Ursa   Viestintä   Listat   jaostot-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

jaostot-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä jaostot-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Arja Hokkanen (arja.hokkanen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 11.02.2003



Hei!
Ursassa suunnitellaan uutta avaruusnäyttelyä: Avaruus2003. Näyttelyn järjestäminen varmistuu huhtikuun loppuun menessä, joten vasta silloin pyydän teiltä osallistumistietoja. Nyt kuitenkin oheinen Jari Mäkisen kirje tiedoksenne.

T. Arja



Arja Hokkanen, suunnittelija
Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry
Raatimiehenkatu 3 A 2
00140 Helsinki

puh. 09-68404010
fax. 09-68404040

arja.hokkanen_at_ursa.fi
http://www.ursa.fi

Arvoisa vastaanottaja,

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan kaksi vuotta sitten järjestämä Avaruus 2001-tapahtuma oli menestys ja muodostui monessa mielessä käänteentekeväksi tapaukseksi maamme avaruusalalla; koskaan aikaisemmin ala ei ollut esittäytynyt yhtä laajalla rintamalla suurelle yleisölle. Mukana Avaruus 2001:n näyttelyssä olivat lähes kaikki alan yhtiöt, tutkimuslaitokset ja yliopistot - sekä Euroopan avaruusjärjestö, jonka voimakas panostus oli luonnollisesti tapahtuman kannalta merkittävää.

Avaruus 2001 saa nyt jatkoa, kun Ursa on päättänyt järjestää Avaruus 2003
-tapahtuman 31.10.­2.11.2003. Avaruus 2003 pidetään edelliseen tapaan
Helsingin Kaapelitehtaalla, mutta tällä kertaa tilaa on varattu myös Merikaapelihallin lisäksi samassa tasossa ravintolan vieressä olevasta ns. Puristamosta. Avaruus 2003:sta on tulossa edeltäjään suurempi ja parempi. Mukaan näyttelyyn on tulossa Euroopan avaruusjärjestön lisäksi Euroopan eteläinen observatorio ESO, jolle näyttely on ensimmäinen suurelle yleisölle suunnattu esittäytyminen Suomessa. Mukana järjestelyissä ovat myös Tekes ja Suomen Akatemia, ja näyttelyyn kutsutaan jälleen kaikki Suomen avaruusalan tutkimuslaitokset, teollisuusyritykset sekä alan harrastajat.

Tällä yhteydenotolla haluamme siten kutsua teidät jälleen mukaan näyttelyyn, varautumaan tapahtumaan hyvin jo ennakolta, kehittämään osastollenne jotain uutta ja innostavaa, sekä tulemaan mukaan näyttelyn tarkempaan suunnitteluun jo tässä alustavassa vaiheessa.

Seuraavassa ja oheen Word-tiedostona liitetyssä tekstissä kerrotaan tämänhetkisiä tietoja näyttelystä. Tiedot ovat monelta osin vielä alustavia, ja niihin tulee vielä muutoksia, mutta antavat kuvaa siitä millaiseksi Avaruus 2003 on muotoutumassa.

Avaruus 2003:n nettisivut ovat osoitteessa http://avaruus2003.ursa.fi.

Tervetuloa mukaan!

Ystävällisin terveisin,

Jari Mäkinen

     Näyttelyn tuottaja, tiedetoimittaja

     Tuotantoyhtiö Kupla Productions Oy
     Rauhankatu 8 c 46, 00170 Helsinki
     Puh. 09 - 612 46 737, fax 09 - 612 46 738
     Sähköposti: jari.makinen_at_kupla.com


-------------------------------------------------------

Perustietoa Avaruus 2003 -tapahtumasta

Avaruus 2003 noudattaa Avaruus 2001:n linjaa, eli Merikaapelihalliin noin 400-paikkainen auditorio esitelmiä varten sekä näyttelyosastot. Paikalle tulee myös planetaario, kahvio, tv-studio ja lehdistötila. Tapahtuma on kolmepäiväinen perjantaista sunnuntaihin, ja edeltävät kaksi päivää ovat näyttelyn rakennuspäiviä. Näytteilleasettajat pääsevät paikalle torstaina 30. lokakuuta aamusta alkaen.

Näyttelyn ja samaan aikaan pyörivien esitelmien yleisteema on "Uuden vuosituhannen löytöretket", joita tehdään niin avaruusluotaimin kuin kaukoputkienkin avulla. Siinä missä tutkimusmatkailijat menivät laivoillaan kaukaisia maanosia tutkimaan, kiitävät luotaimet nyt laskeutujat mukanaan erilaisille taivaankappaleille. Tutkimusmatkailijat toivat aikanaan tiedon lisäksi mitä erilaisinta hyvää takaisin kotiin tullessaan, ja samaan tapaan luotaimien lähettämien tietojen lisäksi avaruustekniikan kehittäminen tuo mukanaan paljon hyötyä maanpääliseen elämään. Avaruudella on vähitellen yhä enemmän käytännön sovelluksia ja sen avulla voi saada jopa taloudellista voittoakin, missä on jälleen selvä yhteys tutkimusmatkoihin, jotka kehittivät kaupankäyntiä ja tekivät monta laivanrakentajaa vaurauksi.

