Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Makela (PVTMAKELA_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 23.01.1998



> Tämä voi jostakusta tuntua ihan turhalta terminologiselta
> hiustenhalkomiselta, mutta minusta olisi mukava tietää, kuinka sanoja
> rusko- ja hämäränsäde pitäisi oikein käyttää.

  Termilogian käyttö mainituista ilmiöistä on ailahtelevaa. Olen   ymmärtänyt, että Manner on ottanut kirjassa käyttöön sen selventävän   käytännön, jota ilmakehäjaostossa ollaan otettu käyttöön (ainakin minä   olen johdonmukaisesti sitä käyttänyt).

  Idea on, että _hämäränsäteet_ syntyvät ilmaruskon väreissä ja   purppuravalossa so. fysikaalisesti hyvin korkealla (~20-30 km) olevien   epäpuhtauksien ja kosteuden sirottamassa valossa. Oikeasti hämäränsäteet    ovat niitä varjoja purppuravalossa/rusottuneella taivaalla.   Käytännössä sätetiksi kutsutaan kuitenkin niitä valoisia kohtia paremmin    kuin varjoja.

  Ruskosäteet ovat taas tavallisten pilvisäteiden erikoistapaus. Pilvisäteethän    lienevät kaikille tuttuja. Nehän syntyvät tässä lähellä,   lähinnä troposfäärissä olevan epäpuhtauden sirottavasta valosta. Ruskosäteet    (joka on käsittääkseni enempi tai vähempi suomenkielisessä termilogiassa    ainoastaan esiintyvä ilmaus) ovat auringonlaskun tienoilla   näkyviä pilvisäteitä. Varmaankin yksi erotus hämäränsäteistä voisi   olla se, että runskosäteet voivat näkyä ala/keski/yläpilviä vaste,   kun hämäränsäteet näkyvät vain selkeällä taivaalla.

  Kirjallisuudessa termiä "hämäränsäteet" on käytetty hyvin häilyvästi   kaikista iltahämärän aikana näkyvistä säteistä. Tuo hienoinen termino-   loginen ero on minusta paikallaan, vaikka fysiikassa ei paljon eroa   olekaan muutakuin syntykorkeudessa.   

> Toinen juttu, mikä herätti kummeksuntaa, on yöpilvien polarisaatio.
> Käytännön havaitsemisen kannalta kirjan juttu sanoessaan, että yökkösten
> kirkkaus filtteria pyörittelemällä muuttuisi, on joka tapauksessa täysin
> harhaanjohtava, sillä tavalliset pilvethän polasuotimella saa taivaasta
> erotettua, yökköset taas tummuvat ja kirkastuvat samaan tahtiin kuin
> taivas. Onko yöpilvien valo todella polaroitunutta, ja jos on, niin onko
> sitä mahdollista missään oloissa kotikonstein erottaa taivaan
> polarisaatiosta?

  Käsiittäkseni yöpilvien valo on polarisoitunutta.. samalla tavalla kuin   taustataivas.. Syynä lienee se, että valo kulkee niin pitkän matkan   ilmakehän läpi, että se ehtii siinä matkalla polarisoitua kuten taustataivas.     Kyllä NLCt minusta tummuvat filsua kääntelemällä. Tavalliset   pilvet eivät kirkastu, vaan kontrasti taustaan muuttuu. Ei tiedä, onko   NLCn ja taustan polarisaatiota mahdollista erottaa toisistaan. Hyvä   kysymys. Käsittääkseni yöpilvistä heijastuessaan valo ei erityisesti   polarisoidu, vaan polarisoituminen tapahtuu matkalla. Timo N., kommentteja   ?

                                                                                                                -VeikkoM-