Ursa   Viestintä   Listat   jaostot-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

jaostot-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä jaostot-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (jarmom_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 24.05.2000



Moro kaikille,

Hiukan pahoittelen tätä viipynyttä osallistumistani Ursa Minor-keskusteluun. Joskus vain työasiat pääsevät häiritsemään harrastuksia. ;)

Useimmat asiat, jotka tässä mainitsen, on tullut jo esille muiden toimesta.

Hups, tästä tuli pitkä tarina...

Ilmais-UMi puolustaa paikkansa. Ursan jäsenyyden vaatimus ja ansaitseminen ovat aivan paikallaan. Jäsenyys siksi, että UMihan ei ilmaiseksi tipu Ursalle taivaista ja jäsenyyden myötä ilmais-UMin saajatkin tavallaan maksavat lehdestä. Ilmaisuus on hyvä kannuste, palkinto havainnoinnista tai muusta jaostoaktiviteetista. Minusta täysin ilmainen UMi on lentoon ammuttu ajatus.

Olen myös sitä mieltä, että ilmais-UMin saajien päivitykset tulisi tehdä kahdesti vuodessa. Mutta mielestäni riittäisi se, että esim. Cygnuksen tienoilla jaoston vetäjät ilmoittavat vain muutokset. Eli jos saajiin ei ole muutoksia, ei niitä sitten tarvitse tehdä. Sen tiedon ajantasalla pitäminen kuka on jaostossa aktiivinen ja siten oikeutettu ilmais-UMiin kuuluu mielestäni vetäjille. Ilmoitus ilmais-UMin eväämisestä voisi mennä vetäjien hommaksi, mutta ongelma on siinä, että henkilöhän saattaa olla vielä hyvinkin aktiivinen toisessa jaostossa. Miten tuollainen ristiriita voidaan estää? Ilmeisesti viesti ilmaisuuden päättymisestä pitäisi tulla jaoston vetäjälle UMin rekisteristä eli Ursasta päin, mutta jos henkilö samanaikaisesti on poistettu parinkin jaoston ilmaislistalta ja siten pudonnut pois ilmais-UMin saajista, niin kumpi jaosto ilmoittaa? Ehkä ilmoitus olisi syytä pistää UMin mukaan postitusvaiheessa. Eli pieni homma lisää UMin "orjakaartille".

Ne kriteerit ilmais-UMille sitten. On selvää, että kriteerit riippuvat jaoston luonteesta. Havaintojaostoille kysymys on helpompi, kuten moni muukin sen on jo maininnut. Halojaoston suhteen tilanne on helppo sikäli, että havaitsijoita on vuositasolla noin 40. Puolet tästä joukosta ovat aktiivisia havaitsijoita ja ilmais-UMin heille soin. On kohtalaisen helppo vetää jonkinlainen raja tuollaisessa joukossa. Viimeksi tehtyyn päivitykseen ei tainut päästä mukaan jos havaintoja oli vain 2-3 kuukaudelta. Halohuhtikuun perinne näkyy edelleen havaintojen kertymisen suhteen, on useita havaitsijoita jotka havaitsevat pääsääntöisesti vain huhti- ja toukokuun. Mutta minusta se ei riitä ilmais-UMiin.
Ei-havaintopainotteisissa jaostoissa on tietysti melkoinen ongelma päättää kuka antsaitsisi ilmais-UMin. Halojaoston suhteen olen ajatellut sitä, että tärkeää on se mitä henkilö tuo jaostoon. Jos henkilö selvästi antaa omaa panostaa jaoston toimintaan, on ilmais-UMin antaminen helppoa. Tämä pätee minusta myös havaintoihin. Onko havaitsijan havaintomäärät sellaisia, että ne ovat tilastollisesti merkittäviä? Kuka väittää, että havaitsija joka tekee vuodessa 12 havaintoa, tuo tilastollisesti jotain merkittävää jaostolle jossa ahkerimmat taivaalletiirailijat tekevät 200 havaintoa vuodessa? Toisaalta, halojaostoa ajatellessani olen hiljaa mielessäni hyväksynyt myös vaihtoehtoisen kriteerin: "ei se määrä, vaan se laatu"-sanonnan pohjalta. Tätäkään kriteeriä ei voi soveltaa edes kaikkiin havaintojaostoihin. Miten tuo muka toimisi DS-jaostossa? Aktiivin tulee havaita 1 promille NGC-luettelosta? Kirjallinen tuotanto jaostolle ja "piilopuuhastelu taustalla" ovat myös sellaisia perusteita, joilla voisi ilmais-UMia ajatella. Yhtäkaikki, selvästi määrälliseen tuotokseen perustumattomat ansiot joutuu jokainen vetäjä arvioimaan aina itse tapauskohtaisesti, ei niitä voi määrittää kovinkaan tarkasti etukäteen.

Milloinka näemme UMissa ensimmäiset "Haluatko ilmais-UMin seuraavaksi vuodeksi? Ota yhteyttä jaoston vetäjään, arkistonpenkomista tarjolla!" -tyyliset ilmoitukset?

