Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jorma Lameranta (Jorma.Lameranta_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 09.01.1998



Hei vaan kaikille ja kiitoksia keskusteluun osallistumisesta!

Jutteli Markon kanssa keskiviikkoiltana puhelimitse mm. palkintojenjakokriteereistä. Haluaisin vielä toistaa, etten pienimmässäkään määrin halunnut kritisoida sitä, menivätkö palkinnot oikeille henkilöille, taikka jakoperusteita.

>Läpi vuoden havaintoja tehneitä ei ole huomioitu juuri lai-
>sinkaan; ei ainakaan erityisellä tavalla. Ajattelin että olisi aika edes
>kerran tehdä näin.

Tämä Markon huoli ympäri vuoden säännöllisesti havaintoja tekevistä ja niitä raportoivista havaitsijoista herätti itsessäni kysymyksen: miksen minä havaitse ahkerammin/säännöllisemmin sekä raportoi kaikkia havaintojani jaostolle? Edelleen heräsi jatkokysymyksiä:

- miksi minun pitäisi raportoida kaikki havaintoni?
- mikä on näiden havaintojen tieteellinen merkitys?
- hyödynnetäänkö havaintoraportteja jotenkin?
- ovatko omat havaintoni kelvollisia hyödynnettäväksi?
- havaitaanko oikeita asioita?

>Allekirjoittanut on ja tulee jatkossakin kirjaaman aivan kaikki >havainnot ylös. En täysin ymmärrä miksi niitä A-muotojen havaintoja >pitisi jotenkin väheksyä. Jokainen havainto on tärkeä, oli se sitten >auringonpilari tai aurinkokaari... On mielenkiintoista esim. seurata eri >vuosien eroja tietyiltä kuukausilta jne.

Ymmärrän, että runsas ja edustava havaintomateriaali on tieteellisesti arvokas ja siitä voi löytyä jotain, jota emme ehkä tällä hetkellä osaa arvatakaan. Olen vain huolissani siitä, onko se aineisto, jota meidän on toivottu keräävän ja raportoivan, tieteellisesti katsoen edustavaa ja luotettavaa. Jarmon mainitsema eri vuosien haloilmiöiden esiintymistiheyden seuranta ja muut tilastolliset analyysit edellyttävät mielestäni kuitenkin aineistolta enemmän kuin mitä nykyinen raportointisysteemi tuottaa. Kuten Markon kanssa keskiviikkona puhuimme, havaintojen määrä riippuu olennaisesti mm. havaitsijoiden aktiivisuuden ja innostuksen vaihtelusta. Näin ollen huhtikuun halomäärä on varmasti ylikorostunut runsaan havaintoaktiivisuuden johdosta.

Jos halofrekvenssejä halutaan selvittää, täytyisi raporteissa ilmoittaa miten usein ja miten pitkän aikaa taivasta on havaittu. Myös 0-havainnot tulisi kirjata ja raportoida. Pilviset jaksot jolloin maan pinnalta ei haloja voi nähdä, tulisi myös ottaa huomioon.

Nykyinen havainto- ja raportointimenettely antaa ehkä jonkinlaisen käsityksen eri halomuotojen keskinäisistä esiintymistiheyksistä. Tähänkin vaikuttaa huomattavasti havaitsijan kokemus. Kokemattomalta jäävät himmeät ja vaikeasti nähtävät muodot havaitsematta ja kirkkaiden tapahtumien osuus korostuu.

Tässä oli eräitä asioita, jotka minua askarruttavat ja joista toivoisin keskustelua. Halojen havaitseminen on minusta mielenkiintoista ja aion tehdä sitä niin säännöllisesti kuin vain kykenen. Ehkä raportointiinkin löytyy motivaatiota.

Jorma.Lameranta_at_vyh.fi