Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Mäkelä (Veikko.Makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 03.12.2004



> Näitä keskusteluja harvinaisista haloista seuranneena tulee
> väkisin mieleen että ovatko ne loppujen lopuksi niin
> hirvittävän harvinaisia kumminkaan?
> Otan esimerksi linnut. Monia lajeja on pidetty aiemmin
> Suomessa huippuharvinaisina. Mutta nykyään, kun
> lintuharrastajia on ehkä 20 000 ja määrityskirjallisuutta on
> kaikilla, monet näistä huippuharvinaisuuksista ovatkin vain
> pikkuharvinaisuuksia.
> Samoin voi käydä haloille. Nyt meitä halojen päälle jotain
> ymmärtäviä on vain muutama kourallinen. Me katamme Suomen
> pinta-alasta vain pienen murto-osan. Paikallisista
> halonäytelmistä jää meiltä näkemättä varmaan 99% tai jotain
> siihen suuntaan.

Linnut eivät ehkä ole aivan vertailukelpoinen kohde halojen kanssa, kun linnut on konkreettisiä kiinteitä olemassa olevia luontokappaleita. Halot taas syntyvät olosuhteiden suosiessa, jos ovat syntyäkseen.

Mutta totta on, että jos havaintoverkko olisi kattavampi, aina jotain mielenkiintoistä saataisiin näkyviin enemmän. Kuitenkin, jos olosuhteet eivät hyvälaatuisten yläpilvien tai jääsumun suhteen ole suosiolliset, niin tiheäkään havaintoverkko  ei auta.

Halot eivät varmaan ole monessakaan tapauksessa (ainakaan pikkuharvinaisuuksien suhteen) niin harvinaisia kuin tilastomme antavat ymmärtää. Havaintoverkkomme kattavuus on aika ohut. Sitten on lisäksi se tiedon puute, mitä voisi näkyä.

Käsittääkseni millään paikkakunnalla ei ole nykyään sellaista havaitsijapeittoa, että voisimme olla varmoja, että lähes kaikki nähtävissä oleva voitaisiin saalistaa. Jos takavuosina pääkaupunkiseudulla oli kyllä lähes tuollainen peitto. Paljoa ei varmaan jäänyt huomaamatta.

Nykyään onneksi digikuvaus on yleistänyt luontokuvaamista niin, että "maallikkohavaitsijatkin" saattavat saalistaa hyvää tutkimusaineistoa ja näin lisätä havaintoverkon peittoa.

Halojen harvinaisuutta voitaisiin arvioida myös fysikaaliselta pohjalta. Perimmäisenä halojen syntymiseen vaikuttaa vain yksi tekijä valonkulku kiteessä. Tämä on hajoitettavissa kuitenkin ainakin muutamaan osatekijään:

jääkiteen muoto - jääkiteen liiketila - valonlähteen korkeus

Mitä vaikeammin tietty kombinaatio näistä on saavutettavissa, sitä harvinaisempi joku halomuoto luonnollisesti on.

Ykköstekijästä voidaan kai sanoa, että erilaisia variaatioita jääkiteistä esiintyy runsaasti. Toki lienee jotain erikoistapauksia,  jotka selvästikin ovat harvinaisempia jo fysikaalista  syistä (esim. erikoiset kitemuodot).

Kakkostekijästä kai voidaan sanoa, että mitä sidotumpia jääkiteen pyöriminen on, sitä harvinaisempia ovat tilanteet, jossa tällaisia liiketiloja esinntyy. Niinpä halomuodot, jotka vaativat, ettei kide paljon heilahtele, keinu eikä pyöri, ovat harvinaisia. Sitten taisi olla jotain erikoisia pyörimisliikkeitä  (Lowitzin kaarten tapaus), joita tuntuisi olevan vaikea saavuttaa.

Kolmostilanne luonnollisesti sulkee pois paljon vuorokauden aikoja ja maantieteellisiä sijaintejakin. On olemassa haloja, jotka näkyvät kunnolla vain tietyillä Auringon/Kuun korkeuksilla.

-VeikkoM-