Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Mäkelä (Veikko.Makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 09.12.2005



Eklund Tomin viestit tulivuoren purkauksista olivatkin tulleet vain minulle. Epähuomiossa olin katsonut niiden olevan listalle tulleita.

Mutta vaikka nämä ovatkin vähän listan aihepiirin ulkopuoleta, niin laitan nämä listalle, koska ne antavat vähän taustatietoa tulivuori-ilmiöille....

-VeikkoM-

> Pinatubosta on syytä muistaa, että kyseessä oli todellakin
> poikeuksellinen väkivaltainen purkaus, jossa tuhkaa joutui
> paljon stratosfääriin asti. Olikos tämä se sellainen pyroklastinen
> purkaus...
>
> -VeikkoM-
>
>

Moi,

Pinatubon purkauksen maksimi oli todellakin hyvin hyvin väkivaltainen tapahtuma ja pienemmät purkaukset ennen tuota huippua olivat nekin suurempia kuin juuri mitkään purkaukset sen jälkeen.

Iltapäivällä 15:sta kesäkuuta 1991 alkanut purkauksen intensiivisin vaihe nosti purkauspilven aina 34-35 km korkeuteen ja niiden noin 9 tunnin aikana mitä se kesti, purkautui ehkä jopa 90% kaikesta materiaalista mitä purkaus kaiken kaikkiaan ilmoille tuuppasi. Kokonaisuudessa Pinatubon purkauksen volyymi oli monien lähteiden mukaan noin 4 kuutiokilometriä kiinteää ainetta.

Oliko pyroklastinen purkaus? Osittain kyllä, pää-asiassa ei. Purkaukseen liittyi hyvin paljon laajalle levinneitä pyroklastisia vyöryjä, mutta purkaus itse oli lähinnä tyyliä "plinian". Plinian-tyylisiin hyvin voimakkaisiin räjähdysmäisiin purkauksiin liittyy lähes aina jonkin verran noita suuria pyroklastisia tapahtumia (tyyliin Pompeiji, El Chichon, palaneet Krakataun tapauksessa)Nuo tapahtumat johtuvat kuitenkin suurelta osin lähinnä purkauspilven osittaisesta romahtamisesta eikä niinkään mistään laavatapin murtumisesta, kuten on jonkun Unzenin tai Peleen tai Augustinen jne. kohdalla usein nähta ja jotka yleensä johtuvat laavatapin murtumisesta. Plinian tyylisissä purkauksissa pyroklastiset virrat ilmaantuvat kuvaan lähinnä silloin, kun purkauksen voima ei riitä pitämään purkauspilveä ilmassa tai ei riitä tuuppaamaan sitä tarpeeksi korkealle. Tämä taas tapahtuu usein sellaisina hetkinä, kun purkauksen voima hetkeksi joko heikkenee tai purkausaukko yhtäkkiä suurenee radikaalisti. Isot ignimbriitti caldera-purkaukset ovat sitten oma lukunsa, niissä ainakin osassa taitaa purkauskanavien pinta-alan suuruus ja purkauksen volyymi saada aikaan sen, että se iso pyroklastinen pilvi jää jo heti alkuun makaamaan pinnalle eikä alareunaltaan ehkä nouse maasta ollenkaan. Purkaus on kuin jotain laajenevaa vaahtoa...maanpinnalla.

Anyway, plinian-tyylissä purkauksissa ne pyroklastiset virrat ja vyöryt ovat lähinnä sivujuonne, pääosassa on se 20-35 km korkea purkauspilvi, jota moisten purkausten pitäisi pystyä ylläpitämään ainakin joitakin tunteja.

Tom E.

  • Uudelleen lähetetty viesti päättyy -----