Tuossa oli puhetta siitä, että UMista on olemassa oma osoiterekisterinsä? Miksi ihmeessä? Minä jo tässä jokin aika sitten ihmettelin Veikolle sitä, kuinka halvatun moneen paikkaan pitää Ursassa niinkin selvä asia kuin osoitteenmuutos ilmoittaa. Eikö UMin saajien tietoja voisi koota samaan rekisteriin kuin muutkin Ursan tiedot. Se ei nykyajan tietokanta-ohjelmilla ole kovinkaan hankala juttu. Tietokannasta voi sitten tehdä valmiita kyselyjä, jotka poimii tietokannasta ne ihmiset, jotka UMin on tilanneet tai ansainneet jne.

Veikko tuossa mainitsikin jo siitä Ursan "politiikasta" UMin suhteen, joka on viime aikoina rassannut minua aivan aidosti, että UMia ei ole mainostettu lainkaan. Muistaakseni jonku kanssa asiasta olen jokin aika sitten puhunutkin. Miksi helvetissä UMia ei sitten mainosteta? Moniko Ursaan viime aikoina liittynyt edes tietää, että UMi on edes olemassa? Toivottavasti Veikon aloite tuottaa tulosta tällä kertaa.
Koetin tuossa etsiä TjaAsta viimeisintä "mainosta" UMista. Vihdoin numeron 5/98 välissä olleen Ursa-lehtisen sisätakakannessa olevassa tilauslipukkeessa lukee yhtenä kohtana: "Tilaan Ursa Minor -lehden maksullisena vuodeksi 199_". Samaisessa esitteessä on sentään seuraava "mainos": "Harrastus. Ursassa on 15 harrastusjaostoa. Harrastusjaostojen toiminnasta kertoo yksityiskohtaisesti kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä Ursa Minor -lehti." Muuten UMin mainintoja saa etsimällä etsiä TjaAsta. Minusta olisi ihan kohtuullista lisätä vaikka joka TjaAssa olevaan Ursan tilauslipukkeeseen rivi: "_kpl Ursa Minor -lehden vuosikertoja." UMin maksullinen hinta taisi nyt olla 50mk/vuosi. En tiedä mikä on UMin kappalehinta Ursalle, mutta on suorastaan typerää, ettei UMia edes mainosteta. UMin mainostaminen TjaAssa on ehdottomasti järkevin ratkaisu UMin levikin lisäämiseksi.

Ursa Minorin jutuista lehdeksi työstäjien löytyminen onkin sitten jo toinen ongelma. Siihen olisi löydettävä asianosaavia käsiä tai peräti "harrastusryhmä". En usko, että Ursalla olisi taloudellisesti järkevää varsinaisesti palkata siihen hommaan ketään, mutta jotain kannustetta voisi ajatella.

Tuohon levikin lisäämiseen liittyy myös sellainen seikka, joka pitäisi ottaa huomioon. Lehden sisällön tulisi laajentua aktiivihavaitsijoiden havainnoista laajemmalle. Nykymuotoinen UMi voi tuntua jollekkin UMia satunnaisesti lukevalle aika sisäänlämpiävälle. UMiin tulisi saada useammin ihan oikeaoppisempia artikkeleja täydentämään jaostojen materiaalia. Itse olen sivuaurinkopalstalle ajatellut ihan artikkelitavaraa, mutta en vielä ole kiireitteni vuoksi päässyt sitä vielä toteuttamaan. Siten olisi mahdollista nostaa UMin profiilia ja sitä peräänkuulutettua arvostusta. Toki artikkelien tulisi olla harrastustoimintaa tukevia. Artikkelien vuoksi UMin uusittua ulkoasua voisi joutua hiukan hiomaan. Esimerkiksi haloista on tehty halojaoston aktiivien taholta oikeitakin tieteellisiä artikkeleja ulkomaisiin tieteellisiin julkaisuihin ja UMissa esitetyn tiedon referointi johonkin juttuun on hankalaa, kun UMissa ei oikeastaan ole erillisiä artikkeleita vaan on vain yhden alan kerrallaan käsitteleviä palstoja. Tuo toisi mukaansa myös vaatimuksen siitä, että joku todella toimittaa UMin, ei vain kasaa sitä. En tarkoita sitä, että UMin pitäisi kilpailla TjaAn kanssa, voisihan se olla Ursalle havaintopuolen pintaasyvempi julkaisu kun TjaA keskityy tähtitieteen popularisointiin ja laaja-alaisempiin artikkeleihin ja hienoihin kuviin. No, nämä "visioni" taitavat mennä jo vähän nykytilannetta pitemmälle...

Cygnuksesta myöhemmin kunhan ehdin...

Jarmo Moilanen
Halojaosto

|====================

| Jarmo Moilanen
| Säräisniementie 250
| 91760 Säräisniemi
| Puh: 08-8107200
| GSM: 040-7756268
| Työ: 08-8107771
| S-posti: jarmom_at_netppl.fi
| Kotisivut: http://www.netppl.fi/~jarmom/index.htm
|====================