Ursa   Viestintä   Listat   jaostot-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

jaostot-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä jaostot-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Matti Salo (mt_salo_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 15.09.1998



Tervehdys lajitoverit.

Kiitoksia Veikolle listan avaamisesta.

En ollut läsnä, kun "suuri jaosatokeskustelu" ammuttiin käyntiin ja ensimmäiset kommentitkin menivät läpilukien ohi.

Muutama oma näkemuykseni aiheista, mitä kuuluu jaostojen nykytilaan ja tulevaisuuteen tai UMIn nykytilaan ja tulevaisuuteen.

En haluaisi lähteä käsittelemään jaostoja yhtenä nippuna, koska uskon jokaisella jaostolla olevan omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Näitä pitäisi käsitellä ensisijaisesti jaostokohteisesti. Tottahan on yhteisiäkin piirteitä sekä sellaisia tekijöitä, jotka eivät ole jaostosta riippuvia, vaan esimerkiksi hallinnollisia.

Lähes sama pätee UMIn nykytilaan. Olen antanut kertoa itselleni, että lehteä tekevä porukka puskee täysillä. Onko tuo sitten totta vai ei, siitä voi kyseinen joukko kertoa itse. Jos olettamus on totta emme voi vaatia nykyiseltä joukolta (lue lukumäärä) enempää tai suurempaa tai hienompaa.

Jaostoja tarvitaan tulevaisuudessakin. Jokainen harrastaja tarvitsee joskus neuvoja, opastusta tai ainakin henkistä tukea. Tällöin ei riitä, että henkilö vain ohjataan ostamaan määrätty Ursan kirja tai hänelle annataan päivämäärä, jolloin jokin kurssi pidetään. Harrastaja tarvitsee ihmisen. Elävän kontaktin, kenen kassa keskustella, vaihtaa ajatuksia ja etsiä ratkaisua kysymykseen.

Mielestäni siis jaostot pysykööt olemassa.

Itse ihmettelen termiä jaoston jäsen tai jaostolainen. Yhdistyksissä on jäseniä. Kyseiset henkilöt ovat liittyneet yhdistykseen ja ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa muun jäsenistön kassa. Ainakin kerran vuodessa pankkisiirron muodossa. Jaostoissa ei peritä jäsenmaksuja, mikä onkin aivan oikein, mutta monisssa jaostoissa on uskoakseni luvattoman paljon "niin sanottuja" jäseniä. Henkilöitä, jotka ovat kerran tai kaksi olleet yhteydessä jaostoon ja näin kirjautuneet postituslistalle.

Ehdotan siis kahta erilaista mallia jaotolaisuuteen:

  1. Jaostoihin liitytään selkeällä ilmoituksella ja jäsenyys uusitaan kerran vuodessa. Jos jäsen ei itse uusi jäsenyyttään se lakkaa automaattisesti.
  2. Ei ole enää jaostokohtaisia jäsenyyksiä. On vain aktiiveja, jotka ovat ns. jokaisen jaoston jäseniä. Näitä harrastajia käsitellään yhtenä joukkona. Itse jaostot ovat vain ne pienet ryhmät, jotka pyörittävät jaostojen toimintaa ja jakavat informaatiota ympärilleen ja koordinoivat esim. alan havaintotoimintaa.

UMI puolestaan on monille jaostonvetäjille rasite. Ei vähiten siksi, että jaostoja arvioidaan lehteen kirjoitettujen palstamillimetrien mukaan.

T+A on ottanut uudistuksessaan selkeän linjan kohti yleistajuista ja isommallekin lukijakunnalle tarkoitettua tähtitiedelehteä. Tällaisen kuvan olen saanut ja kaiken lisäksi pitänyt näkemästäni. Suomessa oli selkeästi tilaus tällaiselle laajennukselle / muutoselle.

Umin pitäisi siis vastata pienemmän, varsinaisten harrastusaktiivien huutoon tiedottavasta, viihdyttävästä ja läheisestä harrastajalehdestä. Umin artikkelien soisin muuntuvan sellaisiksi, että jokainen artikkeli kiinnostaisi jokaista lukijaa tai ainakin pyrkisi siihen suuntaan. Täydellinen tasapuolisuushan lienee teoreettinenkin mahdottomuus.

Voisin kuvitella, että Umille rakentuisi laajempi harrastajavetoinen toimitustiimi, joka tuottaisi itse tekstejä tähtiharrastusmaailmasta. Jaostojen tehtäväksi jäisi toimittaa tiimille tiedotetyyppistä raakamateriaalia sekä kuvia, vinkkejä ja ideoita. Umin toimittajat osallistuisivat jokaisiin kissanristiäisiin ja tapaisivat lukijakuntaa, kirjoittaen heidän toiminnastaan.

Tällainen uudistettukin Umi jaettaisiin edelleen ns. jaostolistojen perusteella ja olisi A5 kokoinen mustavalkoinen, aina odotettu postilähetys.

Matti T. Salo



Get Your Private, Free Email at http://www.hotmail.com