittävää, mutta sinne viety materiaali ei.

> Lehden koko
>
> Olen tyytyväinen Ursa minorin nykyiseen B5-kokoon. Ainakaan kokoa ei tule
> muuttaa kesken vuoden. Siitä aiheutuu harmeja, kun vuosikertoja sidotetaan.

Nykyinen koko käy, mutta kuvankäytön edistäminen suosisi isompaa A4-formaattia.  

> Tekstin ja taiton tarkistus
>
> Teksti tulisi oikolukea huolellisesti ennen aineiston lähettämistä.
> Oikolukuohjelmat eivät huomaa kaikkea tai käyttäjä ei välitä ohjelman
> korjausviitteistä.
>
> Taulukoiden käyttö on nykyään ongelmallista. Ei ole tietoa, miten taulukon
> käy taitossa. Ovatko sarakkeet valmiissa lehdessä sekaisin vai ei. Usein ovat.
> Päivää ennen painoon vientiä nähtäväksi saatu taittovedos ei juuri auta
> taulukon korjaamisessa.

Toimituskunta voisi huolehtia tästä asiasta.

> Verkko vai paperi?
> Luen lehteni mieluimmin paperilta.

Ehdottomasti paperilla. Laajat artikkelit voisi julkaista verkkoliitteessä, kuten myös pienet kuvagalleriat.

> Englanninkieliset yhteenvedot
>
> Koska lehteä menee ulkomaille kymmenkunta kappaletta, on englanninkielinen
> yhteenveto tarpeen. Yhteenvedon laajuutta voisi hieman lisätä. Kieliasunkin
> tulisi olla ymmärrettävää. Myös kuvatekstit saisivat olla kaksikielisiä.

Ursa Minor on tällähetkellä käsittääkseni Ursan ainoa englantia sisältävä julkaisu. Yksi englantia erinomaisesti taitava harrastaja voisi huolehtia kaikkien yhteenvetojen tekemisestä. Näin ne olisivat niin sanastoltaan, kuin kieliasultaankin moitteettomat ja yhdenmukaiset.

> Lehden nimi
>
> Ei nimessä "Ursa minor" ole mitään vikaa. Koska Ursan nimi tulee Isosta
> karhusta, Ursa major tarkoittaisi itse yhdistystä. Ursa minor sopii hyvin
> lehden nimeksi.

Liekö niin, että nimen "minor"-osa on käsitetty vain ison ursan pienoisliitteeksi ja olemaan täysin irrallinen tähdistöstään. Tässä olisi skarppauksen paikka. Tuo kyseinen tähdistöhän on vallan hienosti näkyvissä ja sitä kysellään näytäntöyleisönkin taholta selkesti useammin kuin Ursa majoria. Ymmärrän kyllä taipumuksen tällaisten nimien karsastukseen, mutta en pidä sitä kovin järkevänä.

Siis vapautetaan kirjoittelu, luovutaan tiukasta palstajaosta ja kerätään lehdelle toimituskunta yllämainittuja asioita hootamaan.

T: Matti Salo