ESA tuo näyttelyyn oman osastonsa, jonka päätähtinä ovat aikanaan komeetan pinnalle laskeutuva Rosetta-luotaimen laskeutuja, Saturnuksen Titan-kuuhun laskeutuva Huygens ja loppuvuodesta 2003 Marsiin laskeutuva Beagle II. ESAn osastolle tullee myös aurinkosähköllä toimiva kilpa-auto Nuna, joka käyttää avaruuslaitteista tuttuja teknologisia ratkaisuita materiaaleista aurinkopaneeleihin, ja se on voittanut ylivoimaisesti mm. haastavan aurinkosähköllä toimivien autojen nopeuskilpailun Australiassa. Auton lisäksi paikalla on myös muuta ESAn teknologiansiirtotoimiston näyttelymateriaalia.

Avaruus 2003 on myös astronauttien kohtauspaikka. Päävieraaksi saapuu svetsiläinen tähtitieteilijä-astronautti Claude Nicollier, joka on lentänyt avaruuteen neljä kertaa avaruussukkulalla ja viettänyt yli 1000 tuntia avaruudessa. Hän on käynyt kaksi kertaa huoltamassa Hubblen avaruusteleskooppia ja tehnyt yhden vaativan avaruuskävelyn. Nicollier tulee kertomaan avaruuslentojen lisäksi tarkemmin Hubblesta sekä sen seuraajasta.

Columbia-sukkulan taannoinen onnettomuus saattaa muuttaa vielä astronauttisuunnitelmia puoleen tai toiseen, sillä alunperin näyttelyyn oli saapumassa myös edelliselläkin kerralla ollut Christer Fuglesang. Hänen oli tarkoitus lentää sukkulalla avaruusasemaa rakentamaan nyt kesällä, mutta lennon kohtalo on tällä hetkellä avoin.

Joka tapauksessa näyttelyyn pyritään saamaan mukaan myös ranskalainen lääkäriastronautti Claudie Haignere, joka tuntee hyvin painottomuuden vaikutukset ihmiseen ja tietää miten ihminen sopeutuu avaruuden olosuhteisiin. Hän tuo myös kiinnostavan naisnäkökulman miehiseen avaruuslentämiseen. Koska Haignere toimii tällä hetkellä tiedeministerinä Ranskan hallituksessa, hän nostaisi samalla tapahtuman ministeritasolle - silloin omien päättäjiemmekin saaminen mukaan olisi taattua. Tämän vuoksi tapahtuman alustavassa markkinoinnissa on kiinnitetty erityistä huomiota ranskankieliseen materiaaliin.

Suomalaiset tähtiharrastajat esittäytyvät jälleen Ursan johdolla ja tarjoavat runsaasti innostuneita esityksiä eri tähtitieteen aloilta ja lähitieteistä. Paikalla on myös Ursan planetaario sekä kirjamyymälä. Tähdet ja avaruus -lehti on mukana näyttelyssä erikoisnumerollaan.

Näyttelyn yhteydessä järjestetään omaa ohjelmaa niin koululaisille kuin avaruusalan ammattilaisillekin. Ensimmäisenä näyttelypäivänä (pe 31.10.) näyttely on avoinna aluksi vain koululaisryhmille ja ammattilaisille. Näytteilleasettajien edustajille ja heidän vierailleen sekä kutsuvieraille järjestetään perjantaina illalla näyttelytilassa avaruudellinen illanvietto.

Koululaisille järjestetään edellisen näyttelyn tapaan kilpailu, jonka aihe on tällä kertaa oman laskeutujan rakentaminen. Kilpailussa on kaksi sarjaa: oikeat, pudotettavat laskeutujat, ja leikkilaskeutujat, joiden ei tarvitse kestää pudotusta. Loppukilpailu pidetään näyttelyn aikana, jolloin laskeutujia pudotetaan alas korkean Merikaapelihallin parvelta lattialle.

Avaruus 2003 näkyy suorana lähetyksenä Internetissä ja sen aikana järjestetään useita kiinnostavia lehdistötapahtumia.

