Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Pekkola J Marko (JMPEKKOLA_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 25.02.1997


Hei vaan kollegat,

> Onko Kern simuloitu? Vaatiiko moninkertaisen sironnan?
>
>/TN

Tässä (pitkähkö, taustoja selittävä) vastaus Timo N:n kysymykseen;

Kernistä on olemassa 2 eri kelvollista teoriaa ja molemmat näistä on simuloitu. Trickerin (kolmas teoria) on kelvoton, sillä ilmiö tulee aivan liian himmeäksi hänen esittelemällään sädekululla. (=suomeksi: ei näy simulaatioissa ennenkuin silmätkin palaa puhki).

Ensimmäisessä teoriassa Kernin oletetaan aiheutuvan multiple scatteringin kautta (simuloitu by: Tränkle & Greenler, 1987), kun taasen toisessa sen oletetaan aiheutuvan kolmikulmaisista laatoista (teoria ja simulaatio by Tape, 1994).

Kolmikulmaisia laattoja löytyy jääkidenäytteissä. Toisaalta yhtään vakuuttavasti "multiple scatteringin" kautta aiheutunutta haloa ei ole kyetty todistamaan.  

Tällä vuosisadalla aina kun vastakkain ovat olleet single- ja multiple scattering teoriavaihtoehdot, niin (toistaiseksi) single scattering on aina voittanut. Oletan itse että ellipsien kohdalla  käy jälleen kerran näin.

Ensimmäinen näistä debateista oli huvittavaa kylläkin jo aivan 1900-luvun alussa, kun (mannerlaattojen liikkeen teoriastaan paremmin tunnettu) Alfred Wegener ajoi ensimmäisenä single scattering- selitystä alasivuauringoille. Myöhempi tutkimus osoittikin, että hänen vastustajansa (jotka kannattivat multiple scatteringiä ja kutsuivat samaa kohdetta "ala-auringon sivuauringoiksi") olivat väärässä.

Legendaarisesta KERNistä tunnetaan vain kymmenkunta havaintoa. Yhden näistä teki Scottin porukka Etelämantereella vuosisadan alussa. Kernin oma havainto on vuodelta 1890. Hän oli hollantilaisia.

Regards, Marko