Ursa   Viestintä   Listat   jaostot-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

jaostot-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä jaostot-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Kai Hämäläinen (kai.o.hamalainen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 15.12.2005



> Lähtökohtaisena ongelmana on kuitenkin UMin vanhentunut peruskonsepti,
> kuten esimerkiksi Kai Hämäläinen kirjoitti hiljattain.

Mr. Pekkola viittaa Etelä-Karjalan Novan jäsenlehden tuoreimpaan numeroon, joka ilmestyi pari kolme viikkoa sitten. Siinä ruodittiin kymmenen vuotta kestänyttä nettivallankumousta ja sen vaikutusta tähtiharrastukseen. Kaikkein näkyvin ilmiö on se, että jaostojen toiminta pyörii käytännössä netissä tätä nykyä, ja Ursan Minorilla nykyisellään ei samaa tiedotuslehden merkitystä kuin silloin kun lehti 1980-luvulla perustettiin. Esimerkiksi ds-jaosto toimii nykyään käytännössä netissä ja on vain ajan kysymys, koska netissä olevat havaintoyhteisöt löytävät toisensa jolloin yksittäisen havaitsijan kansallisuus ja jäsenyys jossain yhdistyksessä menettää lopullisesti merkityksensä ja vain kiinnostus tiettyyn alaan merkitsee.

Ja sitten se kannanoton oleellinen: lehteä ei tästä syystä kannataa ajaa alas vaan Tähdet ja avaruuden keskittyessä tieteeseen Ursa Minor voisi olla nykyistä laajempi havaitsevan tähtiharrastuksen aikakauslehti, jonka toimitustyön laatuun ja ulkoasuun satsattaisiin huomattavasti nykyistä enemmän. Lehti nimenomaan välittäisi havaitsevan tähtiharrastuksen ilosanomaa huomattavasti nykyistä UMin lukijakuntaa laajemmalle mutta siinä olisi myös se sisältö kuin nykyäänkin ja lisäksi muita - syvälle harrastukseen meneviä - artikkeleita.

Nykyisen UMin suurin ongelma on ennen kaikkea sisällöllinen: se, että siellä kerrotaan mitä minkäkin jaoston sähköpostilistalla keskusteltiin viime kesänä. Vanhat kunnon havaintoyhteenvedot alkavat olla katoavaa kansanperinnettä, jaostot tarvitsisvat uutta verta. Nykyinen ukkoutuminen näkyy niin lehdessä kuin samoja aktiiveja kokoavissa tapahtumissa. Känkkäränkkää ja turhautumista niin tapahtumissa kuin UMin sivuilla. Sellainenkin kuva tahtoo välillä syntyä, että UMin lukijat ja Cygnus-porukka kattaisi kaikki Suomen havaitsevat harrastajat. Tämä on aikamoista harhaa. Välillä käy myös niin, että pieni porukka sopii asioista keskenään ja tekee sen "valtakunnallisen tähtiharrastuksen" nimissä. Innostava lehti havaitsevaan harrastukseen olisi erinomainen houkutin uusille jaostoaktiiveille.

Onko todella niin, että on olemassa suhteellisen suuri joukko ihmisiä, jotka mielummin lukevat tekstiä tietokoneen ruudulta kuin pitävät käsissään konkreettista paperille painettua lehteä? Tämä hämmästyttää. Kun esimerkiksi automarketeissa ja tavarataloissa liikkuessaan ei voi olla huomaamatta erilaisten aikakauslehtien tavattoman suurta nykyistä kirjoa. Tämä johtuu varmaankin siitä, että ihmisistä on yksinkertaisesti mukavaa ostaa ja lukea lehtiä aloista jotka heitä kiinnostaa. Erityisen mielenkiintoiseksi tämän ilmiön tekee se, että aikauslehtien kirjo on moninkertaistunut juuri näiden vuosien aikana, kun Internet on tullut osaksi arkipäivää! Ei tullutkaan paperitonta toimistoa eikä tyhjiä lehtihyllyjä. Sen sijaan maailma muuttuu koko ajan visuaalisemmaksi kun pyritään vähentämään kitkaa erilaisista toiminnoista. Nettivallankumouskin olisi jäänyt syntymättä jos ei olisi kehitetty graafisia käyttöliittymiä.

Jos oikein tarkoiksi ryhdytään, aikakauslehtijuttujen julkaiseminen netissä on sikäli ongelmallista, että ihmisillä on taipumus vain silmäillä netissä olevia juttuja, eikä keskittyä niin tarkkaan kuin lehti tai kirja kourassa. Jos resursseja olisi paljon, pitäisi huomioida netin erikoispiirteet julkaisukanavana.

Uuden ja monipuolisemman UMin taiton voisi yhtä lailla kuten T+A:ssa jättää graafisen suunnittelun ammattilaiselle. Lehden taitossa on kyse muotoillusta tuotteesta joka parantaa tuotteen käytettävyyttä, tässä tapauksessa luettavuutta ja esteettisyyttä. Ne joiden mielestä lehden taiton hienovaraisuuden voisi jättää halonhakkuun tasolle puusepäntaidon sijasta, ovat varmaan periaartteidensa mukaisesti valmiita vaihtamaan nykyisen kännykkänsä 80-luvun salkunkokoiseen Mobiraan ja kotiteatterinsa mustavalkotelevisioon. Taitava taittaja saa lehden näyttämään ja tuntumaan tähtiharrastuslehdeltä.

-kh