Maksullinen, mutta ei-kaupallinen tapahtuma

Suurin käytännön ero aikaisempaan näyttelyyn on talouspuolella, sillä tällä kertaa Ursa ei kustanna suurinta osaa näyttelyn kustannuksista. Avaruus 2001 oli Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan 80-vuotisjuhla ja Ursa maksoi lähes 200 000 silloista markkaa näyttelystä. Nyt suurin osa talouslovesta katetaan pääsymaksuilla, sponsorirahoilla sekä näytteilleasettajamaksuilla. Sekä pääsymaksuista että näytteilleasettajien maksuista pyritään saamaan mahdollisimman pieniä, missä sekä Tekesin että Suomen Akatemian avustukset auttavat olennaisesti. Maksujen suuruus päätetään lopullisesti myöhemmin keväällä, kun sponsorirahoituksen määrä on selvillä, mutta koska tapahtuman voitto (tai tappio) pyritään saamaan nollaksi, ovat kaikki maksut mahdollisimman pieniä.

Koko tapahtuman budjetoinnissa suurin muuttuva tekijä on siten kävijämäärä, minkä vuoksi lopullinen pääsymaksu päätetään mahdollisimman myöhässä vaiheessa. Sen sijaan näytteilleasettajamaksut perustuvat omakustannushintaan, eli niiden suuruudet tiedetään näyttelysuunnitelman vahvistuttua.

Tämänhetkisen suunnitelman mukaan näyttelyssä on erilaisia osastoja. Alustava hahmotelma näyttelytilasta on näyttelyn nettisivuilla osoitteessa avaruus2003.ursa.fi/merikaapelihalli.html. Avaruus 2001:n perusteella on oletettavaa, että osa näytteilleasettajista tuo mukanaan viimeistellyt näyttelyosastot kalusteineen, jolloin he tarvitsevat vain tyhjää tilaa omalle osastolleen. Siksi osa osastoista on tällaisia tyhjiä paikkoja, kun taas valtaosa osastoista on edellisestä näyttelystä tuttuja pitkän seinän molemmin puolin olevia osastoja. Avoimien osastojen ja perinteisten osastojen välissä on muutamia puoliavoimia osastoja, joille näytteilleasettajat voivat tuoda suuren määrän omia rakenteitaan, kalusteitaan ja muuta näyttelymateriaalia, mutta heidän käytössään on myös seinärakennelma.

Näytteilleasettajamaksut tulevat koostumaan perusmaksusta sekä kalusteista. Perusmaksu kattaa sähkön, valon ja yleiskustannukset, jotka jyvitetään osaston koon mukaan. Tekesin ja Akatemian avustuksesta ohjataan rahaa näiden maksujen pitämiseen jopa alle omakustannushinnan. Kalustomaksu pitää puolestaan sisällään nimensä mukaisesti näytteilleasettajien puolesta paikalle tuotavien pöytien, tuolien ja muiden kalusteiden vuokramaksut. Internet-yhteydet pyritään myös saamaan paikalle, mutta yhteyksien maksullisuus riippuu sponsoreista; toivon mukaan asia saadaan hoidettua samaan tapaan kuin edellisellä kerralla, jolloin yhteydet olivat ilmaisia.

Osa edellisen kerran näytteilleasettajista kärsi sähköistyksen myöhästymisestä ja epävarmasta toiminnasta. Tällä kertaa sähköistys hankitaan alihankintana, joten vastaavanlaista ongelmaa ei tällä kertaa ole tiedossa. Myös videoesitysten näkymiseen yleisvalaistuksessa kiinnitetään tällä kertaa erityistä huomiota.

Mitä tapahtuu nyt?

Näyttelyn suunnittelu ja sponsorien etsintä on parhaillaan käynnissä. Näytteilleasettajilta toivomme tässä vaiheessa vain ajatuksien uhraamista asialle ja päivämäärien kirjaamista ylös kalenteriin; ilmoittautumisia otetaan toki vastaan jo nyt, mutta varsinaisesti ilmoittautumispostitukset tehdään huhtikuun alussa, jolloin näytteilleasettajamaksut on voitu vahvistaa.

Vaikka varsinaiset ilmoittautumiset tehdään myöhemmin, otamme mielellämme koko ajan huomioon näytteilleasettajien toiveita ja pyrimme toteuttamaan mahdollisimman paljon niitä. Kauniit ja pohditut (niin ulkoisesti kuin sisällöllisesti) osastot saavat tällä kertaa paraatipaikat, joten suunnittelu kannattaa aloittaa jo nyt. Koska näyttelysuunnitelmaan ei ole vielä jäädytetty, voidaan kummallisiakin toiveita ottaa huomioon ja suunniltemaan tehdä tarvittaessa varsin rajujakin muutoksia.

Samoin kaikki ideat, ajatukset ja kehittämisehdotukset ovat tervetulleita!

Taustavoimat ja tekijät

Näyttelyn järjestää Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry yhteistyössä Tekesin ja Suomen Akatemian kanssa. Euroopan avaruusjärjestö ESA ja Euroopan eteläinen observatorio ESO ovat mukana näyttelyn toteuttamisessa. Tapahtuman käytännön järjestelyistä vastaa Tuotantoyhtiö Kupla Productions Oy.